Bakan Pekcan: Dijital Tarım Pazarı Tarımsal Üretim ve Ticarete Önemli Bir İvme Kazandıracak

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, "Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracaktır." açıklamasında bulundu.

29.04.2020-14:03 - (Son Güncelleme: 29.04.2020-13:41) Bakan Pekcan: Dijital Tarım Pazarı Tarımsal Üretim ve Ticarete Önemli Bir İvme Kazandıracak

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, "Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracaktır." açıklamasında bulundu.

Dijital Tarım Pazarı'nın tanıtım toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ev sahipliği ile, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katılımıyla video konferansla düzenlendi.

Ticaret Bakanı Pekcan, buradaki konuşmasında, gıda arz güvenliğinin ve devam edilebilirliğinin sağlık ve refah açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, "Tarımsal üretimdeki altyapının güçlendirilmesi, ülkemizin tarım ürünleri ihtiyacının karşılanmasının yanında tarımsal ihracatının artırılmasına da katkı sağlamaktadır." şeklinde konuştu.

Coronavirüs salgını sebebiyle sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerine ulaşımın ve tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmanın ciddiyetinin ortaya çıktığına işaret eden Bakan Pekcan, bu sebeple "Dijital Tarım Pazarı" gibi bir sistemin uygulamaya alınmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bakan Pekcan, Bakanlık olarak e-ticaret ile dijitalleşmeye verdikleri önemden bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. e-Ticaret alanında KOBİ'leri ve girişimcileri bilinçlendiren projeler uygulamaktayız. KOBİ'lerimizin e-ticaretten daha fazla faydalanmasına yönelik 'e-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız' kampanyasını başlattık. Kampanya çerçevesinde belli platformlar KOBİ'lere vadelerinde ve komisyonlarında indirim sağlayacaklar. e-Ticarette güven damgası gibi mekanizmalarla bu uygulamaların güvenilir bir biçimde gelişmesine yönelik altyapı faaliyetlerini yürütmekteyiz."

E-TİCARET İSTATİSTİKLERİ PAYLAŞILACAK

Türkiye'de elektronik ticaret istatistiklerinin paylaşılması ve kaydedilmesi hususunda Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ni kurduklarını anımsatan Bakan Pekcan, "Elektronik ticaretle ilgili istatistikleri açıklamak için çalışmalarımız son aşamada. En kısa zamanda onları da paylaşacağız." dedi.

Bakan Pekcan, 2019'da TOBB ile beraber "Türkiye Ürün İhtisas Borsası"nı uygulamaya aldıklarını hatırlatarak, lisanslı depolarda korunan tarım ürünlerinin ticaretinin elektronik ürün senetleri aracılığıyla tek platform üzerinden yapılmasını temin ettiklerini, bu ürünlerin ticaretiyle alakalı altyapıyı da hazırlamayı sürdürdüklerini açıkladı.

Sebze ile meyve ticaretinde e-fatura, e-sevk irsaliyesi ve e-müstahsil makbuzu sistemlerinin kullanılmasını zorunlu duruma getirdiklerine dikkat çeken Bakan Pekcan, "Hal Kayıt Sistemi Mobil Uygulamasını devreye soktuk. Tüketicilerimiz bu uygulamayla ürün künyelerindeki kare kodu okutarak, ürünün üreticisini, üretim yerini, zamanı ve yöntemini, bugüne kadar hangi fiyatlardan, kaç aracıyla el değiştirdiğini görebiliyorlar. Bu çerçevede, ürünlerinin, hem iç piyasada hem de dış piyasada arzıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığımız ile iş birliği halinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, Dijital Tarım Pazarı'nın Türkiye'de sözleşmeli tarımın önünü açacağının altını çizerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu uygulamayla birlikte daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacak, küçük üreticilerin pazara girmesi kolaylaşacak. Portala alıcı taraf olarak kaydolmak isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olup olmadığı, ticari unvanı, ürünlerin Hal Kayıt Sistemi'nde oluşan günlük fiyatları gibi önemli bilgiler Bakanlığımızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşılacaktır. Ayrıca MERSİS üzerinden ticaret siciline kayıtlı şirketlerin ve işletmelerin unvanı ve MERSİS numarası gibi temel bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığına aktarılacaktır."

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Pekcan, "Dijital Tarım Pazarı'nın, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracağına inanıyoruz." ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal