Ankara Sanayi Odası'ndan İşçi Maaşları ile Alakalı Teklif!

Ankara Sanayi Odası, sanayicilerin işçilerin maaşını ödemekte zorlandığını söyleyerek, "6 ay süre ile maaşların yarısı işsizlik fonundan ödensin" dedi.

24.09.2018-12:42 - (Son Güncelleme: 24.09.2018-12:26) Ankara Sanayi Odası'ndan İşçi Maaşları ile Alakalı Teklif!

Ankara Sanayi Odası (ASO) ekonomi idaresine verdiği raporda, birçok sanayicinin maaşları veremediği için işçi çıkarma derecesine geldiğini söyleyip işçi maaşlarının 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan verilmesini istedi. ASO, kur yükselişi sebebiyle bankaların sanayicilerden ilave kredi teminatı istemeye başladığını da ekonomi idaresine söyledi.

EKONOMİ YÖNETİMİNE SUNDUKLARI "ÇÖZÜM PAKETİNİN" AYRINTILARINI ANLATTI

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in aktardığına göre Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, ekonomi idaresine verdikleri çözüm paketinin detaylarını açıkladı. Ekonomide meydana gelen durumu 'kriz' yerine, 'ekonomik darboğaz' olarak tanımlayan Özdebir, sanayicilerin içine düştüğü darboğazın atlatılması için düzenledikleri raporu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın haricinde sanayi, ticaret ve ulaştırma ile alakalı bakanlara verdiklerini ifade etti.

"İŞÇİLERE MAAŞ ÖDEYEMEZ HALE GELDİLER"

Özdebir, kur ve faizlerdeki yükseliş ile ekonominin içinde olduğu durum sebebi ile çok sayıda sanayicinin fabrikalarda çalıştırdığı işçilerine maaş veremez duruma geldiğini açıkladı. Yardım edilmemesi durumunda bu şirketlerin işçilerini işten çıkarmak mecburiyetinde olacağı ikazını yapan Özdebir, "Esasen birçok şirket için bu darboğaz durumu geçici. Şirketlere bu dönemde maaş yardımı yapılırsa birçok şirket işçisini bugün işten atmaz ve işler örneğin 6 ay sonra düzeldiği zaman yeni işçi almak zorunda olmaz" diye konuştu.

"İŞÇİNİN İZİNDE OLDUĞU DÖNEMİN MAAŞINI FON ÖDESİN"

Özdebir, çok sayıda işçinin işsiz kalmasına da yol açacak bu durumun çözümü için kısa çalışma ödeneği olarak bilinen ve kriz zamanlarında yapılan sistemin faaliyete geçirilmesini talep etti.

"Kısa çalışmanın hemen çıkması gerek" diyen Özdebir, "Zora giren şirketlerin veremediği işçi maaşının yarısını işveren, kalan kısmını da 6 ay süreyle İşsizlik Fonu versin istiyoruz. Bu sistem 2008 krizi ardından uygulandı. Sistemin mevzuatı hazır fakat karar alınması gerek. Ben bugün o işçileri işten atsam hepsine Fon'dan zaten işsizlik maaşı vereceksiniz. İnsanlar işsiz kalacağı gibi bu işin Fon'a bir yükü de olacak. Onun yerine insanlar işinde kalsın, çalışılan sürenin maaşını patron, işçinin izinde olduğu dönemin maaşını da Fon versin. Bu düzenlemenin 6 aylık bir dönem için faaliyete geçirilmesi gerektiğini alakalı bakanlara söyledik" dedi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal