Bakan Varank: Dezenfektan, Maske, Eldiven Gibi Ürünleri Yerli Üretenlere 6 Milyon Liraya Kadar Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB'den 6 milyon liraya kadar destek vereceğiz." açıklamasında bulundu.

25.03.2020-10:29 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-12:24) Bakan Varank: Dezenfektan, Maske, Eldiven Gibi Ürünleri Yerli Üretenlere 6 Milyon Liraya Kadar Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB'den 6 milyon liraya kadar destek vereceğiz." açıklamasında bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi ürünleri yerli üretenlere KOSGEB'den 6 milyon liraya kadar destek vereceğiz." diye konuştu.

Bakan Mustaafa Varank "KOSGEB'in geri ödemeli destekleri kapsamında, 30 Haziran'a kadar olan alacaklarını 3 ay öteledik. KOSGEB programlarında proje yükümlülüklerini 11 Mart ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek zaman vereceğiz." dedi.

Dünyayı sarsan coronavirüs salgınına karşı yeni bir faaliyet başlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu çerçevede alakalı kuruluşu KOSGEB aracılığıyla 3 ayaklı bir planı devreye aldı.

"6 milyon liraya kadar destek"

Planın ayrıntılarını açıklayan Varank, "KOSGEB alacaklarını 3 ay erteliyoruz. KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre vereceğiz. Koruyucu sağlık ürünleri üretimine ilave destek sağlayacağız." dedi.

Varank, "Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkanlarla üreten işletmelerimiz, KOSGEB'in TEKNOYATIRIM Destek Programından faydalanabilecek. Salgın riskinin ortadan kalktığı resmi makamlar tarafından duyurulana kadar bu programdan yararlanabilecekler." şeklinde konuştu.

İşletmelerin bu ürünlerle alakalı projelerini hazırlayacaklarını ifade eden Bakan Varank, "Bu projelere, 6 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Bunun 4 milyon 200 bin lirası geri ödemeli olacak." bilgisini aktardı.

Piyasalardaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Bakan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Coronavirüsün tüm dünyaya yayılmasının ardından listeye eklediğimiz ürünlerde doğal olarak bir talep oluştu. Talebi karşılamak için üreticilerle yani işletmelerle ve KOBİ’lerle temasa geçtik. Vereceğimiz desteklerle bu ürünlerdeki artan talebin karşılanmasına katkı sağlayacağız. Maalesef bazı fırsatçıların ortaya çıkardığı spekülasyonların da önüne geçeceğiz."

Varank, başvuruları almaya başladıklarını da ifade ederek, "Olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz şu dönemde, KOSGEB kurulları normalden daha hızlı bir şekilde karar alıp desteklenecek projeleri kısa zamanda belirleyecek. Ödemeler de ivedilikle yapılacak." değerlendirmesini yaptı.

Paketin bir başka ayağını KOSGEB alacaklarının ötelenmesinin oluşturduğunun altını çizen Bakan Varank, "KOSGEB'in geri ödemeli olarak verdiği destekler kapsamında 30 Haziran 2020'ye kadar olan alacaklarını erteledik. Bu durumdaki KOBİ'lerin 30 Haziran 2020 tarihine kadar KOSGEB'e yapması gereken ödemelerini 3 ay öteledik." şeklinde konuştu.

Varank, işletmelerin geri ödeyecekleri taksitlerin tamamının ertelendiğine de vurgu yaparak, "Vade sayısı değişmeyecek. Herhangi bir yasal faiz de alınmayacak. Bu karardan, daha önce KOSGEB alacaklarının ertelenmesi kararlarından yararlanan KOBİ'lerimiz de faydalanabilecek." değerlendirmesini yaptı.

"Projeler kesintiye uğramayacak"

KOSGEB’in farklı programları vasıtasıyla proje bazlı destekler verdiğini, bunun yanı sıra girişimcileri desteklediğini belirten Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini 11 Mart 2020 ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere, 4 aya kadar ek zaman vereceğiz. Böylece projeler kesintiye uğramamış olacak."

Varank, işletmelerin ek süre talebinde bulunmaları gerektiğini belirterek, "Karar sürecini hızlandırdık, yeni bir kurul kararına gerek duyulmaksızın talep eden KOBİ'lerimize gerektiği anda süre uzatımını hemen sağlayacağız." şeklinde konuştu.

Coronavirüs salgınının etkilerinin ortadan kalktığıyla ilgili resmi makamlardan gelecek açıklamaya kadar bu hakkın kullanılabileceğinin altını çizen Bakan Varank, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Coronavirüs salgın riskine karşı ilk reaksiyon gösteren ülkelerden biriyiz. Bakanlık olarak virüs, Çin sınırlarındayken alacağımız önlemleri masaya yatırmaya başladık. İşletmelerimiz, dünyaya hızla yayılan bu salgından elbette etkileniyorlar. KOBİ’lerimizi korumak için yapılması gerekenleri biliyoruz, bunları da uygulamaya başladık. Bu süreçte ve dünyada bu salgının etkileri ortadan kalktıktan sonra üretimde sürekliliği sağlamak için elimizdeki tüm enstrümanları kullanmaya devam edeceğiz."

Varank, vatandaşların resmi açıklamaları dikkate almasının ciddiyetine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Hepimizin alacağı en iyi tedbir, kendimizi korumaktır. Bunun için gerekmedikçe, zaruri bir hal olmadıkça evlerimizden çıkmayalım. Sosyal mesafeyi koruyalım. Özellikle sosyal medyadaki spekülatif açıklamalara itibar etmeyelim. Ortak akılla hareket ettiğimizde her türlü engeli kolayca aşacağımız aşikar, bu inancımızı diri tutalım."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal