Bakan Pakdemirli'den Müjdeyi! Yeni Destek Yolda

Van'da şehit düşen emniyet güçlerine Allah'tan rahmet ve ailelerine taziye dileklerini ileten Pakdemirli, 'Dün 15 Temmuz hain darbe girişiminin 4. yılıydı. Bu vesileyle milletimizin varlığını, birliğini tehdit eden her türlü unsuru nefretle kınıyorum. Şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.' dedi.

16.07.2020-16:42 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-16:26) Bakan Pakdemirli'den Müjdeyi! Yeni Destek Yolda
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sütte kaliteyi yükseltmeyi hedefleyen mevzuat düzenlemesine giderek, yağ ve protein değerleri bakımından kaliteli sütü ayrı fiyatlamaya başlayacaklarını ifade ederek, 'Kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için 2020 yılında öncelikle pilot olarak belirlediğimiz Aksaray, Burdur ve Çanakkale illerimizi, 2 yıl sonra ise tüm illerimizi 'sınıflandırılan çiğ süt desteklemesi' kapsamına alarak, sütümüzün kalitesine göre ilave destek primi ödeyeceğiz.' şeklinde konuştu.

Bakan Pakdemirli, bakanlık toplantı salonunda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) mensuplarıyla video konferans idaresiyle görüştü.

Bakan Pakdemirli, salgın döneminde yoğun bir takvim hazırladıklarını söyleyerek, pandemi boyunca çiftçilerin, yetiştiricilerin ve gıda işletmelerinin çalışmalarına kesinti yapmadan sürdürmesini temin ettiklerini belirtti.

Rize ile Artvin'deki doğal afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini belirten Bakan Pakdemirli, 'Doğal afet nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin hasar tespit çalışmaları il ve ilçe müdürlüklerimizce devam etmektedir. İnşallah en kısa sürede hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz. Burada önemli olan husus şu, çiftçilerimizin Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) sigortalarını yaptırmaları. Biliyorsunuz, poliçe bedelinin yüzde 50'sini hibe olarak devlet karşılıyor. Bu hibe oranı kuraklık verim sigortasında yüzde 60'a, açık alanlarda yetişen meyvelerde don riski için yüzde 67'ye kadar çıkmaktadır. Şu anda ÇKS'ye kayıtlı alanın sadece yüzde 20'si sigortalı.' şeklinde konuştu.

Bakan Pakdemirli, ziraat odalarının sigortalı üretici sayısını çoğaltmak için gerçekleştireceği çalışmaların TARSİM'in yaygınlaşması için oldukça yararlı olacağına vurgu yaparak, 'Ayrıca bu yıl yaşanan aşırı sıcak afetini de TARSİM kapsamına almak için çalışmaları başlattık. TARSİM sigortası yaptırmamış üreticilerimizin ise il-ilçe hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra valilikler aracılığı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından İl Acil Destek Ödeneği talep edilecektir.' diye konuştu.

Hayvansal üretimde avantajı olan şehirlerin sütçü ırklarıyla ülkenin süt gereksinimini gidereceklerini aktaran Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri ekledi:

'Sütte kaliteyi artırmayı hedefleyen mevzuat düzenlememizi de yaparak, yağ ve protein değerleri açısından kaliteli sütü ayrı fiyatlamaya başlıyoruz. Bu kapsamda çiğ sütün sınıflandırılması ile ilgili mevzuatımız da yayımlanmıştır. Kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için 2020 yılında öncelikle pilot olarak belirlediğimiz Aksaray, Burdur ve Çanakkale illerimizi, 2 yıl sonra ise tüm illerimizi 'sınıflandırılan çiğ süt desteklemesi' kapsamına alarak, sütümüzün kalitesine göre ilave destek primi ödeyeceğiz. Pandemi sürecinde, süt üreticisi ve besicimizi korumak amacıyla, bu yıl küçük aile işletmelerine yem desteği vereceğiz. 20 başa kadar sağmal dişi sığırı olan işletmelere hayvan başına 65 lira, 20 başa kadar besilik erkek sığırı olan işletmelere hayvan başına 65 lira, 50 başa kadar anaç koyun keçisi olan işletmelere hayvan başına 6,5 lira yem desteği vereceğiz.'

Patates ve soğan dış satımının önünü açtıklarını belirten Bakan Pakdemirli, bu ürünlerde alınan önlemleri hasat dönemi dışında yaptıklarını hatırlattı.

Bakan Pakdemirli, limonda dış satımın önünün açılması halinde 83 milyon insanın astronomik rakamlardan limon kullanması gibi bir vaziyetin ortaya çıkacağını belirterek 'Limonda da ihracatın önünü açsaydık Türkiye'de limon kalmıyordu. İthalat yapmak gerekiyordu, ithalat yapılsa dahi ithal edebileceğiniz bir ülke yok. Bu yüzden 'önce can' dedik ve tüm dünyanın almış olduğu tedbirleri aldık. Üreticiyi koruma, tüketiciyi de kollama prensibimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz.' diye konuştu.

Sulama yatırımlarını hızla sürdürdüklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, 'Bu sene 700 bin hektarlık bir sulamanın imzasını atıyoruz. 2023'e kadar kesinlikle bitirmek kaydıyla 700 bin hektarlık alanı daha sulamaya açmak için çalışmalarımıza başladık.' diye konuştu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise Türk tarımının ülke ekonomisindeki miktarına ve hasıla olarak dünyadaki yeri değerlendirildiğinde Türkiye'nin hala bir tarım ülkesi olduğunu gördüklerini dile getirdi. Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

'Ancak bu potansiyelimizi yeterince değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu nedenle sektöre daha fazla destek verilmesini istiyoruz. 200'e yakın ülkeye 2 bine yakın ürün ihraç ediyor, 5 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ekonomiye katkı sunuyoruz. Üreticimiz, sanayicimizin ve ihracatçımızın bu başarısını takdir ederken ithalatımızı azaltmalı, ihracatımızı artırmalıyız. İhracatımızı kıstığımızda sonradan açsak bile diğer ülkelere kaptırdığımız dış pazarları yeniden kazanmak zorlaşmaktadır.'

Bayraktar, TARSİM'in daha çok büyütülmesi ve zorunlu olması, TARSİM ile alakalı çiftçi şikayetlerinin asgariye çekilmesi gerektiğini belirtti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal