Bakan Pakdemirli: Yetiştiricilerimize Hayvan Başı 65 TL Yem Desteği Veriyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yetiştiricilere hayvan başı 65 TL olmak üzere toplamda 100 milyon TL yem desteği vereceklerini açıkladı.

05.05.2020-14:22 - (Son Güncelleme: 05.05.2020-13:56) Bakan Pakdemirli: Yetiştiricilerimize Hayvan Başı 65 TL Yem Desteği Veriyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yetiştiricilere hayvan başı 65 TL olmak üzere toplamda 100 milyon TL yem desteği vereceklerini açıkladı.

Bakan Pakdemirli, bakanlıkta hazırlanan Çiftçi Uzaktan Eğitim Platformu'nun tanıtımına katılarak açıklamada bulundu.

Bakanlık olarak bu seneyi dijitalleşme senesi ilan ettiklerini belirten Bakan Pakdemirli, coronavirüs salgınının da bu doğrultudaki yatırımların gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli, bilgi ile teknolojiyi çiftçinin kullanımına açmak ve bakanlığın tarımsal deneyimlerini aktarmak için eğitim seferberliği başlattıklarını belirtti.

Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dün yapılan kabine görüşmesinde çiftçilere, "Çiftçilerimiz ekilmedik bir karış toprak dahi bırakmasınlar. Eksinler, biçsinler, biz arkalarındayız, yanlarındayız." diyerek, "Sizler de lütfen bu mesajı eşinizle, dostunuzla, köyünüzle, kasabanızla, bütün sevdiklerinizle paylaşın." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alım fiyatlarıyla alakalı da müjde verdiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, TMO'nun sert ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına 1350 TL'den 1650 TL'ye, arpa alım fiyatını ton başına 1100 TL'den 1275 TL'ye çıkardıklarını anımsattı.

Bakan Pakdemirli, çiftçilere hububatta 230 TL ton başına prim ile destek ödemesi yaptıklarını da belirterek, "Ton başına bakliyat alım fiyatlarını da kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik. Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 liradır. Şundan emin olmanızı isterim ki biz hükümet olarak da Bakanlık olarak da bütün imkanlarımızla yanınızdayız, yanınızda olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Bakan Pakdemirli, salgın döneminde Türkiye'nin yeterli gıda stoku olduğuna ve kaygılanacak bir vaziyet olmadığına dikkat çekerek, "Gıdaya erişim konusunda da güçlü lojistik altyapımız sayesinde ülkemizde herhangi bir sorun bulunmuyor. Bu nedenle, ülkemizin tahıl, baklagiller, et stokları, süt arzı, balık üretimi, sebze ve meyve olmak üzere temel gıda maddeleri teminiyle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Çok şükür ambarlarımız dolu." ifadesini kullandı.

Bakanlığa bağlı tüm bölge, şehir, ilçe teşkilatıyla görüşülerek, tarım takviminin aksamaması, her türlü önlemin alınması, öteki kamu kurum ile kuruluşlarıyla iş ortaklığı durumunda olunması ve mütemadiyen bilgi akışı sağlanması hususunda talimat verildiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, ifadelerini şu sözlerle sürdürdü:

"Bitkisel üretim faaliyetlerinin gereği olan ekim, dikim, sulama, bakım gibi faaliyetlerin kesintisiz devam etmesi için çiftçilerimizin ve tarım işçilerimizin, işletmelere erişimlerini sağladık. Gübre, tohum ve ilaç gibi tarımsal girdilere erişim veya dağıtımda bir sorun oluşmaması için de gübre bayileri başta olmak üzere etkin stok kontrollerine ve denetimlerimize devam ediyoruz."

Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 21 şehirde % 75 hibeli tohum yardımı temin ettiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, bu projeyi gelecek sene daha da büyüteceklerini dile getirdi.

Bakan Pakdemirli, salgın sebebiyle üreticinin tarlasından ve işletmesinden çekilmemesini istediklerinin altını çizerek, "Yine hazır sizlerle bir aradayken bir müjde daha vermiş olayım. Hayvancılık alanında önemli çalışmalar ve hedefler içindeyiz. Bu kapsamda yetiştiricilerimize hayvan başı 65 lira olmak üzere toplamda 100 milyon liralık yem desteği vereceğiz. Her durumda size yetişiriz, siz müsterih olun. Manipülasyonları, felaket senaryolarını kafanıza takmayın. İşlerinize bakın. Yeter ki programlı çalışın, yeter ki planlı üretin." şeklinde konuştu.

Bakan Pakdemirli, Uzaktan Eğitim Sistemi'yle ilgili de şu bilgileri aktardı:

"Çiftçilerimiz bakanlığımızın internetten yayın yapan televizyonu webtarımTV üzerinden uygun saatleri dikkate alarak programlanan canlı yayın derslerini izleyebilecek. İhtiyaç duyulması halinde de canlı yayın derslerine soru ve talepler iletilebilecek. Bu derslerin gün içinde tekrarı olacak. Tarıma ve ormana dair konulardaki eğitim ve bilgilendirme videolarımıza ulaşabileceksiniz. Uzmanlarımızın düzenlediği eğitimlere evinizden katılabilecek, sorularınızı da sorabileceksiniz. Uzaktan Eğitim Sistemi'nin bir parçası ve tamamlayıcısı olarak bugün Dijital Tarım Kütüphanesi'ni de hizmete açıyoruz. Burayı da inceleyince göreceksiniz, binlerce yazılı ve görsel kaynak sizi bekliyor. Böylelikle siz değerli çiftçilerimiz yorgunluk atarken, çay içerken, boş vaktinizde, yani 365 gün 24 saat Uzaktan Eğitim Sistemimizden istifade edebileceksiniz, kütüphanemize girip kitaplara, dergilere, makalelere ulaşabileceksiniz."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal