Açık Ekonomide Is Lm Modeli

Açık ekonomide, milli gelir, döviz kurları ve para piyasası üzerinden analizler yaparak, dengeleyici oranın ortaya çıkması beklentisi bulunmaktadır. Genişletici para sistemi ile daraltıcı para sistemi üzerinden yapılan analizler öncesinde mal ve hizmet piyasası değeri açık ekonomide bu modelde değerlendirilir.

25.07.2020-14:32 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-14:25) Açık Ekonomide Is Lm Modeli

Negatif eğimli bir eğri olarak, IS LM eğrisi, analiz tablosu üzerinden para piyasasının akış yönünü ve değer politikasını incelemektedir. Açık ekonomide IS LM modeli olarak, mal ve hizmet piyasası üzerinden denge gelir ile denge faiz oranlarına dönük bir eğri olarak incelenmektedir.

  • İş eğrisi reel sektörün mal ve hizmet piyasasındaki denge milli gelir ve faiz oranı etkilerini temsil eder. Negatif değerleri göstermek için kullanılan, sağa kayan bir IS eğrisi gelirden bağımsız olan vergi artışlarına dönük bir göstergedir.
  • LM eğrisi pozitif bir eğri olarak, para piyasasındaki denge milli gelir ve faiz oranı üzerinden para piyasasındaki dengenin nasıl olduğunu göstermektedir.

Açık Ekonomide IS Eğrisi

Negatif odaklı bir eğri olan IS eğrisi, açık ekonomide IS LM modeli üzerinde, denge politikasına dönük analizlerin ortaya koyulduğu bir eğridir. IS eğrisi sağa veya sola kaydırıldığında mal ve hizmet piyasasındaki değişmeler ve faktörlerin değişimi ortaya koyulmaktadır. IS eğrisi modeli, faiz oranlarına dönük bir çizgi olarak, milli gelir ve faiz oranlarının birleşiminden ortaya koyulmaktadır. Bu milli gelir piyasası ile otomon tüketim, yatırım taleplerinin artması veya azalması yönündeki doğrusal düzlemi göstermek üzerine bir analiz tablosu değeri olmaktadır. IS eğrisi sola kaydığında vergilerin artışı ve milli gelirden bağımsız hareket etmesi durumu, sağa kaydırılması durumunda ise tüketim ve yatırım talebi artışı gözlenebilmektedir.

Açık Ekonomide LM Eğrisi

LM eğrisi açık ekonomi üzerinden para piyasasındaki dengenin gözlenmesi aynı zamanda milli gelir ve faiz oranlarının birleşmesiyle elde edilen pozitif değerleri ortaya koymaktadır. Para piyasasındaki dengeyi temsil etmekte olan LM eğrisi, ödemelerin dengesi, uluslararası yerleşik kişilerin ortaya koyduğu ekonomik işlemler aynı zamanda cari, sermaye ve finansal hesaplar da ortaya koyulabilmektedir. Para arzının artması ile sağa yönelecek olan LM eğrisi, para talebinin artmasıyla da sola kayacak şekilde bir analiz ortaya koyabilmektedir.

 IS LM Modeli Mal ve Hizmet Piyasası

Mal ve hizmet piyasası üzerinden negatif eğri ve pozitif eğri olarak analiz edilmekte olan IS LM modeli, ekonomik faaliyetlerin döngüsünü ortaya koyacak analizler yapmaktadır. Ekonomik döngü üzerinden uluslararası sermaye hareketleri, cari gelir ve dış ticaret alanları da etkilenmektedir. Bu bütün analizlerin etkisiyle birlikte mal ve hizmet piyasası üzerinden analizler yapılmakta, BP modeli üzerinden de ödeme dengesi, yerleşik kişilerin harcama politikası üzerine tespitler ortaya koyulabilmektedir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal