Bakan Varank: Kalkınmış Bir Türkiye Hedefimiz Var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya’da temel atma töreninde konuştu. Varank, "Topyekun kalkınmış bir Türkiye hedefimiz var" dedi.

09.11.2019-17:54 - (Son Güncelleme: 09.11.2019-17:55) Bakan Varank: Kalkınmış Bir Türkiye Hedefimiz Var

Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi temel atma törenindeki konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya için son derece kritik bir yatırımın temelini attıklarına dikkat çekti.

Varank, "Malatya demek, kayısı demek. Kayısı demek, Malatya demek. Malatya dünyada yaş kayısı üretiminde yüzde 17'lik, kuru kayısı üretiminde ise yüzde 75'lik paya sahip. Yine kuru kayısıda, dünya ihracatının yüzde 60'ından fazlası bu şehirden yapılıyor." derken, dünyanın ilk lisanslı kuru kayısı deposunu Malatya’ya kazandıracaklarının da vurgusunu yaptı.

"14 MİLYON AVROLUK YATIRIM YAPACAĞIZ"

Bakan, "Temelini attığımız bu tesis, Bakanlığımızın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenecek. Buraya 14 milyon avroluk bir yatırım yapacağız. Bunun yüzde 85'i AB fonlarından, yüzde 15'lik kısmı ise Bakanlık bütçesinden karşılanıyor. Avrupa Birliği ve ülkemiz arasındaki mali iş birliği kapsamında 12 senedir Rekabetçi Sektörler Programı'nı uyguluyoruz. Program aracılığıyla farklı sektörlerde büyük ölçekli projelere mali destek sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

"TOPYEKUN KALKINMIŞ BİR TÜRKİYE HEDEFİMİZ VAR"

Konuşmalarında, "Topyekun kalkınmış bir Türkiye hedefimiz var. Bunun için bölgelerimizin potansiyelini değerlendiriyor, büyümeye ve kalkınmaya katkılarını en yüksek seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bugün temelini attığımız lisanslı depo da bu amaca hizmet eden bir çalışma. Bugüne kadar Giresun'da fındık, Şanlıurfa'da pamuk ve hububat alanında 3 lisanslı depoya 30 milyon avro yatırım yaptık. Malatya'ya yapacağımız bu yatırım, kuru kayısının arz süresini uzatacak. Kayısının ortak kullanıma uygun bir şekilde işlenmesi ve paketlenmesi için gerekli makine ve ekipman burada yer alacak. Böylelikle, KOBİ'ler arasındaki iş birliğini ve KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Kuracağımız tesisteki elektrik ihtiyacının yüzde 40'ı güneş enerjisiyle karşılanacak. Burada ürün standardizasyonunu sağlamak üzere gerekli test ve analizlerin yapılabileceği bir laboratuvar da kuracağız." ifadelerine de yer verdi.

 

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal