Bakan Varank, BTSO Müşterek Komiteler Toplantısı'nda Konuştu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Müşterek Komiteler Toplantısı, Mustafa Varank'ın da katılımı ile video konferansla düzenlendi.

21.05.2020-10:40 - (Son Güncelleme: 21.05.2020-10:21) Bakan Varank, BTSO Müşterek Komiteler Toplantısı'nda Konuştu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, coronavirüs salgını önlemleri kapsamında geçilen "yeni normal"de tedbirlerin hayat tarzı olarak belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bunun için de en başta sağlık diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleştirmeye odaklandık." şeklinde konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Müşterek Komiteler Toplantısı, Mustafa Varank'ın da katılımı ile video konferansla düzenlendi.

Bakan Varank, orada yaptığı açıklamada, coronavirüs sebebiyle küresel ekonomide arz ve talep şoklarının olduğunu hatırlartarak, sürecin yeni bir dönemin başlangıcına dikkat çektiğini belirtti.

Türkiye'nin coronavirüs salgınıyla mücadelede başarılı bir sınav verdiğinin altını çizen Bakan Varank, ekonomik sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak uygulanan önlemleri anlattı.

Bakan Varank, salgın döneminde Türk sanayisinin üretim yeteneği ve değişikliklere hızlıca adapte olma yeteneğini gösterdiğini belirterek, aşı ile ilaç geliştirme çalışmalarıyla tanı kiti ve tanı sistemleriyle ilgili projelerin sürdürdüğünü belirtti.

Gelinen aşamada, salgının ilerleyişinin değişmesiyle normalleşme adımlarının atıldığına dikkat çeken Bakan Varank, "Yeni normalde tedbirlerimizi yeni yaşam tarzımız olarak belirlememiz gerekiyor. Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bunun için de en başta sağlık diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleştirmeye odaklandık." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, son 2 hafta içerisinde reel sektörden normalleşme yönünde olumlu sinyaller alındığını belirterek, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) elektrik tüketiminin bu ayın başından itibaren artmaya başladığı bilgisini aktardı.

Bursa'daki verileri de dikkatle izlediklerinin altını çizen Bakan Varank, Demirtaş, İnegöl, Bursa, Nilüfer, Kestel ve Hasanağa OSB'lerinde, bu ayın ilk 2 haftasında elektrik tüketiminin bir önceki ayın aynı dönemine kıyasla ortalamada % 32 arttığını belirtti.

Bakan Varank, TEKNOSAB OSB'nin altyapı faaliyetlerinde birinci ve ikinci bölümün % 90'ının tamamlandığını ve temmuz-ağustos döneminde orada ilk yatırımların başlayacağını belirtti.

Ülke genelinde otomobil ana fabrikalarının hepsinin faaliyet gösterdiğini ve tekstilde yeniden üretime geçen şirketlerin olduğunu ifade eden Bakan Varank, sektör temsilcileri ve OSB idarelerinin çalışma isteğinin görüldüğünü söyledi.

Bakan Varank, içinde yaşanılan sürecin kodlarının güvenli üretim, ticaret ile turizm gibi tanımlamalar üzerinden şekilleneceğini belirterek, bu kapsamda sağlıklı üretim kurallarının düzenlendiğini anımsattı.

Alınan önlemlerin sanayi işletmelerinde personellerin sağlığını gözettiğinin altını çizen Bakan Varank, önlemlerin düşük maliyetle işletmelerin rekabet gücüne güç katacağını belirtti.

Mustafa Varank, dünyada standartların oluşmadığı bu alanda Türkiye olarak lider olmak istediklerine işaret ederek, şirketlere bu kurallara uyarak güvenli üretim belgelerini almaları çağrısı yaptı. Varank, "Kurallara uyulması durumunda salgının üretime olan etkisi azalarak yok olacak. Pandemiye karşı dayanıklılığınız artacak ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte Kovid-19 sonrası dönemde rakiplerinizin önüne geçebileceksiniz." açıklamasında bulundu.

"Yeni normal"e geçişte küresel tedarik zincirlerinin tekrar şekillendiğine dikkat çeken Bakan Varank, dünya ekonomisinde yeni üretim merkezlerinin oluşacağını ve bu noktada Türkiye'nin önünde ciddi bir imkan bulunduğunu, Bursa'nın da sahip olduğu avantajlarla pek çok yabancı yatırımcının hedefi haline de gelebileceğini anlattı.

Varank, sanayicilerin bu duruma karşı atik olmaları ve uluslararası iş birliği imkanlarını zorlamaları gerektiğini belirterek, "Sektörünüzde faaliyet gösteren uluslararası firmalarla irtibat kurun, ortak iş yapmanın yollarını araştırın. Tedarikte sahip olduğunuz kapasiteyi böyle iş birlikleriyle katma değerli alanlara taşıyın." şeklinde konuştu.

2019 yılında uygulanmaya başlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nda önümüzdeki ay makine sektöründe çıkılan çağrının neticelerini açıklayacaklarını belirten Bakan Varank, temmuz ayında da yeni çağrıların açılacağı bilgisini aktardı.

Bakan Varank, programla üretimde yeni yollar test edip yurt içi kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmanın amaçladığını ifade ederek, çağrıların yakından izlenmesi önerisinde bulundu.

Bursa'daki "model fabrika"dan da bahseden Bakan Varank, "Firmaların yalın eğitim ve dijital dönüşüm eğitimleri başarıyla devam ediyor. Model fabrikanın Bursa sınırlarını aşarak Mersin, Gaziantep, Konya, Kayseri, Tarsus, Ardahan, Balıkesir, Bilecik ve Eskişehir'den de ziyaretçileri olduğunu biliyorum. Bu durum sanayideki farkındalığı göstermesi açısından oldukça sevindirici." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, geçtiğimizhafta açıklanan KOSGEB'in yeni destek mekanizmasının önemine de dikkat çekerek model fabrikalarda eğitim görerek işletmelerini dönüştürecek KOBİ’lerin eğitim giderlerinin 70 bin TL'ye kadar olan bölümünü karşılayacaklarını anımsattı. Bakan Varank, şu açıklamada bulundu:

"Model fabrikalarda alacağınız eğitimler size verimlilik ve rekabet artışı olarak dönecek. Ankara'da model fabrikalarda eğitim almış ve işletmelerini dönüştüren şirketlerin yüzde 100-150'lilere varan verimlilik oranlarından bahsetmeleri beni memnun etti. Bu çalışmamızın Türk sanayisinin dönüşümünde oldukça etkili olacağına inanıyoruz."

Bakan Varank, Türkiye'nin yerli üretim üssü Bursa'nın sanayisine önümüzdeki dönemde oldukça fazla iş düşeceğini bildirerek, Bakanlık olarak her türlü desteği sağlayacaklarını ifadelerine ekledi.

Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da katılım sağladı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal