Alman Ekonomisi Bu Yıl Yüzde 6,6 Daralabilir

Almanya'nın önde gelen ekonomik fikir kurumlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO), Alman ekonomisinin bu sene coronavirüs buhranıyla mücadele ederken % 6,6’ya kadar küçülebileceğini ve önümüzdeki senede % 10,2 genişleyebileceğini bildirdi.

28.05.2020-11:58 - (Son Güncelleme: 28.05.2020-11:56) Alman Ekonomisi Bu Yıl Yüzde 6,6 Daralabilir
Almanya'nın önde gelen ekonomik fikir kurumlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO), Alman ekonomisinin bu sene coronavirüs buhranıyla mücadele ederken % 6,6’ya kadar küçülebileceğini ve önümüzdeki senede % 10,2 genişleyebileceğini bildirdi.

Merkezi Münih'te bulunan ekonomik düşünce kurumu IFO, Almanya ekonomisiyle ilgili 2020-2021'i kapsayan genişleme öngörülerinde ekonomide normale dönüş süresine göre güncelleme yaptı.

IFO’nun Alman ekonomisinin büyümesiyle ilgili öngörüleri büyük ölçüde firmaların çalışmalarının normale dönme hızına bağlı kalırken, ortalama olarak, firmaların çalışmalarının senenin ikinci çeyreğinde coronavirüs sebebiyle alınan önlemlerden sonra 9 ay içerisinde normale dönmesinin beklendiği bildirildi.

En iyi tahminde, normale dönmenin beş ay sürmesi durumunda Alman ekonomisinin bu sene 3,9 küçülmesi ve 2021’de de % 7,4 genişlemesi bekleniyor.

Firmaların çalışmalarının dokuz ay sonra normale dönmesi halinde de IFO, Alman ekonomisinin senenin ikinci çeyreğinde % 12,4 daralacağı tahmininde bulundu. Bu senaryoda, kurum, ekonominin bu sene % 6,6 küçülmesi ve önümüzdeki sene de % 10,2 büyümesini tahmin etti.

Konu olan normale dönüş sürecinin 16 ay devam etmesine dayalı senaryoya göre de IFO, Alman ekonomisinin bu sene % 9,3 daralabileceği ve önümüzdeki sene de % 9,5 büyüyebileceği öngörüsünde bulundu.

IFO, her üç senaryoda iş ikliminin yanında, üretim, ciro ve dış ticaret verilerine bağlı kalındığını ve Nisan ayından itibaren coronavirüs salgını sebebiyle getirilen sınırlamaların aşamalı olarak hafifletilmesinin varsayıldığını bildirdi.

IFO, havacılık sektöründe normalleşmenin 16 ay devam etmesinin beklendiğine belirterek, seyahat konaklama ve otomobil sektörlerin de toparlanmanın daha uzun devam etmesinin tahmin edildiğini belirtti.

IFO İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, konuyla ilgili değerlendirmesinde, mayıs ayında IFO anketine katılan firmaların ortalama olarak dokuz ay içerisinde kendi iş durumlarının normale dönmesini beklediklerini ifade ederek, “Bu, 2020'nin ikinci çeyreğinde yüzde 12,4'lük sert bir düşüşün ardından ekonominin gelecek yılın ortasında toparlanacağı anlamına geliyor. Ancak, o zaman mal ve hizmet üretimi, Kovid-19 krizi olmadığı zaman ulaşacağı seviyeye ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal