Sözleşmeli Öğretmenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sözleşmeli öğretmenlik nedir? Sözleşmeli öğretmen nasıl olunur? Sözleşmeli öğretmenlik şartları nelerdir? Sözleşmeli öğretmenlerin özlük hakları nelerdir? İşte merak edilen bu soruların hepsi haberimizde…

13.04.2018-15:40 - (Son Güncelleme: 13.04.2018-15:44) Sözleşmeli Öğretmenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

3 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yönetmelikle sözleşmeli öğretmenlik sistemi getirilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Ekim ayında 20 bin sözleşmeli öğretmen bu yönetmelik uyarınca istihdam edilmişti.

Yönetmelikle, öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere MEB'in boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilecek sözleşmeli öğretmenlere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

ATANMAK İSTEYEN ÖĞRETMENLER DİKKAT

- KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının 3 katı aday sözlü sınava çağrılacak.

- Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanacak.

- Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

Ayrıca bu kapsamda, mezun olunan yükseköğretim programının, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması, öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç, Bakanlıkça uygun görülen pedagojik formasyon eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması gerekecek.

Başvuruda bulunmak için KPSS'den, atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olma şartı ile devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza alınmamış olması koşulu da getirildi.

Sözleşmeli öğretmen alımında mülakat uygulanmasının yanı sıra sözleşmeli öğretmenlerin özlük hakları da tartışma konusu oldu. Sözleşmeli öğretmenlerin sahip oldukları hakları sizler için inceledik.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN ÖZLÜK HAKLARI

Sözleşmeli öğretmenlerin izin hakları kadrolu öğretmenlerle benzerlik taşır. Sözleşmeli öğretmenler yarıyıl tatilinde ve yaz tatilinde izinli sayılırlar. Doğum izninde de yine kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi sözleşmeli öğretmenlere de doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere ücretli izin verilir. Bu izin bittiğinde sözleşmeli öğretmen sözleşmesini feshederek aylıksız izin alabilir. Bir yıllık süreyi geçirmemek koşuluyla göreve geri dönerse sözleşmesi kaldığı yerden, aynı kurumda devam eder.Sözleşmeli öğretmenlerin izin hakları, mazeret izinleri kapsamında kadrolu öğretmenlerden ayrılır. Sözleşmeli öğretmenlerin bir yakınlarının (annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin) vefatı halinde 3 gün mazeret izni alabilir. Aynı şekilde kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda da mazeret izni 3 günle sınırlandırılmıştır. Sözleşmeli öğretmenin eşinin doğum yapması durumunda alabileceği mazeret izni ise sadece 2 günle sınırlı.

Sözleşmeli öğretmenlerin mali hakları sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar çerçevesinde belirlenmiştir. Sözleşmeli öğretmenlerin maaş ödemeleri her ayın başında peşin olarak yapılır. Ayrıca ek ders alma hakları ve eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanma hakları esaslarla belirlenmiştir.

Sözleşmeli öğretmenlerin tayin hakları belki de bu yönetmeliğin en çok tartışılan noktası. Sözleşmeli öğretmenler 4 yıl boyunca bu statüde görev yapacaklar. 4 yılın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygun görülen öğretmenler kadrolu öğretmen olarak alınacaklar. Bu 4 yıllık süre içinde sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme hakkı bulunmuyor. 4 yılını bitirenler eş durumu tayini isteyebilecekken sadece 6 yıllık sürenin sonunda isteğe bağlı yer değiştirmeler yapılabilecek.

Sözleşme süreleri her yıl yenilenmek kaydıyla 4 yıl olarak yönetmelikte ifade ediliyor. Her yıl yenilenecek olan sözleşmeler, 4 yıl boyunca yürürlükte olacak. Adaylık eğitimini başarıyla tamamlayıp 4. yılını da bitiren sözleşmeli öğretmenler MEB tarafından uygun görülürse kadroya alınacaklar. Sözleşme süresinin 4 yılı aşması mümkün görünmüyor.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal