2021 KYK Borçları Ne Zaman Ödenecek? KYK Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

KYK borçlarının 17 Kasım 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 18 taksitle ödeneceği açıklanmıştı. KYK borçlarıyla ilgili bir iyileştirme çalışması bekleyen borçlular KYK faizleri borcu siliniyor mu? KYK borcu yapılandırma nasıl yapılır? sorularını araştırmaya başladı.

14.01.2021-11:33 - (Son Güncelleme: 14.01.2021-11:33) 2021 KYK Borçları Ne Zaman Ödenecek? KYK Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Üniversite döneminde kullanılan ve mezun olduktan 2 yıl sonra ödenmeye başlayan KYK (Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu) borcu 2021 yılında erteleniyor mu? Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren ve büyük heyecanla beklenen gelişme, Resmi Gazete'de 17 Kasım tarihinde yayımlanarak, KYK borcu yapılandırma resmen başlamış oldu. Borçların 18 taksitle ödenmesinin önünü açan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki KYK öğrenim kredisi borcu faizleri silinecek mi? KYK borçları yapılandırma hesaplama 2021 nasıl olacak?

KYK BORCU FAİZLERİ SİLİNİYOR MU?

Koronavirüs salgını nedeniyle KYK borç taksitlerinin ödemesi için 1 yıl erteleme kararı konuşulanlar arasında. KYK borçlarının ödemesi öğrenciler okuldan mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

KYK BORÇLARI ERTELEBİLİYOR MU?

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiyeturkiye.gov.tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

KYK BORCU YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren 31 Ocak'a kadar müracaat etmesi gerekecek ve maksimum 18 taksit yapılabilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Şubat 2021'de gerçekleştirilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Yani 36 ayda borçlar kapatılabilecek.





DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal