Bakan Varank: Beyaz Eşya Sektöründe 10 Bine Yakın Ek İstihdam Oluşmasını Sağladık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, rekabet kuvvetin artıracak her alanda beyaz eşya sektörüyle yakın iş ortaklığı içerisinde olmaya devam edeceklerini ifade ederek, "2012'den bu yana sektörde 10 bine yakın ilave istihdam oluşmasını sağladık." diye konuştu.

16.05.2020-12:14 - (Son Güncelleme: 16.05.2020-11:56) Bakan Varank: Beyaz Eşya Sektöründe 10 Bine Yakın Ek İstihdam Oluşmasını Sağladık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, rekabet kuvvetin artıracak her alanda beyaz eşya sektörüyle yakın iş ortaklığı içerisinde olmaya devam edeceklerini ifade ederek, "2012'den bu yana sektörde 10 bine yakın ilave istihdam oluşmasını sağladık." diye konuştu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Toplantısı, Mustafa Varank'ın da katılımıyla video konferansla düzenlendi.

Bakan Varank, toplantıdaki konuşmasında, beyaz eşya sektörünün Türkiye'nin yüz akı sektörlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Üretim hacminiz, cironuz, katma değere ve ihracata katkınızla ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynuyorsunuz. Mükemmele yakın işleyen tedarik zincirleriniz sayesinde, Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci büyük üretim üssüyüz." şeklinde konuştu.

Türkiye'de en çok patente sahip sektörün beyaz eşya sektörü olduğuna işaret eden Varank, Ar-Ge'ye verilen önemin patent sayılarına yansıdığını belirtti.

Bakan Varank, coronavirüs sürecinin etkilerinden bahsederek, Türkiye'de halkın sağlığı ve ekonomik sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aktardı.

Salgının seyri ve gelen istekler doğrultusunda sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile üretimin durdurulması gibi bir tutumlarının olmadığının altını çizen Bakan Varank, istihdam, finansman ve sosyal destek alanlarında kritik politikaların hayata geçirildiğini belirtti.

Bakan Varank, makroekonomik verileri de yakından izlediklerine değinerek, "Sanayimizi her zaman ayakta tutacağız. Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Otomobil ve tekstil sektörlerinden, normalleşme sürecine geçişle alakalı pozitif sinyaller alındığına dikkat çeken Bakan Varank, yaşanan kritik zamanlarda önlemlere azami düzeyde uyarak yeni normale hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti.

Çalışan sağlığını güvence altında alma konusunda üretim öncesi ve sonrasındaki iş süreçlerinin planlaması gerektiğini belirten Bakan Varank, alınması gereken tedbirlerde yol gösterici olması için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) aracılığıyla bir kılavuz oluşturulduğunu anımsattı.

Bakan Varank, kılavuzu esas alarak bir denetim listesi de hazırladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bu listeden hareketle dünyada da öncü olacak şekilde belgelendirme faaliyetleri yapacağız. Herhangi bir kuruluş bize başvurup, 'belge almak istiyorum, işletmemi tescil etmek istiyorum.' derse, yerinde denetimler sonrasında uygun olanları TSE’den belgelendireceğiz. Temiz üretimin, enfeksiyona karşı tedbirlerin dünya ticaretinde çok önemli bir hale geleceğini biliyoruz. Attığımız bu adımla yeni döneme şimdiden hazırlığımızı yapmış oluyoruz."

Yeni normale geçiş sürecinde iş güvenliğinin yanında üretim yeteneklerinin geliştirilmesinin de önemli olduğunun altını çizen Bakan Varank, yerlileşme oranlarının artırılması ve tedarikçilere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Bakan Varank, üretimde dışarıya bağımlılık azaldıkça, dış şoklara karşı daha direnç sahibi olunduğuna dikkat çekerek, "Üretimde yeni yöntemler denemekten çekinmeyin, ürün setinizi çeşitlendirin. Bunu yaparken yurt içindeki kaynaklardan en iyi şekilde faydalanın." önerisinde bulundu.

Katma değerli üretimin Türkiye'nin geleceği olduğunun altını çizen Bakan Varank, beyaz eşya sektörünün bu hususta mühim bir yeri olduğunu belirtti.

Bakan Varank, rekabet gücünü artıracak her alanda beyaz eşya sektörüyle yakın iş birliği içerisinde olmayı sürdüreceklerini ifade ederek, "2012'den bu yana sektörde 12 milyar liralık yatırımı teşvik ettik ve 10 bine yakın ilave istihdam oluşmasını sağladık. Ar-Ge ve tasarım merkezlerine sunduğumuz imkanlardan hemen hemen sektördeki bütün firmalar yararlanıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin beyaz eşyada sahip olduğu küresel üstünlüğü ve pazar payını kaybetmemesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Mustafa Varank, Bakanlığın bu kapsamda sektörün en büyük paydaşı olduğunun altını çizdi.

BREXİT SÜRECİ

Varank, Avrupa Birliği'nde uygulamaya konulacak Eko Tasarım ve Enerji Etiketi regülasyonunda, mevzuat uyumu faaliyetlerinde son etaba gelindiğini ifade ederek, "AB mevzuatı ile eş zamanlı olarak, biz de kendi mevzuatımızı uygulamayı hedefliyoruz. Bu konuda Kalkınma Planı'nda yer alan ilave yatırım ihtiyacı ve yatırım teşvikleri hususunu çalışmaya başladık." şeklinde konuştu.

Brexit sürecini de yakından izlerini dile getiren Bakan Varank, beyaz eşya sektörünün Birleşik Krallık pazarında olumsuz etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığı ile eş güdümlü çalıştıklarını belirtti.

Bakan Varank, sektörün Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine dahil edilmesini istediklerini aktararak, "Yeni nesil ağ bağlantılı ürünler için veri güvenliği ve GSM şirketlerinin karşılıklı tanınmasını da oldukça önemsiyoruz. Bu alanda ürünlerimizi sadece AB’ye değil, dünya pazarlarına da ulaştırma konusunda gerekli adımları atacağız." diye konuştu.

Teknolojik değişime uyum sağlamanın başarıdaki önemine işaret eden Bakan Varank, şu açıklamalarda bulundu:

"Akıllı, bağlantılı ve etkileşimli ürünlerde standartları koyabiliyor olmamız gerek. TSE'nin ayna komitelerine beyaz eşya sektörü hem güvenlik hem de performans yönüyle katılıyor. Bu farkındalığı tedarikçi KOBİ’lerinize de yaymalısınız. Yurt dışındaki teknik komite toplantılarına lütfen daha etkin bir şekilde müdahil olun. Uluslararası standartların hazırlandığı o masalarda, tedarikçilerinizle birlikte fark oluşturmaya odaklanmalısınız. Ancak bu şekilde sektördeki küresel iddiamızı sürdürebiliriz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal