Almanya Anayasa Mahkemesi’nden Ciddi Karar

Almanya’da anayasa mahkemesi, ECB'nin tahvil alım programının kısmen Alman Anayasası’nı ihlal ettiğine hüküm verdi.

05.05.2020-14:35 - (Son Güncelleme: 05.05.2020-14:37) Almanya Anayasa Mahkemesi’nden Ciddi Karar
Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası'nın vaziyeti kötü olan ekonomileri etkinleştirmek için uyguladığı tahvil alım programının Almanya Anayasası'nı kısmen ihlal ettiğini belirtti. Alman Merkez Bankası'nın programa katılımını yasaya karşıt bularak tarihi bir hüküm veren üst mahkeme, Avrupa Merkez Bankası'na 3 ay zaman verdi. Hükmün gerekçesinde, ne Alman devletinin ne de Alman parlamentosunun bahsedilen gidere dair hükmü imzaladığını belirtildi. Böylelikle bir mahkeme, bir merkez bankası kararını Anayasaya karşıt görerek sıra dışı bir karar verdi. Mahkeme resmen Avrupa Merkez Bankası ve devlete 'parama dokunma' mesajı verdi.

Almanya’da anayasa mahkemesi, ECB'nin tahvil alım programının kısmen Alman Anayasası’nı ihlal ettiğine hüküm verdi.

Bloomberg’ün haberine bakıldığında, üst mahkeme, ECB’nin 2,7 trilyon avroluk tahvil alım programına katılan Alman Merkez Bankası’nın bir takım hükümlerini Anayasa’ya karşıt buldu.

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NA ÜÇ AY MÜDDET

Parasal genişleme hükmünün Avrupa Birliği anlaşmalarına aykırı olduğunu aktaran mahkeme, Avrupa Merkez Bankası'na 3 ay zaman verdi ve programı düzeltmesini talep etti.

Alınan kararda, 7’ye karşı 1 oy geldi.

Bahsedilen dava 2015’te açılmıştı. Almanya Anayasa Mahkemesi, 2017’de Avrupa Adalet Mahkemesi’nden ara hüküm vererek Avrupa Merkez Bankası'nın programını kısıtlandırmasını istemişti fakat talep kabul edilmemişti.

“BU BİR SAVAŞ İLANIDIR”

Almanya’da davayı açan iş insanları ve akademisyenler grubu, Avrupa Merkez Bankası'nın basitçe para politikaları yürütüme yerine uygun olmayan bir şekilde ekonomi politikası uyguladığını iddia ediyor.

Bloomberg’e açıklama yapan Alman hukuk profesörü Joachim Wieland, “ECB’nin pek istemese de bu karara uyacağını varsayıyorum” dedi. Gelecekte Avrupa Adalet Mahkeme ile yerel anayasa mahkemeleri arasında gerçek bir meydan okuma ortaya çıkacağını öne süren Wieland, “Bu karar, Avrupa Adalet Mahkemesi’ne karşı bir savaş ilanıdır ve sonuçları olacaktır. Bu diğer ülkelere de, basitçe beğenmedikleri kararları tanımama davetidir” ifadelerini kullandı.

DURUMU BOZUK OLAN ÜLKELER FONLANIYOR

Avrupa Birliği içinde Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programlarıyla ilgili eskiden de olan tartışmalar ve fikir ayrılıkları, coronavirüs pandemisiyle beraber artmış halde. Almanya Anayasa Mahkemesi, İtalya benzeri mali vaziyeti kötü ülkelerin ortak tahvil alım programıyla fonlanmasına karşı geliyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal