60 Bin Maaş Veriyorlar Fakat Çalışacak Eleman Bulamıyorlar

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde besiciler kış mevsiminden bu yana aradıkları çobanları bulamadı. Geçtiğimiz yıl 2 çobana bir sezonda 50 bin lira para veren köylüler bu yıl 60 bin liraya çoban bulamamaktan şikayetçi oldu.

20.04.2018-11:59 - (Son Güncelleme: 20.04.2018-13:04)

Taşlıçay ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan 50 haneli Aşağı Toklu köyünde geçimini çiftçilikle sürdüren besiciler, kış mevsiminin önceki yıllara göre sıcak geçmesini fırsat bilerek aylar öncesinden bölgede bulunan köyler ve ilçelerde çoban aramaya çalışmalarına başladı. Hayvanlarını otlatmak için çoban bulamayan köylüler, Mart ayının başından bu yana büyükbaş hayvanlarını nöbetleşe otlatmak zorunda kaldıklarını bildirdiler. Çoban bulamama endişesi yaşayan köylüler, ‘herkes iş yok diyor, ama biz 50-60 bin lira paraya çoban bulamıyoruz’ diyerek yakındılar.

"ÇOBANLAR GELİYOR KÖYDE ARABA ALIP GİDİYORLAR"

Hayvanlarını komşuları ile nöbetleşe otlatan Abdullah Deniz, köye gelen çobanlara birçok kolaylığın sağlandığını ifade ederek köylülerin süt, peynir, ekmek gibi temel gıda ihtiyaçlarını verdiklerini kaydetti. Kış mevsiminden bu yana köylüler olarak yoğun çaba harcadıklarını anlatan Abdullah Deniz fakat çoban bulamadıklarını söyledi. "Biz çoban bulamıyoruz, köylüler olarak hayvanlarımızı sırasıyla otlatıyoruz. Çok mağdur durumda kaldık, kendimiz gitmek zorunda kalıyoruz. 600’e yakın büyükbaş hayvan var, çobanlara yaklaşık 60 bin lira para veriyoruz, ama adam da bulamıyoruz. Çoban arıyoruz bulamıyoruz, kalmışız, perişanız. Çobanlık yapmak isteyen gelsin bizim hayvanlarımızı otlatsın. Çobanlar gelip köyden araba alıp gidiyorlar. İyi bir para ama gelmiyorlar" dedi

"HAYVANLARIMIZI OTLATMALARI İÇİN BİZ 50-60 BİN LİRA VARA VERİYORUZ"

Hayvanlarını komşuları ile birlikte sırasıyla otlatan Hakkı Demir ise, herkesin kendi hayvanını otlatmaya çalıştığını ifade etti. İnsanların işsizlikten yakındığını kendilerinin ise oldukça yüksek bir fiyat vermelerine karşın çalışacak çoban bulamadıklarını söyledi. Demir, "Çoban bulamıyoruz, ‘memlekette herkes işsizlik falan var diyor’ biz 50-60 bin lira ücret veriyoruz hayvanlarımızın önüne gitmesi için çoban bulamıyoruz. Köyde yaklaşık 600 büyükbaş hayvan var ve bu köyde toplam 50 aile besicilik işi yapıyor, adam bulamıyoruz. Çoban bulmak için çevrede gezinip duruyoruz, kimse yok bulamıyoruz yani. İnsanlar işsizlikten yakınırken nasıl bir şeyse anlamadık biz çalışacak çoban bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal