Babalık İzni

Her çalışanın baba olması ile birlikte yasal olarak belirlenmiş bir izin süresi bulunur. İzinler ise devletten çalışan babalar ve özel sektörde çalışan babalar için farklılık arz etmektedir. Aralarındaki farklar ve güncel hali ile izinlerin süresi yasa düzlemde yer alan uygulamalara göre değişebilmektedir.

19.03.2020-23:32 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-23:29) Babalık İzni

Kamu çalışanlarının hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile, özel sektör çalışanları ise 4857 sayılı İş Kanunu ile kapsam içine alınmıştır. Bu kanunlardaki açıklamalar göz önüne alınarak babalık izinleri kullanılabilmektedir.

Devlet Çalışanlarında Durum

657 sayılı kanuna göre devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan bir kişinin mazeret izni kapsamında babalık izni kullanımına izin verilmektedir. Kanunun 104. maddesinin B bendinde açıklanan hususlara göre memurlar eşinin doğum yapması halinde kendi isteği ile bildirmeleri kaydıyla izin kullanma hakkına sahiptir. Aynı şekilde yine yasanın devamında eş, çocuk, anne, baba veya eşinin anne, baba, kardeşinin ölüm hallerinde de izin talep edebilmektedir. Babalık için tanınan izin hakkı 10 gün iken ölüm hallerinde izin süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Sözleşmeli çalıştırılan devlet memurlarına ise eşi doğum yaptığında 2 gün izin verilmektedir. Taşeron işçiler normal işçiler ile aynı haklara sahiptir.

Özel Sektör Çalışanlarında Durum

4857 sayılı kanun nezdinde daha önce babalık izni ile alakalı olarak herhangi bir düzenleme bulunmamasından dolayı uzun süre özel sektör çalışanları böyle bir haktan yararlanamamışlardır. Daha sonra yapılan düzenlemeler ve eklemeler ile mazeret izni kapsamında babalık izni için de yer ayrılmıştır. Yeni düzenlemeler ışığında özel sektörde çalışan bir işçinin babalık izni yasal olarak 5 gündür. Bu izin ücretli izinler kapsamında değerlendirilmektedir. Taşeronlar içinde aynı şekilde 5 gün izin verilmektedir.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

Babalık izninden yararlanmak isteyen erkek eşinin doğum yapması ile birlikte bağlı olduğu kurum ve kanuna uygun olarak izin talebinde bulunabilir. Doğumun resmi veya dini tatillere denk gelmesi halinde ise İş Kanunu'nda iş günü şeklinde bir açıklama olmadığından yine babalık izninden kullanılmış sayılmaktadır. Detaylara dikkat ederek babalık izni kullanılabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal