940 Metrelik 82 Konteynerli Dev İhracat Treni Orta Asya'ya Doğru Yola Çıktı

Türkiye’de üretilen dış satım malzemelerini Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan’a götürecek olan 82 konteyner olan 940 metrelik tren, Kars’tan Gürcistan’a doğru yola çıktı.

18.04.2020-13:31 - (Son Güncelleme: 18.04.2020-14:14) 940 Metrelik 82 Konteynerli Dev İhracat Treni Orta Asya'ya Doğru Yola Çıktı

Türkiye’de üretilen dış satım malzemelerini Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan’a götürecek olan 82 konteyner olan 940 metrelik tren, Kars’tan Gürcistan’a doğru yola çıktı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’de üretilen dış satım malzemelerini Azerbaycan-Kazakistan-Türkmenistan ile Özbekistan’a ulaştıracak olan 82 konteynerden oluşan 940 metrelik devasa trenin Kars’tan Gürcistan’a doğru yola çıktığını belirtti. Karaismailoğlu, trenin Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattından kardeş ülkelere gideceğine dikkat çekerek, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında şu ana kadar işletilen en uzun tren olan bu dev ihracat treni 9 gün içerisinde tüm yükü ulaştırmış olacak” ifadesini kullandı.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, coronavirüs önlemleri kapsamında pek çok ülkenin ihracatının büyük kesintiye uğradığını belirtti. Bu noktada Türkiye’nin bütün önlemleri alarak ve insana temassız olarak demiryoluyla bölge ticaretine devam edilmesinde mühim rolü olduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Özellikle bu süreçte bölgedeki birçok ülke ticareti Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattı üzerinden yapmaya başladı. Şu anda da Yeni Tip Coronavirüs tedbirleri kapsamında temassız ve yüksek dezenfekte işlemlerine tutularak demiryolunda önemli miktarda yük taşınıyor” ifadesini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu, kardeş ülkeler Azerbaycan, Türkmenistan,  Kazakistan ve Özbekistan’a da yüklerin Bakü Tiflis-Kars Demiryolu hattından nakledildiğini belirtti. Bakan Karaismailoğlu, bu kapsamda BTK hattının açılışından bu güne en çok yükü taşıyan en uzun trenin ise Kars’tan yola çıktığını belirtti.

 BAKÜ-TİFLİS-KARS HATTINDA EN UZUN TREN

Bakan Karaismailoğlu, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’a kadar gidecek ürünleri nakleden trende 82 konteyner olduğunu belirterek, İzmir, Adana, Kocaeli, Mersin ve Kütahya’da üretilen satış malzemelerini nakleden trenin 940 metre uzunluğunda olduğuna dikkat çekti.

Bakan, “Bu tren, Bakü-Tiflis-Kars hattında şu ana kadar işletilen en uzun tren olma özelliğini taşıyor. Kars’tan hareket ederek ilk durağı olan Gürcistan’a doğru hareket etti. Hat üzerindeki diğer ülkelerde de yüklerini bırakarak 9 gün içerisinde Özbekistan’a ulaşacak. 9 gün içerisinde tüm yükleri ulaştırmış olacak. Yeni Tip Coronavirüs tedbirleri nedeniyle birçok ülke ihtiyaçlarını tedarik edemez oldu. Bu dev tren ile kardeş ülkelerimize Türk malı ürünlerle ihtiyaçlarını da ulaştırmış olacağız. Trende temizlik malzemelerinden otomotiv sanayi ürünlerine kadar birçok kalem malzeme bulunuyor. Tabi ki tüm taşıma işlemleri tamamen insan temassız ve yoğun dezenfekte işlemlerine tabi tutularak yapılıyor” dedi.

İRAN’LA 100 BİN TON KARŞILIKLI YÜK TAŞINDI

Bakan Karaismailoğlu Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemi açıklamasından sonra İran karayolu naklinin de kesildiğini hatırlattı. Bahsedilen hüküm sonrasında İran’ın ihtiyaçlarının giderilmesinin yanında İran üzeri Asya ülkeleri ticaretinin de Bakü-Tiflis-Kars hattına çekildiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Coronavirüs gerekçesiyle eşyaların ülke karayolu geçişlerinde sınırlama geldiği andan itibaren gerekli tedbirleri aldık. Bakü-Tiflis-Kars hattında seferlerin tekrar başlatıldığı 3 Mart’tan bu güne kadar İran ile karşılıklı yaklaşık 3 bin vagon ile 100 bin ton, Bakü-Tiflis-Kars hattından ise bin 350 vagon ile yaklaşık 55 bin ton taşıma yaptık” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal