İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Her Şey

Sıfır araç piyasası bitme aşamasında ve bu sebeple ikinci el otomobil piyasası çığrından çıktın. İnsanlar bir sürü yalan hurdayla satış yapmaya çalışıyor. İşte ikinci el piyasasında dikkat edilmesi gerekenler...

21.05.2019-14:34 - (Son Güncelleme: 18.12.2021-17:59)

İkinci el otomobiller araç sahibi olmak isteyenler için en önemli alternatifti. Çip krizi, dolar kuru, stokçular ve kıyasçılar ile ikinci el alternatif değil, tek gerçek haline geldi. Sıfır fiyatların uçarı hale gelmesi, ikinci el piyasasında balon oluşmasına neden oluyor. Daha önce kullanılmış olan otomobilleri satın alırken araç sahiplerinin otomobillerini tanıtmak için internette yazdığı tanıtım yazıları bu ikinci el araba balonu yüzünden birçok düzenbazlığa maruz kalabiliyor.

STOKÇULAR ŞU AN EN BÜYÜK ENGEL

Çip krizi, markaların stoklarını tamamen boşaltmış durumda. Uzun süredir tedarik krizi sonucu çipe ihtiyaç duyan otomobiller üretilemiyor. Bu sebepler stoklarından satış yapan firmalar da stoklarını tüketmiş durumda. Bunlar sonucunda sıfır araç tüketicileri de ikinci el araçlara yönelmiş durumda. Bazı insanlar bu durumu fırsata çevirmiş durumda. Sıfır araç piyasasında arabalar tükenmeden önce arabaları satın alıp stoklayanlar, ikinci el piyasasında daha pahalıya satıyor.

KIYASÇILAR TÜREDİ

Stokların tükenmesi sonrası ikinci el otomobil piyasası şişti. Fiyatlar yükselince, normal fiyata arabasını satışa sunan satıcılar da fiyatlarını yükseltti. Kıyasçılık sonrası normalde de yükselen ikinci el otomobil piyasası kendini kaybetti. Şu an ikinci el piyasası sıfırdan daha çok uçmuş durumda. 


DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Peki, ikinci el otomobil alırken neleri dikkat edilmeli? İşte ikinci el araç satanların en çok kullandığı klişeler:

- Arabayı bilen biliyor: Arabayla ilgili herhangi açıklama yapmazlar. Özellikle modifiyeli araba kullananların satış taktiğidir.

60 bin hasar kaydı var, sigortadan para almak için yapıldı: Hiçbir sigorta şirketi gerçek hasarın üzerinde fazla tazminat ödemez.

- Gereksiz muhabbet yapmayın, kalp kırarım: Araba satın almak isteyenlerin sorularından bunalanların kullandığı klişedir.

- Komple keyfi olarak boyalı: Ülkemizde boyalı araçların ikinci el değeri düşük çıkmaktadır. Ancak bu taktikle satış yapmak isteyenler genelde alıcıları aldatmak isterler. Keyfi olarak boyatılan düzgün araçlar olmasına rağmen geneli ağır hasar almasından dolayı boyanır.

- Mal benim istediğim fiyatı yazarım: İkinci el piyasasında farklı fiyatlardan araç satışları gerçekleşiyor. Fakat bazı araç sahipleri kendi otomobillerinin fiyatını emsallerinden çok daha yüksek, hatta sıfır kilometrelere yakın rakamlardan satmaya çalışıyor. İlanları genelde aylarca durur ve araçlarını satamazlar.

- Bilgiler cepten verilecektir: İkinci el ilan sitesinde açıklama kısmına araçla ilgili bilgileri yazmaya üşenen satıcıdır.

- Sadece uzun yolda kullanıldı: Genelde yüksek kilometreli ilanlara yazılır. Otomobiller şehir içi trafikte daha çok yorulur. Uzun yolda sabit hızla gitmekle şehir içinde dur-kalk trafiğinde gitmek çok farklıdır ve otomobilin aktarma organları şehir içinde daha fazla yıpranır. Ancak yüksek kilometreli uzun yolda kullanılmış arabada da büyük sorunlar çıkabilir. Uzak durulması gereken ilandır.

Doktordan, itfaiyeciden, memurdan, imamdan araba: En bilinen satış taktiğidir. Doktor, imam, mühendis, öğretmen, memur ya da itfaiyeciden alınan arabanın herhangi bir özelliği yoktur. Unvanlarını kullanarak satmaya çalışırlar. Bu araçların iyice kontrol ettirilmesi gerekir.

- Askerlik nedeniyle satılık: Genç yaşta sahip olunan ve adrenalinin en üst düzeyde yaşandığı arabalardır. Alırken iki kere düşünmek gerekir.

- Bu fiyata son gün: Aylardır satılamayan arabadır. Sorunludur, elde kalmıştır. Satmak için fiyatı düşürdükçe düşürürler. İşin uzmanlarına kontrol ettirilmesi gerekir.

- İçinde sigara bile içilmedi: Sigara kullanmayanların satma taktiğidir. Gerçekten bazı araçların sahipleri sigara içmeye izin vermeyebilir. İlan favorilere eklenmelidir.


- Dosta gider: Tanıdıklarına satamayıp ilan sitelerinde yüzbinlerce araba arasında satılmayı bekleyen ilandır.

- Yedek anahtarı, kitapçıkları mevcuttur: Bu ilanların sahipleri arabalarıyla ilgilenir. Hatta yedek anahtarını hiç kullanmamış olabilirler. Favorilere eklenmelidir.

- Garaj arabası, hafta sonu kullanıldı: Bu araçların kilometresi incelendiğinde genelde çok yüksek çıkarlar. 

- Cep telefonu, laptop takas teklifi etmeyin: Ucuz arabalara karşı takas edilen cihazlardır. Sahipleri nakit para istemektedir.

- Boya takıntısı olan aramasın: Bir çok parçası ya da karıştığı büyük kaza nedeniyle boyalı olan arabalardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal