Bakan Pekcan Açıkladı: Haksız Fiyat Artışı Uygulayanlarla İlgili Karar Yarın Yayımlanacak

Ticaret Bakanı Pekcan, coronavirüs salgını esnasında talebi artan ürünlerde haksız fiyat artışı uygulayan fırsatçılarla alakalı Reklam Kurulunun gerekçeli kararının yarın Bakanlığın internet sayfasında firma adlarıyla beraber yayımlanacağını açıkladı.

01.04.2020-15:33 - (Son Güncelleme: 01.04.2020-15:39) Bakan Pekcan Açıkladı: Haksız Fiyat Artışı Uygulayanlarla İlgili Karar Yarın Yayımlanacak

Ticaret Bakanı Pekcan, coronavirüs salgını esnasında talebi artan ürünlerde haksız fiyat artışı uygulayan fırsatçılarla alakalı Reklam Kurulunun gerekçeli kararının yarın Bakanlığın internet sayfasında firma adlarıyla beraber yayımlanacağını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, katıldığı programda, coronavirüsün iç ve dış ticarete etkileriyle ilgili soruları cevapladı.

İnsan yaşamı kadar ekonomik yaşamı da etkileyen coronavirüs salgınının rutinleri ve tüketim alışkanlıklarını da değiştirdiğine işaret eden Bakan Pekcan, virüsün tesirinin salgının kontrol altına alındığında tam olarak görülebileceğinin altını çizdi.

Bakan Pekcan, uluslararası firmaların büyüme rakamlarında aşağı taraflı revizyonlar yaptığına dikkat çekerek, "Bütün bunlara baktığımız zaman, Türkiye olarak biz bu yıla gerçekten çok iyi başladık. Ocak-şubat aylarında Çin’in ihracatı yüzde 17, Norveç’in yüzde 12, Brezilya'nın yüzde 9 düşerken, bizim ocak-şubat ihracatımız yüzde 4,3 arttı." şeklinde konuştu.

İran ile Irak hudut kapılarının kapanması ve Avrupa'dan gelen siparişlerin kesilmesinin Türkiye'nin ihracatını etkilediğini ifade eden Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"Mart ayında bizim İran'a ihracatımızın yüzde 82 azaldığını görüyoruz. Irak'a ihracat düşüşü yüzde 55-60'lardaydı, aldığımız temassız ticaret tedbirleriyle bu yüzde 48 oldu. Şoför, dorse, konteyner değişimiyle ticaret günde 200-300 tır iken şu anda 1000'lere çıktık ama 1700'lere ulaşmamız gerekiyor. İspanya'ya ve İtalya'ya yüzde 40, Fransa’ya yüzde 32,5, Almanya'ya yüzde 14, Çin'e yüzde 19, İngiltere'ye yüzde 12 azalma var. Bütün bunların ışığında bu ay ihracatımızda bir miktar düşme göreceğiz ama yüzde 20'lerin altında olacak, yüzde 17 civarlarında bir düşüş bekliyoruz. Yarın kesin rakamları açıklayacağız ama temassız ticaret ile en kısa zamanda bunu toparlayacağız."

G-20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı
Pekcan, geçen günlerde gerçekleştirilen G-20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı'nda coronavirüsün ekonomiye tesirinin masaya yatırıldığını belirtti.

Toplantıda, korumacılık politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini belirttiklerini aktaran Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"Adil ve serbest ticaretten yana olduğumuzu her zaman bildirdik, çok taraflı ticaret sistemine inandığımızı da söyledik, bu doğrultuda görüşlerimizi paylaştık. Genel olarak da aynı görüşler paylaşıldı. Bunların yanı sıra içinde bulunduğumuz durumdan ötürü ülkeler bazı ticari tedbirler aldı. En azından bunların kısa süreli ve şeffaf olması, çok sert olmaması, mümkün olduğunca Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uyulması yönünde ortak bir karar çıktı. İki ay teknik gruplar çalışacak, iki ay sonra tekrar G-20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı yapılacak. Ayrıca, Türkiye olarak, özellikle bu pandemiden göçmenlerin ve yerlerinden, topraklarından edilmiş insanların olumsuz etkilenmemesinin, bunun da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdik."

Pekcan, konu olan toplantıda, Türkiye'nin "temassız ticaret" çözümünü anlattıklarını, bunun oldukça ilgi gördüğünü dile getirdi.

Sınır kapıları kapandığında ticaret yapmaktan vazgeçmediklerini ve "temassız dış ticaret" yoluyla dış satım ve ithalatı sürdürdüklerini ifade eden Bakan, tampon bölgelerin olduğu yerlerde şoför, dorse ve konteyner değişimiyle problemlerin üstesinden geldiklerini belirtti.

Tampon bölgenin olmadığı İran ile ticarette de demir yolu çözümünü bulduklarına işaret eden Bakan Pekcan, "Aynı zamanda da Bakü-Tiflis-Kars demir yolunda şu anda 40 vagonlu bir tren çalışıyor, bunu iki trene çıkarabilecek durumdayız, yeter ki talep olsun. Üreticilerimizi, ihracatçılarımızı demir yolu imkanlarımızı kullanmaya davet ediyorum. Aynı şekilde Kapıkule'den Avrupa'ya demir yolu hattımız var. Burada da yılda 35 bin 800 vagon çıkışını 50 bin vagona çıkarabilecek durumdayız."

FIRSATÇI FİRMALAR AFİŞE EDİLECEK

Pekcan, son dönemde fahiş fiyatlara husus olan ürünler ve şirketlerle alakalı denetimlerinin devam ettiğini, daha önce belirledikleri firmalara Reklam Kurulunca idari para cezası verdiklerini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ayın 2’sinde bunlarla ilgili Reklam Kurulunun gerekçeli kararı web sitemizde firma isimleriyle beraber yayınlanacak. 6 bin 558 firmadan savunması ve yasal süreci tamamlananlar da 14 Nisan’daki Reklam Kurulu toplantısında değerlendirilecek. Buradaki bütün sonuçları hem Emniyet Genel Müdürlüğü hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de MASAK’la da paylaşıyoruz. Biz maske üreticisi ve ihracatçısı bir ülkeyiz. Fahiş fiyatla mal satanları cezalandıracağız. Bakanlık olarak önce sağlık çalışanlarımızın ve vatandaşımızın maske, tıbbi ekipman ihtiyacı tedarik edilsin diye bunların ihracatını Sağlık Bakanlığının ön iznine bağladık. Ancak hem Sağlık Bakanlığına tedarikte bir sıkıntı çıkarmayan ve fiyatlarda fahiş fiyat uygulamayan, makul fiyattan Bakanlığımızın ve halkın ulaşımına sunan ihracatçı firmalarımızın da önünü kapatmamamız lazım, çünkü bunlar bu piyasadaki oyuncular ve inşallah bu pandemi geçecek, bu firmalarımız bu pazarlarda kalıcı olacaklar yani ikisini birbirinden ayrı değerlendirmemiz lazım."

Alınan tedbirlerle artan fiyatlarda aşağı yönlü bir gidiş olduğuna işaret eden Bakan Pekcan, "Türkiye çok şükür gıda konusunda ihracatçı bir ülke, ihracat fazlası veren bir ülke bunları bu şekilde de değerlendirmemiz lazım, ama biz gereğini yapıyoruz." diye konuştu.

Bakan Pekcan, e-ticaret ile kargo teslimatı hususunda herhangi bir problem olmadığına işaret ederek, Bakanlığın verdikleri hizmetlerde de alınan tedbirler sayesinde herhangi bir gecikmenin konu olmadığını dile getirdi.

Sanal Ticaret Akademisiyle ilgili bir soruya da cevap veren Bakan, her vatandaşa hizmet verebilecek kapasitede bir akademi hazırladıklarının altını çizdi.

Burada iç ticaretten, firma kuruluşuna, dış ticaretten girişimciliğe kadar her konuyla ilgili bilgi ve eğitimlerin olduğuna işaret eden Bakan, şu ifadeleri kullandı:

"Buradan gerek öğrencilerimiz, gerek şu anda evde olan iş insanlarımızın çok faydalanacağını düşünüyorum. Bu arada üniversiteye hazırlanan gençlerimiz de var, biz Bakanlık olarak TİM aracılığıyla Türkiye’nin başarılı olduğu bazı sektörlerde öğrencilerimize burs imkanı da sağlıyoruz. Bu tekstil, hazır giyime geçen sene 1 milyon liraya yakın, burs imkanı verdik, bu sene maden, metal, metalurji mühendislerine uygulanacak 1 milyon liralık bir burs imkanımız var. Deri ürünleri ile ilgili bölümleri seçecek arkadaşlarımıza hem staj imkanı tanıyoruz hem de stajlarında başarılı olan arkadaşlarımızın iş imkanları da oluyor."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal