Bakan Albayrak: Verilen Destek Tutarı 252 Milyar Lirayı Aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Verilen destek tutarı bugün itibarıyla 252 milyar lirayı aştı. Ötelenen kredileri, faiz ödemelerini de eklersek 350 milyar lirayı geçiyor." açıklamasında bulundu.

20.05.2020-15:19 - (Son Güncelleme: 20.05.2020-17:45) Bakan Albayrak: Verilen Destek Tutarı 252 Milyar Lirayı Aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Verilen destek tutarı bugün itibarıyla 252 milyar lirayı aştı. Ötelenen kredileri, faiz ödemelerini de eklersek 350 milyar lirayı geçiyor." açıklamasında bulundu.

"Yeni dönemde Türkiye olarak ticaret hacmi ve yerel paralarla swap noktasında çok daha etkin yürüteceğimiz bir süreç olacak." ifadesini kullanan Bakan Albayrak, "Özellikle 2020'nin ikinci yarısı inşallah her alanda önemli kazanımlar elde edeceğimiz bir ikinci yarı olacak." diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı 365 oda ve borsa başkanı ve 61 sektör meclis başkanının katılım sağlamasıyla yapılan TOBB Ekonomi Buluşması coronavirüs pandemisi sebebiyle alınan önlemler doğrultusunda videokonferansla yapıldı.

Görüşmenin açılışında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakan Albayrak, bütün dünyayı tesiri altına alan ve küresel ekonomiye balta vuran coronavirüs pandemisinin etkisinin gün geçtikçe azaldığına işaret ederek, her gelen verinin normalleşmeye daha da yaklaşıldığını somut olarak gösterdiğini belirtti.

Sürecin ekonomiye olan yansımalarını da gidermek için devreye koyları Ekonomik İstikrar Kalkanı ve sanayiciye, personele, esnafa tüm vatandaşlarımızla bu süreçte adeta bir koruma kalkanı oluşturduklarını belirten Bakan Albayrak, bilhassa coronavirüs sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanmak için yoğun bir mesai yaptıklarını dile getirdi.

Bakan Albayrak, bugün de son gelişmeleri ve yeni dönemle ilgili yapılması gerekenleri konuşmak için görüştüklerini bildirerek, coronavirüs pandemisinin küresel ekonomik aktivite üzerinde tarihte emsali görülmemiş şiddetli bir negatif etkiye sebep olduğunu, uluslararası kurumların dünya ekonomisinin yüksek oranlarda düşüşler olacağını beklediğini belirtti.

Salgının negatif etkileriyle mücadele etmek için Türkiye olarak oldukça erken kapsamlı ve kararlı bir strateji uyguladıklarına dikkat çeken Bakan Albayrak, bu stratejinin, salgının ekonomiye olan olası yansımasını azaltmayı temin ettiğini belirtti.

Bakan Albayrak, böylelikle normalleşme sürecinin de daha hızlı olması ve daha az bir maliyetle neticelenmesini sağlamış olacaklarını belirterek, "Bugün itibarıyla, verilen desteklerin tutarı 252 milyar lirayı aştı. Bunun içerisinde eğer ötelenen kredileri, vadesi gelen anapara faiz ödemelerini koyarsak bu rakam yaklaşık 350 milyar lirayı geçiyor. Ekonomik çarpan etkisine bakıldığında 600 milyar lirayı geçen bir rakama ulaştığımızı söyleyebiliriz. Bu paketin ekonomide yakın dönemde gerçekleşecek olan toparlanmayı destekleyecektir." diye konuştu.

Artık normale geçiş sürecinin konuşulduğu bugünlerde en mühim konunun istihdam olduğuna işaret eden Bakan Albayrak, bu süreçte bütün personelleri için iş güvencesinin altyapısını oluşturduklarını belirtti. Bakan Albayrak, ek istihdam için desteklerini artırarak sürdüreceklerini bildirdi.

Albayrak, bu süreçte esnafa, sanayiciye, KOBİ'lere likidite gereksinimleri için gerekli bütün destekleri seferber ettiklerine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"İnşallah normalleşme sürecinde, bundan sonraki dönemin 'yeni normal' olduğunu göz önünde bulundurarak hızla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Ekonominin yeni normale hızla adapte olacağını düşünüyorum. Küresel sistemde tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesi, üretim alanlarında alternatiflerin oluşturulması, sağlık altyapısının yatırımlardan turizme her alanda öncelik haline gelmesi ile oluşacak. İşte bu dönemde güçlü üretim altyapısı, genç ve eğitimli insan kaynağı, küresel değişimlere hızlı adapte olan iş dünyası ve gelişmiş sanayisi ile Türkiye dünyada yıldızı daha da parlayan ülke olacak."

Bakan Albayrak, Türkiye'nin, küresel ekonominin içinde olduğu hali fırsata dönüştürebilecek potansiyele sahip dünyadaki çok az ülkeden biri olduğunu ifade ederek, üretim alanlarını, atıl kapasiteyi ve yeni çekirdek etkinlikleri ciddi anlamda gözden geçirmek gerektiğinin altını çizdi.

Stratejik yatırımcıların yeni yatırım merkezleri aradığı böyle bir süreçte Türkiye’yi daha önce olduğundan daha fazla inançla seçenek bir yatırım merkezi olarak gördüğünü söyleyen Bakan Albayrak, "Yıllardır, herkesin konuştuğu, tarihi fırsatlara şahit olduğumuz bir döneme giriyoruz. Her alanda daha etkin bir şekilde üretmenin gündemde olacağı bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikaye yazacağımız bir dönem olacak." diye konuştu.

Bakan Albayrak, bu dönemi, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin, ara ürünlerin ülkemizde üretiminin yapılması başta olmak üzere yerlileştirme adımlarının hızlanması bakımından da iyi değerlendireceklerine işaret ederek, şu ifadeleri ekledi:

"Stratejik ve ülkemizde üretim imkanı olmayan ürünler haricinde artık ithalat eskisi gibi kolay olmayacak. Birileri bir dönem Türkiye'yi ithalat cenneti yapmaya çalıştı. İş dünyamız, sanayicimiz bunun şahidi. Bu dönemde bu alanların dışında artık ithalat çok zor olacak. Üreten, ihracatçı, reel yatırımcı, sanayici için konuşuyorum. Yerli üretimi ve yerli üretimin dünya ile rekabetini tüm politikalarımızda daha da önceleyeceğiz. Finansmana erişim, banka kredileri, banka rasyoları yerli üretim odaklı mı? Artık bu konsept hayatın her alanında çok daha etkin oluşacak. Yerlileştirme için elin taşın altına koyan, yerli üretim için sorumluluk alan tüm sanayicimizi daha da koruyacağız, daha da destekleyeceğiz. Bunun için özellikle uzun vadeli, Türk lirasına dayalı ve düşük maliyetli finansman programlarımızı önümüzdeki dönem düşen faizlerle birlikte daha da etkin bir şekilde hayata geçireceğiz. Salgının ön plana çıkardığı bir husus da dijitalleşmenin ve dijital teknolojilerin kullanımının önemi daha da arttı. Bu durumun ivedilikle fırsata çevrilmesi için bütün ölçeklerdeki işletmelerimizin tasarımdan üretime, pazarlamadan lojistiğe kadar tüm süreçlerde dijital dönüşümlerini tamamlamalarını önemli görüyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal