14.05.2022-15:30 (Son Güncelleme:02.05.2023-17:36)


1

Eğer siz de "Ekmek buzdolabına konur mu?" diye merak ediyor ve bugüne kadar uzun ömürlü olması için ekmekleri hep buzdolabında saklıyor muydunuz?



2

Eğer ekmeği buzdolabında saklıyorsanız birazdan okuyacaklarınızdan sonra bu alışkanlığınızdan hemen vazgeçeceksiniz. Çünkü ekmek, buzdolabına koyulduğu zaman içerisinde bulunan karbonhidrat molekülleri "retrogradasyon" yani Türkçesiyle "geriye hareket" durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içerisinde bulunan moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor.



3

"Moleküller kristalize olursa ne olur ki?" diyorsanız o da tam olarak şöyle bir şey, hemen açıklayalım: Su molekülleri ekmeği yavaş yavaş terk ediyor ve karbonhidrat molekülleri bir başına kalıyor.



4

İşte bu durumda hızlı bir şekilde bayatlamış, ilk alındığı andaki lezzetini kaybetmiş ekmeklerle baş başa kalmamıza neden olur. Yani anlayacağınız ekmeği buzdolabında saklamak doğru değil. E peki nasıl saklayacağız bu ekmeği? Ekmeğin bozulmaması için ne yapabiliriz, elbette bunu cevabı da bizde…



5

Ekmeklerin bozulmasını ve bayatlamasını engellemek için ilk yapmanız gereken tabii ki tüketeceğiniz kadar ekmek almak... Tüketeceğiniz kadar ekmek aldınız ancak yine de arttıysa, aldığınız bu ekmekleri temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde, özel bir saklama kabının içerisinde saklayabilirsiniz.



6

Mutfak tezgahınızın üzeri bile 2-3 günlük bir süre için buzdolabından daha doğru bir tercih olur emin olun. Eğer yine bitmemişse, ekmeği saklamak için dondurucuya da başvurabilirsiniz. "Buzdolabına konmuyorsa nasıl dondurucuya koyulabilir ki?" diyenler olacaktır, buna da hemen bir açıklık getirelim:



7

Elbette en tercih edilen yöntem bu değil fakat dondurucuya koyduğunuz ekmeğin içerisinde yer alan moleküller çok fazla kristalize olamadan donar, bu da su moleküllerinin karbonhidrat moleküllerini terk etmesini bir nebze de olsa engeller. Bu yüzden eğer bir ekmeği uzun bir sürede tüketiyorsanız buzdolabı yerine dondurucuda, mümkünse hiç hava almayacak bir şekilde saklayabilirsiniz…



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR