Bakan Varank'tan Burs Açıklaması!

Bakan Varank Sanayi Doktora Programıyla alakalı verecekleri desteklerle ilgili açıklamada bulundu.

03.06.2020-10:47 - (Son Güncelleme: 03.06.2020-13:10) Bakan Varank'tan Burs Açıklaması!

Bakan Varank Sanayi Doktora Programıyla alakalı verecekleri  desteklerle ilgili açıklamada bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamasında, "(Sanayi Doktora Programı) Sonuçlar belli oldu. 47 üniversitenin, 147 sanayi kuruluşuyla yaptığı 188 projeyi destekleyeceğiz. Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek. Aylık 4 bin 500 lira burs, 3 yıl boyunca istihdam desteği sunuyoruz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, videolu konferansla katıldığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı'nda, finansa erişim, istihdam ve sosyal korumada tarihi adımlar attıklarını dile getirdi.

Girişim ekosistemini muhafaza etmeye dikkat ettiklerini söyleyen Bakan Varank, salgın dönemiyle beraber teknoparklar ve Ar-Ge tasarım merkezlerinde yaptıkları faaliyetleri anlattı.

Mustafa Varank, 84 teknoparkta 59 bin personelin istihdamını sağladıklarını belirterek, yeni normale geçilen süreçte gereken önlemlerin alınarak yola devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türk Standardları Enstitüsü ile kılavuz oluşturduklarını hatırlatan Bakan Varank, şu açıklamalarda bulundu:

"Tedbirleri yerine getiren firmalara, 'Covid-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi' veriyoruz. İki haftada 76 sanayi kuruluşundan başvuru aldık. 7 kuruluşun denetimleri olumlu şekilde tamamlandı ve belge almaya hak kazandı. Teknopark yönetici şirketlerimizin de kılavuzdaki yönergelere uymasını ve belge için başvurmasını bekliyoruz. Bünyenizdeki firmaların ayrı ayrı başvurmasına gerek yok, tüzel kişilik olarak siz başvurabilirsiniz. Bu belge, firmalarımıza iç ve dış piyasalarda avantaj sağlayacak."

Bakan, büyüme ve kalkınmanın itici kuvvetinin genç girişimci ve yenilikçi startup'lar olduğuna dikkat çekerek, üretimde katma değer arttırıldığı sürece, rekabette güç kazanıldığını dile getirdi.

Bunun yolununda inovatif düşünlerden ve verimliliği besleyen üretim aşamalarından geçtiğini ifade eden Bakan Varank, "18 yıllık iktidarımızda, girişim ekosistemini bu bilinçle sıfırdan inşa ettik. Süreç boyunca bütüncül bir yaklaşımı takip ettik, topyekün bir ekosistemi ülkemize kazandırdık. Teknopark ve Ar-Ge kanunlarıyla sağladığımız destek ve muafiyetler, KOSGEB ve TÜBİTAK eliyle sunduğumuz imkanlar bütüncül yaklaşımımızın temel unsurları." diye konuştu.

Bakan Varank, özel sektör ve teknoparklara verilen belge ve desteklere değinerek, bugüne dek 1 milyar 200 milyon liralık bir fonu teknoparklara hibe olarak aktardıklarını belirtti.

Kuluçka şirketlerine özel önem verdiklerini ve Türkiye'nin istikbalini bu girişimlerde gördüklerine vurgu yapan Bakan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Halihazırda teknoparklardaki 6 bin firmanın yüzde 24'ü kuluçka firması. Bu sayının artması, daha çok fikrin ete kemiğe bürünmesi çok önemli. Bunun için kuluçka firmalarını faaliyetlerinizin odağına almalısınız. Ölüm vadisi dediğimiz süreçte, bu girişimlerin yanında durmalısınız. Bunlar dört duvar ofislerden oluşmamalı. Bu dönemde başarının anahtarı, yetkinlikleri ekonomiye hızla derç edebilmekten geçiyor. Piyasadaki boşluğu gören ya da sıfırdan yeni bir piyasa oluşturmanın peşinden koşanlar, sistemi de dönüştürüyor. İzleyen ya da takip edenler değil, fark ortaya koyanlar, özgün düşünenler geleceği şekillendiriyor. Kuluçka merkezleri bu yüzden vazgeçilmez. Sizin onlara sunduğunuz, hukuk, muhasebe, iş geliştirme, ticarileştirme ve fikri mülkiyet gibi alanlardaki hizmetler son derece kritik."

Daha fazla kuluçka merkezi oluşturarak daha fazla kuluçka girişimcisine destek sağlanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Varank, "Genç girişimlere ilham verecek, motivasyonlarını artıracak ve heveslerini diri tutacak mekanizmaları uygulayın. Bakanlık olarak her türlü yeni fikre açığız, yanınızdayız. " şeklinde konuştu.

Bakan Varank, önümüzdeki dönemde teknopark bünyesindeki teknoloji transfer ofislerinin, TÜBİTAK yardımlarından faydalanabileceğini belirterek, bu alanda yaptıkları faaliyetlere değindi.

Tersine beyin göçünün odağı olan teknoparkların, hem binalarıyla hem de sağladığı hizmetlerle emsal olması gerektiğini belirten Bakan Varank, "Lütfen alelacele hazırlanmış derme çatma prefabrik yapıları önümüze faaliyet alanı olarak getirmeyin. Bunları suistimal olarak görüyoruz ve gerekeni yapacağız." şeklinde konuştu.

Varank, bu kadar destek ve gayretin esasında ülkenin ihtiyacı olan atılımı gerçekleştirme hedefi olduğundan bahsederek, "Türkiye, teknoloji tabanlı işlerde ciddi bir sıçrama potansiyeline sahip. Nitelikli insan kaynağımız en üretken ve yüksek katma değerli işlere odaklansın, fikri sermayesini ülkemizin geleceği için kullansın istiyoruz." diye konuştu.

Bakan Varank, teknoparkların, Milli Teknoloji Hamlesi'nin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyerek, Teknopark İstanbul ve Ankara İvedik Teknopark'ın, savunma sanayinin yerli ve milli bir yapıya oluşturmasında benzeri olmayan katkılar sağladığınım altını çizdi.

Gazi Teknopark'ta geliştirilen ilaç izleme sisteminin küresel piyasada kendine yer bulduğunu ifade eden Bakan Varank, teknoparklarda olan firmalarını başarına değindi.

Türkiye'den nice başarı öyküleri çıkacağına vurgu yapan Bakan Varank, gençlerin dinamizminden kuvvet ve enerji aldıklarını dile getirdi.

Yüksek nitelikli iş gücünün sanayiyle birleşmesini hedefleyen Sanayi-Doktora Programı'nın neticelerinin bugün belli olduğunu söyleyen Bakan Varank, şu açıklamada bulundu:

"47 üniversitenin, 147 sanayi kuruluşuyla yaptığı 188 projeyi destekleyeceğiz. Sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek. Bu öğrencilerimize eğitimleri süresince aylık 4 bin 500 lira burs desteği sağlıyoruz. Mezuniyetlerini takiben 3 yıl boyunca istihdam desteği de sunuyoruz. Programı ilk defa geçen sene başlatmıştık. Sektörden çok yapıcı geri dönüşler aldık. Bu sene, geçen seneye göre üniversite sayısı da firma sayısı da öğrenci sayısı da arttı. Teknopark firmalarımız da programdan yararlanabiliyor. Program, getirdiği vizyoner yaklaşımla sanayideki yapısal dönüşümde kritik bir rol oynayacak."

Varank, oluşturdukları bütün altyapıların ve sağladıkları desteklerin gençlerin girişimci ruhunu harekete geçirmek için olduğunu ifade ederek, girişimcilik ekosistemini daha ileri bir seviyeye götürecek adımların takipçisi ve uygulayıcısı olacaklarını söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal