Altın, Dolar ve Faizde Aslında Ne Oldu?

Haber365Özel-Ekonomi Servisi Altının, 4 günlük düşüş rallisinin, hesap kapama işleminden kaynaklandığı belirtiliyor. 30 Eylül-10 Ekim bandında yükseliş görünüyor.

24.09.2020-17:36 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-17:45) Altın, Dolar ve Faizde Aslında Ne Oldu?

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Altının içerideki düşüş rallisi 4 gündür devam ediyor. Türkiye’de bu durumun, bankaların vadeli kontratlarının kapatma işleminden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu durumun, 30 Eylül ile 10 Ekim arasında sone ereceği ve altının yeniden yükselişe geçmesi öngörülüyor.

İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, aynı durumun Mart’ta da, yaşandığını anımsatıyor.

Kurum ve kuruluşlar, ay sonunda teminat eksiklerini altın satarak yapmıştı, 6 ay sonra, yine aynı durum yaşanıyor. Kontratlı işlerde hesapların kapatılması gerektiğini belirten, Yıldırımtürk, bazı kontratların Eylül ayının sonuna kadar, bir çeyreklik pozisyonların ise 10 Ekim’e kadar devam ettiğini anımsatıyor.

'MERKEZ, BELİRSİZLİKLE, PANDEMİYİ KASTETTİ'

Merkez Bankası’nın bugün faizi, sürpriz bir biçimde 2 puan arttırılmasını da değerlendiren Yıldırımtürk, ‘3. Çeyrekte gelen olumlu verilere rağmen toparlanmadaki belirsizlik devam ediyor’ sözünün, küresel merkez bankalarının da, pandemiyi kastettiğini söyledi.

Belirsizliğin, pandeminin sürecine bağlı olduğunu belirten Yıldırımtürk, virüs sonrası yeni dünya düzeni için de, belirsizliğin devam edebileceğini kaydetti.

MERKEZ NEDEN FAİZ ARTTIRDI?

Gecelik borç verme faizi 11,25 ve faizin 8,25’te olmasına işaret eden Yıldırımtürk, ‘Makas açılmıştı. Merkez, bugün faizi artırmasa, makasın açıklığından dolayı, ileride daha büyük bir artış yaşanacağına dikkat çekti.

FAİZİN ALTINA ETKİSİ

2 puanlık faiz artışının, altına olan talebi bir miktar düşüreceği tespitini yapan, Yıldırımtürk, ‘Faizler düştü diye altına bir yüklenme olmuştu. Bununla birlikte, altının dış piyasalarda gerilemesinin de karşılık bulduğunu söyledi.

ALTINA YATIRIM İÇİN PİYASA MAKUL

Orta, uzun vadeli yatırım açısından, altının alım için uygun bir zeminde olduğunu belirten, Yıldırımtürk, kurum ve kuruluşların bir hafta, 10 gün içinde teminat eksiklerini kapatmasının ardından, yeniden yükseleceği görüşünde.

AŞININ BULUNMASI FİYATI DÜŞÜRÜR

Aşının bulunması ile altın fiyatlarında geçici bir düşüşle, altının ons fiyatının 150 dolar gerileyeceğini kaydeden, Yıldırımtürk, raftan indirilecek eski dosyalarla da yeniden yükseliş rallisinin yaşanacağı yorumunu yaptı.

DOLAR, 7,50’YE GERİLEYECEK

Bankaların açık kapatmalarının, doların çıkışını getirdiğini söyleyen, Yıldırımtürk, Türkiye’de doların, kapatılan bu hesaplardan sonra, tekrar 7,50’lere gerileyeceğini belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal