Bakan Pakdemirli: Dijital Tarım Pazarı ile Çiftçimiz Ürünlerine Pazar Bulabilecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Dijital Tarım Pazarı ile çiftçimiz ürünlerine pazar bulabilecek, tüketicimiz, esnafımız aradığı kalitede ürünü tedarik edebilecek." açıklamasında bulundu.

29.04.2020-13:38 - (Son Güncelleme: 29.04.2020-14:51)

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Dijital Tarım Pazarı ile çiftçimiz ürünlerine pazar bulabilecek, tüketicimiz, esnafımız aradığı kalitede ürünü tedarik edebilecek." açıklamasında bulundu.

Bakan Pakdemirli, ”Dijital Tarım Pazarı”nın online tanıtımında açıklama yaptı.

Bakanı Pakdemirli, burada yaptığı açıklamada, "Dijital Tarım Pazarı ile çiftçimiz ürünlerine pazar bulabilecek, tüketicimiz, esnafımız aradığı kalitede ürünü tedarik edebilecek." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, "Tarımsal alan bakımından dünyada 17. olmamıza rağmen, tarımsal hasılada Avrupa'da birinci sırada, dünyada ilk 10'da yer almaktayız." şeklinde konuştu.

Coronavirüs sebebiyle dünyanın zorlu bir dönemden geçtiğine işaret eden bakan Pakdemirli, Türkiye'nin salgına karşı aldığı önlemler ve kuvvetli altyapısıyla, bu dönemin üzerinden başarıyla geldiğini belirtti.

Bakan Pakdemirli, salgın sürecinde gıda sektörünün kapasitesini artırarak üretimi sürdüren tek alan olduğunu ifade ederek şu açıklamada bulundu:

"Bizim bu dönemde tarım ve gıda için yeni şeyler ortaya koymamız ve en önemlisi salgın sonrasına hazırlanmamız gerekiyor. Bu zorlu süreçten güçlü çıkarsak ülkemizin dünyadaki yeri ve konumu şimdikinden daha farklı olacaktır. Bu sıkıntıdan güçlü bir şekilde çıkabilmemiz de etkin tarım politikaları sayesinde olacak."

Bakan Pakdemirli, tarımda yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi aktarırken, salgının, gıda arz güvenliğinin ne kadar mühim olduğunu gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin tarımsal üretim alanı açısından ABD'nin toplam tarım alanının 10'da birine, Avrupa Birliği ülkelerinin de toplamının 4'te birine yakın bir alanı olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı:

"Tarımsal alan bakımından dünyada 17'nci sırada olmamıza rağmen, tarımsal hasılada Avrupa'da birinci sırada, dünyada ilk 10 arasında yer almaktayız. Dünyanın tam merkezinde olmamız nedeniyle hava, kara ve deniz yollarının kesişim noktasındayız. Ülkemiz konumu itibarıyla 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede. 50 milyon turistin ve 4 milyon mültecinin gıda ihtiyacını sağlıyoruz. Bunun yanı sıra 18 milyar dolarlık da ihracat yapıyoruz."

Bakan Pakdemirli, tanıtımını yaptıkları DİTAP sayesinde Türkiye'nin olanaklarının iyi şekilde değerlendirileceğini ifade ederek, "Bu kapsamda, Sözleşmeli Tarım Platformu ile üreticileri, kooperatifleri, birlikleri, sanayicileri, halcileri, tüketim sektörünü, tarım danışmanlarını, bankaları, sigortacıları ve diğer tüm paydaşları bir araya getireceğiz." diye konuştu.

DİTAP'ın ürününü değer fiyattan satarak gelirini artırmak isteyen üreticiyle kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almak isteyen tüketiciyi bir araya getireceğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, buna çözüm getirecek sözleşmeli üretim altyapısının dijital platformda temin edileceğini kaydetti.

Bakan Pakdemirli, kooperatiflerin, birliklerin bu sistemde etkin rol almasının ve üreticiye reel katma değer sağlamasının bu platformun doğal neticelerinden olacağını belirterek, "Arzın taleple buluştuğu, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, sürdürülebilir üretim ve tedarikin sağlandığı, tek elden yönetilen, kaliteli ürüne uygun fiyatlarla ulaşılan, planlı üretimin yapıldığı bir ortak pazar olacak. Sözleşmeli üretim modeli olan DİTAP üreticiyle tüketiciyi birbirine yaklaştıracak ideal bir çözüm." şeklinde konuştu.

Ekonomik ve çevresel olarak sürdürülebilir tarım için sözleşmeli üretim modelinin ciddi olanaklar sunduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, DİTAP vasıtasıyla yetiştirilen ürünlerin piyasaya çıkarılmasıyla çiftçilerin pazarlama olanağının ve kabiliyetlerinin artacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli, tarımsal üretimin yanı sıra lojistik planlamanın da öneminden bahsederek, üretici ve tüketici arasında direkt bağın oluşturulabilmesiyle üreticinin üretiminden memnun olacağını, tüketicinin de makul fiyattan kaliteli ürünü alabileceğini belirtti.

Çiftçinin dönem sonunda ürününü satma, pazara ulaştırma gibi bir endişesi olmayacağına işaret eden Bakan Pakdemirli, "Bu uygulama ile pazarlama imkan ve kabiliyetleri artan küçük işletmeler ürettikleri ürünleri daha yüksek katma değerle piyasaya sürerek tek yumruk haline gelecek. Üretici az miktarda üretse dahi ölçek ekonomisinden yararlanabilecek." diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak rollerinin sistemi oluşturmak, çerçeveyi çizmek ve kolaylaştırıcılık olduğunu ifade ederek, işin, özel sektör dinamikleri tarafından idare edilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Serbest piyasa şartlarında işin büyütülmesi için gereken planlamaların yapılacağını belirten Bakan Pakdemirli, bu işin işletmesinin de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yapılmasını temin edeceklerini söyledi.

Pakdemirli, DİTAP'ın sağlayacağı avantajlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Tarım ürünlerimizin direkt olarak satışının yapılması sağlanacak, fiyatların sezon öncesi öngörülebilir olması nedeniyle ihracata yönelik pazarlar genişleyecek. Üretim ve tüketim bölgeleri arasında mesafenin kısalmasıyla maliyet açısından avantaj sağlanacak. Coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, işlenmiş ürünlerde markalaşma sağlanacak. Ürünlerimiz hem ulusal hem de küresel pazarlarda pazarlanabilir hale gelecek."

DİTAP'la tarım ve sanayi bütünleşmesiyle tarımın finansmanına fayda sağlanacağının altını çizen Bakan Pakdemirli, şu açıklamada bulundu:

"Sistemle arz-talep-fiyat dengesi oluşacak. Sözleşmeli üretim ve tarımsal planlama sayesinde gıda arz güvenliği güçlenecek. Sistem üreticilerimize de pek çok avantaj getirecek. Öncelikle girdi finansmanı kolaylığıyla tohum, gübre, ilaç gibi ürünlerin tedariki sağlanacak. Planlı tarımsal üretim sayesinde ürünler yüksek katma değerle iç ve dış pazarda yer bulacak. Çiftçimiz bu yeni dönemle ürününü satacağı kişiyi, yeri, fiyatı ve koşulları bilecek."

Pakdemirli, finansmana erişimin üretimin olmazsa olmazı olduğunu dile getirerek, platformun bu alanda da aktif olacağını belirtti.

DİTAP'ın fiyat dalgalanmalarına karşı muhafaza sağlayacağı bilgisini aktaran Bakan Pakdemirli, sistemle planlı üretimin altyapısının oluşturulacağının altını çizdi.

DİTAP'IN AŞAMALRI

DİTAP sisteminin Faz-1 ile Faz-2 olmak üzere iki etaptan oluştuğunu belirten Bakan Pakdemirli, öncelikli olarak ilk fazın etkin olacağını, sistem yeterli kapasite ve derinliğe geldiğinde ikinci fazı devreye alacaklarını dile getirdi.

Bakan Pakdemirli, bugüne dek üretici dostu politikalarla çiftçinin yanında olduklarının altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Bundan sonra da üreticiye fayda sağlayacak her konuda inisiyatif alacağız. Tarımsal üretimdeki değer zincirini, teknoloji ve hükümetimizin vizyonuyla daha iyi noktalara getireceğiz. Bilgi çağındayız ve artık bilgi, en büyük rekabet avantajı. DİTAP, bu hedefte attığımız önemli bir adım. Tarımın tüm paydaşlarının, daha da önemlisi Türkiye'nin kazandığı, kendini sürekli güncelleyen ve geliştiren bir modeli hayata geçiriyoruz. Geleceğin daha güçlü ülkesi olma hedefimizde tarımın rolü giderek artıyor. Yarınları şekillendirirken en önemli önceliklerimizden biri tarım politikaları. DİTAP, ülkemiz tarım politikalarını destekleyecek bir vizyonla geleceğimiz için fırsatlar sunuyor. Herkesi bu ortak geleceğin parçası olmaya davet ediyorum."

Bakan Pakdemirli, Migros'un çiftçilerle bu platforma girecek ilk perakendeci olacağını da ifadelerine ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal