ABD-Çin Savaşı Gittikçe Kızışıyor!

ABD'nin Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşında Çin'den de yanıt gecikmedi. Çin yönetimi ABD menşeli ürünlere 4 aşamalı ilave gümrük vergisi koyacağın açıkladı.

03.08.2018-19:07 - (Son Güncelleme: 03.08.2018-19:54)

Çin Ticaret Bakanlığından yayınlanan açıklamada, Trump idaresinin 200 milyar dolar tutarındaki Çin malına vergi oranını yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselteceğini açıklamasına cevap olarak, Pekin yönetiminin 60 milyar dolar tutarında Amerikan malına 4 kademeli ilave gümrük vergisi koyacağı kaydedildi.

TÜM TARAFLARA ZARAR VERECEK

"Herhangi tek taraflı tehdit yada şantaj yalnızca çekişmelere neden olacak ve tüm tarafların çıkarlarına zarar verecektir" ifadelerinin olduğu açıklamada, alınacak yeni vergi tedbirlerinin tarihinin ABD tarafının faaliyetlerine bağlı olacağı bildirildi.

ABD, ÇİN MALLARINA UYGULANAN VERGİYİ YÜZDE 25'E ÇIKARMIŞTI

ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) Robert Lighthizer dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e misillemeler sebebiyle 200 milyar dolar tutarındaki Çin kaynaklı mallara uygulanacak gümrük vergisi oranını yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltilmesi emri verdiğini ilan etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 18 Haziran'da belirlenmesini istediği  200 milyar dolar değerindeki 5 bin Çin kaynaklı ürün listesi, deniz ürünlerinden spor eldivenine, doğal ve kimyasal minerallerden sebze-meyvelere, tütün ürünlerinden otomobil lastiğine pek çok alanı kapsıyor.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞININ GELİŞİMİ

ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak değerlendirilen olaylar, Trump idaresinin 23 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ilave gümrük vergisi koyması ile başladı.

Çin, Washington'ın çelik ve alüminyum ürünlerine dönük ilave gümrük vergilerine yanıt olarak nisan başında ABD kaynaklı 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 gümrük vergisi koydu.

ABD yönetimi, ayrıca 22 Mart'ta Çin'in, Amerikalı firmaların teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye dönük usulsüz eylemleri sebebiyle 50 milyar tutarındaki bini aşkın Çin kaynaklı mala iki kademeli olarak yüzde 25 ilave gümrük vergisi koyacağını ilan etti.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal