Asgari Ücret Görüşmelerinde Kritik Gün!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden meydana gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek.

06.12.2018-09:24 - (Son Güncelleme: 06.12.2018-09:14)

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden meydana gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu seneki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak.

ASGARİ ÜCRETİN 2 BİN LİRAYA ÇIKMASI GÜNDEME GELMİŞTİ

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açılış konuşmasıyla başlayacak görüşmelerde, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Geçen senelerden farklı olarak bu sene gözler komisyonda ilk defa yer alacak asgari ücretli çalışanda olacak. Kamuoyunun merak ettiği bu kişinin, Yalova Üniversitesinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Güvenlik-İş Sendikası üyesi kadın işçi olacağı belirtildi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son zamnada döviz kurlarındaki dalgalanma sebebiyle asgari ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin Ekim ayından itibaren 2 bin liraya çıkarılması, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını ileri sürülmüştü.

MEMUR- SEN'DEN ÇAĞRI

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, asgari ücret konusunda da 2 bin liranın altında bir rakamla masaya gelinmemesi konusunda çağrıda bulunmuştu.

KOMİSYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ki ilk toplantısından sonra işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019'da geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta gerçekleşecek.

Mevzuat gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla bir araya gelip, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 1603 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal