'Otizmli Çocuklara Yoğun Eğitim Gerekiyor'

Otizmin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla artış gösterdiğini belirten Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, 'Otizmli çocuklar için yoğun eğitim verilmesi gerekiyor. Ailelerin yaşadığı en büyük sıkıntı da eğitimlerin seansının az olması.' dedi.

01.04.2019-13:21 - (Son Güncelleme: 01.04.2019-14:20) 'Otizmli Çocuklara Yoğun Eğitim Gerekiyor'

Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, otizmli çocukların ilerleme kaydedebilmeleri için yoğun bir eğitime gereksinim duyduklarını, ailelerin eğitim seanslarının az olmasından dolayı problemler yaşadığını söyledi.

Çayan, gelişimsel bir bozukluk olan otizmin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla artış gösterdiğini, verilere göre 58 çocuktan birinin otistik doğduğunu, otizmin erkek çocuklarda görülme oranının kız çocuklarına göre dört, beş kat daha fazla olduğunu vurgulayarak, 2011'de kurulan vakfın, kurucularının ve kendisinin de otizmli çocuğu olduğunu belirtti.

Vakıf bünyesinde spor, özel eğitim ve rehabilitasyon, iş ve mesleki eğitim bölümleri bulunduğunu söyleyen Çayan, "Ailelerimiz, 'Biz öldükten ve yaşlandıktan sonra çocuklarımız ne olacak' endişesi yaşıyorlar. Çocukların geçici süreli de olsa kalacakları yerler yapılması gerekiyor, konukevleri gibi. Cenaze, hasta olduğunda, düğüne gidilmesi gerektiğinde çocukların güvenli bir yere bırakılabilmesi lazım. Aileler çocuklarını bırakıp hiçbir yere gidemiyorlar. Evlerinden konforlu, güvenli yerlerin olması gerekiyor. Böyle yerlerin olması çocukların bağımsızlığını kazanmaları için de önemli. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren bağımsızlıklarını

kazanmaya başlamalı bunun için de evden ayrılmaları gerekiyor. Ayrıca iyi denetlenebilen yaşam köylerinin, merkezlerinin açılması lazım. Otizmli çocukların ömürlerini iyi geçireceği, eğitim alabileceği, çalışabileceği, sosyalleşebileceği bir yer olmasını istiyoruz. Hayalimiz o merkezlerin halka açık kafeterya ve iş yerlerine açık bir yer olması, çocuklarımızın toplumdan izole olmasını istemiyoruz. Bizim merkezimiz bunun küçük bir modelidir. Biz bu merkezle devlete de örnek olmak istiyoruz. Devlet güvencesiyle, yasal düzenlemeyle böyle yerler açılmalı." ifadelerinde bulundu.

Çayan ayrıca 2 Nisan'ın Otizm Farkındalık Günü olduğuna dikkat çekerek bu ay otizmde erken tanı ve çocukların sosyal yaşamda kabul görmelerine atıf yapılacağını belirtti.

OTİZMLİ ÇOCUKLARA KONUKEVİ

Vakfın otizmli çocuklara konukevi yapmak için çalışma yaptığını anlatan Çayan, bunun için yasal düzenleme ve desteğe ihtiyaçları olduğuna değindi.

Çayan, erken yaşta eğitime başlanmasının daha fazla ilerleme sağlayacığının altını çizerek otizmde erken tanının önemine dikkat çekti.

Çayan, "Otizmli çocuklar için yoğun eğitim verilmesi gerekiyor. Ailelerin yaşadığı en büyük sıkıntı da eğitimlerin seansının az olması. Haftada 2-3 seansla sonuç almak mümkün değil. Küçük yaş grubunda her gün yoğun eğitim olmalı. Ayda 120-160 saate varan eğitimler verilmeli ki çocuk ayakları üzerinde durabilmeyi başarsın." dedi.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal