2020 Erzak Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu ve Şartları

İhtiyacı olan vatandaşlara gıda yardımı sürekli olarak yapılırken, coronavirüs salgınıyla birlikte bu durum daha da arttı. İhtiyacı olan vatandaşlar gıda yardımlarından yararlanabilmek için bu yönde aramalar yaptı. İşte Detaylar...

11.05.2020-00:49 - (Son Güncelleme: 11.05.2020-00:40) 2020 Erzak Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu ve Şartları

Gıda yardımı başvurusu için belediyelere, kaymakamlıklara, valiliklere ya da Sosyal Yardımlaşma Vakfı müdürlüklerine başvuru yapmak gerekir. Devlet tarafından verilen ve sosyal yardım kapsamında değerlendirilen gıda yardımı projeleri, ihtiyacı olan tüm aileler için geçerlidir. 2020 erzak yardımı çalışmaları, Covid-19 sonrasında daha geniş kapsamlara yayılmıştır. Bu konuda başlatılan kampanyalarla birlikte, dışarıya çıkma yetisi bulunmayan, işten çıkarılan, ücretsiz izne ayrılan ya da gıda desteğine ihtiyaç duyan tüm kişilere gıda yardımı yapılacaktır. 2020 gıda destekleri hakkında bilgi almak ve gıda desteği başvuru şartlarını öğrenmek için yazı detaylıca incelenmelidir.

2020 GIDA YARDIMININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Erzak yardımı projesi, Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi olan tüm mecralar tarafından uygulanmaktadır. Halk arasındaki muhtaç kişilerin yiyecek takviyesini üstlenmek ve gerekli durumlarda kişilere maddi manevi destek vermek için çalışmalar yürüten kurumlar, aileler için gıda yardımı projesini ilerletmektedir. Tüm zamanlarda devam eden gıda yardımı destekleri, korona virüs sonrasında artırılmış ve daha kapsamlı hale getirilmiştir. Gıda yardımı için kişilerin maddi durumu ve pandemi döneminde dışarıya çıkma imkanının olup olmaması dikkate alınmaktadır. Korona virüs öncesi ve sonrasındaki normal dönemlerde de kişilerin gelir testindeki aylık gelirleri dikkate alınacaktır. Gıda yardımı destekleri, maddi ödenek olarak verilmemekle birlikte, kişilerin çalışma durumları, işsizlik durumları ya da bireysel durumları dikkate alınmaktadır. Maddi durumu yeterli olmayan tüm kişilere, geri ödemesiz gıda yardımı desteği verilecektir. Kişilerin ihtiyaçlarına göre, gıda yardımıyla birlikte sağlık yardımı ve aylık maddi yardım da yapılmaktadır.

KİMLER ERZAK YARDIMINDAN FAYDALANABİLİR?

Gıda yardımı alacak kişiler, maddi yönden düşük gelire sahip olmalıdır. Muhtaçlık aylığı ya da işsizlik maaşı alan kişiler, gıda yardımı kapsamında değerlendirilir ve kişilere düzenli olarak gıda yardımı desteği verilir. Muhtaçlık belgesi bulunan vatandaşlar, bağlı bulundukları kaymakamlıklar üzerinden muhtaçlık aylığı talebi oluşturabilirler. Fakirlik belgesi olduğunda, kişilere aylık ya da 2 ayda bir olacak şekilde muhtaçlık aylığı ödemesi yapılacaktır. Yetim maaşı alanlar, dul kaldığı için kaymakamlık tarafından maaşa bağlanan kadınlar, 65 yaşın üzerindeki yaşlılar, yetim aileleri ya da gazilik belgesi bulunan kişiler, maddi durumun yeterli olmamasına bağlı olarak muhtaçlık aylığı talep edebilirler. Muhtaçlık aylığının yanında, kişilere düzenli olarak gıda yardımı yapılacaktır.

ERZAK YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Gıda yardımı başvuru koşulları, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:

Gıda yardımından faydalanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmek gerekir.

Türkiye içerisinde oturma izni bulunan ve muhtaçlık sebebiyle destek talep eden yabancı uyruklu kişiler de gıda yardımından faydalanabilirler.

Gıda yardımı destekleri için kaymakamlık tarafından uygulanan gelir testine girmek gerekir. Gelir testi sonrasında, hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 3/2’sinden düşük olduğu kanıtlanmalıdır.

Gelir testi döneminde, kişilerin tüm gelirlerini bildirmesi ve farklı bir gelirin daha bulunmaması gerekir. Gelir testi sonucunda çıkan tutarın üzerinde kazanç elde eden kişiler ya da daha fazla kazanç elde ettiği tespit edilen kişiler, gıda yardımı desteklerinden men edilmektedir.

Kişilerin herhangi bir sosyal kaydının bulunmaması gerekir. SGK kapsamında çalışan kişilerin de bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının artması gerekir. Tek başına yaşayan ve asgari ücretle geçinen bir kişi, muhtaçlık belgesi olmadan gıda yardımı talebinde bulunamaz.
Kişilerin herhangi bir gayrimenkul ya da mal varlığına sahip olmaması gerekir. Mal varlığı bulunan kişiler, sosyal destek talebinde bulunamazlar.

Gıda yardımı ya da muhtaçlık aylığı gibi sosyal destekler, kurumlar tarafından takip altına alınmaktadır. Gıda yardımı alınan dönemde maddi geliri artan ve yardım kapsamından çıkan kişiler, durumlarını kuruma bildirmelidir. Maddi kaynaklarının arttığını belirtmeyen kişiler, kurumlar tarafından tespit edilir ve cezai yaptırım uygulanır.

GIDA YARDIMI BAŞVURSU NASIL YAPILIR?

Erzak yardımı başvurusu için yapılması gereken işlemler, başvuru yapılacak kuruma göre değişiklik göstermektedir. Covid-19 dönemi içerisinde, gıda yardımı talebi için herhangi bir kuruma gidilmesine gerek duyulmamaktadır. Sadece online kanallar ve telefon üzerinden başvuru kabul eden kurumlar, normal dönemlerde doğrudan başvuru talep etmekteydi. Vatandaşların normal dönemlerde gıda yardımı alabilmesi için kaymakamlıklar tarafından verilen gelir testine sahip olması gerekmektedir. Korona virüs döneminde, sadece iletişim üzerinden gıda yardımı talep eden kişi ve ailelere, polis ekipleri gerekli gıda desteğini iletecektir. Bu kapsamda başlatılan kampanyalar, aha fazla aileye gıda yardımı ulaştırılmasını sağlamıştır. Gıda yardımı başvurusu için belirlenen iletişim numaraları şu şekildedir:

65 yaş üstü evden çıkma yasağı bulunan ve maddi durumu yerinde olmayan kişiler, Alo 112, Alo 115 ve Alo 156 iletişim numaralarını kullanarak gıda yardımı talep edebilirler. 65 yaş üstü maaşı alan yaşlılar için başvuruya gerek kalmadan gıda yardımı kolileri hazırlanacak ve adreslerine teslim edilecektir.

Büyükşehir belediyeleri ve normal belediyeler tarafından verilen gıda yardımlarını almak için bölgeden sorumlu belediyenin iletişim birimleri aranmalıdır.

Kaymakamlık üzerinden gıda yardımı talep etmek için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iletişim numarası kullanılmalı ya da e-devlet üzerinden talep oluşturulmalıdır. www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sistem girişi yapılmalıdır. Sistem girişinin ardından, e-hizmetler sayfasından “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı” seçeneği tercih edilmelidir. SYDV işlem sayfası üzerinden, muhtaçlık aylığı ve gıda yardımı başvuru sayfaları açılmalıdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü üzerinden başvuru yapmak için Alo 183 Sosyal Destek Hattı aranabilir.

BELEDİYELER TARAFINDAN VERİLEN ERZAK YARDIMININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Belediyelerin verdiği erzak yardımı, büyükşehir belediyesi ya da il ilçe belediyesi olmasına göre farklılık göstermektedir. Kaymakamlık ve valiliklerle ortak şekilde hareket eden belediyeler, gıda yardımına ihtiyaç duyan vatandaşlar için düzenli yardım yapacaktır. Kaymakamlıklar üzerinden gıda yardımı alan kişiler, belediyelerin vereceği gıda yardımından faydalanamazlar. Özellikle büyükşehir belediyeleri tarafından uygulanan yeni sistemde, gıda yardımı için malzeme vermek yerine doğrudan market kartı dağıtmaktadır. Market kartları, Türkiye'nin her yerinde yer alan marketlerde geçerli olacak şekilde tasarlanmıştır. 200 TL'lik bütçeyle başlatılan market yardım kartları, kişilerin maddi gereksinimine göre farklı bütçelerle hesaplanmaktadır. Maddi yardımlar, her ay otomatik olarak yenilenmekte ve kart içindeki bakiye istendiği gibi kullanılmaktadır. Anlaşmalı marketlerden yapılması şartıyla, marketlerden hangi ürünlerin alındığı dikkate alınmayacaktır.

FAKİRLİK MAAŞI OLANLARA GIDA YARDIMI YAPILIR MI?

Muhtaçlık aylığı alan kişiler, düzenli olarak gıda yardımı desteklerinden de faydalanacaktır. Gıda yardımları, muhtaçlık aylığıyla birlikte düzenli olarak verilmekte ve muhtaçlık aylığı kesildiğinde, gıda yardımları da son bulmaktadır. Engelli vatandaşlar, 65 yaş aylığı alanlar ya da muhtaçlık aylığı kapsamında farklı kategoride ödeme alan vatandaşlar, koli halinde gıda yardımı ödemesi de alacaktır. Kolileme sistemi yerine, marketlerde geçerli olan alışveriş kartları da kullanılabilir. Kaymakamlıkların kullandığı sisteme ve kişilerin alışveriş yapacak gücünün olup olmamasına bağlı olarak, gıda yardımının özellikleri değişecektir. Fakirlik maaşı almak için muhtarlıklar tarafından verilen muhtaçlık belgesine sahip olunması ve kaymakamlıklar tarafından yapılacak gelir testine girilmesi gerekir. Gelir testi sonrasında muhtaçlık sınırında olduğu tespit edilen kişilere, düzenli olarak fakirlik maaşı ve gıda yardımı desteği yapılacaktır.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal