Açık Ekonomide Maliye Politikası

İktisat politikaları, milli gelir, açık ekonomi, döviz kurları ve milli paranın değişimi üzerine incelemeler yapmaktadır. Açık ekonomide maliye polikası bu dört madde üzerinden incelenerek, analizler yapılmakta, bu analizlerle gayrisafi yurt içi hasıla yani gelir noktaları hesaplanabilir.

25.07.2020-14:33 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-14:32) Açık Ekonomide Maliye Politikası

Küresel ekonominin hüküm sürdüğü bu dönemde, ülkelerle birlikte para politikalarının da işlenmesi, iktisadi alana yansımıştır. Açık ekonomide maliye politikası, milli gelir, eçık ekononi ve döviz kurlarına göre belirli bir para piyasasının oluşmasına neden olmakta, iç ve dış döngüye etki etmektedir. Açık ekonomi koşullarında, fiyatların genel düzeyini değiştirmeden, milli gelir ve faiz oranları düzenlenmektedir. Bu iktisadi politika yöntemi, ülkenin para piyasasını aynı zamanda dış sektörlerle birlikte gerçekte olan sektörel piyasanın arasındaki farkların bulunmasını sağlamaktadır. Mal, hizmet piyasası ve milli gelir arasındaki farkların analiz edilmesi, dış sektörler bağlantılı olan noktaları ortaya koymaktadır.

Maliye Politikası Ve Döviz Kuru Sistemleri

Uluslararası alandaki mal ve hizmet ticaretinin oluştuğu alanlarda, ülkelerin para birimleri üzerinden yapılan ödemelerle döviz kuru döngüsü ortaya çıkmaktadır. Devalüsyon ve revalüsyon ile yapılan analizler sonucunda, kur sisteminin döviz varlığı merkezi banka üzerinden takip edilmektedir. Para birimlerine göre değerin belirlenmesi ise açık ekonominin etkisiyle, enflasyon etkileri de gözlenmektedir. Bu alanda maliye politikası, ülkenin kullandığı para birimi ile dış ticaret alanındaki serbest piyasaya da etki eder. Sermaye hareketleri, milli gelirin oranı, dış ticaret alanları da döviz kurları sistemlerine etki etmektedir. Açık ekonomi maliye politikası üzerinden sermaye hareketleri, yurt içi ve yurt dışı ticaret politikaları bununla birlikte merkezi banka para basımı da etki edebilmektedir.

Maliye Politikasının Etkileri

Mal ve hizmet noktasında faiz ve gelir aynı zamanda para piyasasının oluşmasına neden olmaktadır. İç ve dış denge üzerinden, IS eğrisi ile LM eğrisinin kesişmesi ekonominin iç dengesini ve BP eğrisi dış dengesini göstermektedir. Kamu harcamaları, yüksek faiz oranları, yüksek gelir, iç denge ve dış denge üzerinden milli gelirin analizi, maliye politikalarına etki etmektedir. Bu sistem üzerinden yabancı sermaye girişi, para arzı artışı ve döviz kuru sistemleri de genişletilmiş maliye politikası üzerinden değerlendirilmektedir.

Genişletilmiş Para Politikası

Genişletilmiş para politikası, daraltıcı maliye politikasının tam tersi olarak yurt içi faiz oranının azalmasına yönelik sistemlerdir. Ülkenin yurt içi geliri azaldıkça sermaye çıkışı olmakta bu da döviz miktarına etki etmektedir. Azalma olduğunda dövizin değeri ve döviz kurunun korunması gibi analizler ortaya çıkmaktadır. Daraltıcı sistemde milli gelirin azalması beklenirken, genişletici sistemde milli gelirin artışı üzerine değerlendirmeler yapılmaktadır. Ekonomik iç ve dış politikalar üzerinden bunlar değer analizleri olarak gerçekleştirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal