Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde 38 Yıl Sonra Ders Zili Çaldı

Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının 4 Eylül 1919'da gerçekleştirdiği Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve bir dönem lise olarak da kullanılan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde, 38 yıl sonra ders zili çaldı.

25.03.2019-15:56 - (Son Güncelleme: 25.03.2019-16:20) Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde 38 Yıl Sonra Ders Zili Çaldı

108 gün Milli Mücadele döneminde merkezi rol oynayan Sivas'ta, valilik tarafından Sivas Kongresi'nin 100. yılı için düzenlenen etkinlikler kapsamında, 1981 yılına kadar Sivas Lisesi olarak eğitim verilen tarihi binada İnkılap Tarihi dersi verildi.

Programda konuşan Vali Salih Ayhan, 100 yıllık hikayesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu mahiyeti taşıyan bir bina için sözlerinin yetersiz kaldığını belirterek, '4 Eylül Sivas Kongresi sadece Sivas için değil, ülkenin tamamı için hayati değer taşıyan bir anlam derinliğine sahiptir. Bir milletin kaderi, bu kongredeki dik duruş sayesinde belirlenmiş ve Türk milletinin yeryüzünden silinme arzusuna bir şamar atılmıştır.' dedi.

Kongrede alınan kararlar ile Türk milletinin ilelebet bağımsızlığını sürüdreceğini vurgulayan Ayhan, 'Esareti tarihinin hiçbir döneminde kabul etmemiş bir milletin evlatlarıyız. Bizler bu kongrenin anlam ve önemini sürekli okumak zorundayız. Kongrenin 100. yılı. Bu manada 100 yıl boyunca buradan bağımsızlığımızı haykırdık. 'Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, bölünemez' dedik. Bu binaya biraz daha ruh vererek bütün vatan evlatlarının bu binadan istifade etmesi gerektiğini düşünmekteyim.

'MADDİ DEĞERLE TARİF EDİLEMEZ'

Bu binayı her Türk evladının görüp buradaki ruh, atmosferden nasiplenmesi gerekmektedir. Belki sıradan bir bina gibi algılanabilir ama içerisindeki ruh, burada alınan kararlar, buradaki atmosfer bu milletin bağımsızlık meşalesinin ilk tutuştuğu yer olması hasebiyle kıymeti asla hiçbir maddi değerle tarif edilemez.' ifadelerinde bulundu.

Ayhan, müze kültürünü geliştirmek ve canlandırmak niyetiyle bundan sonra inkılap derslerinin bu anlamlın binada, arkeoloji derslerinin de arkeoloji müzesinde işleneceğini söyledi. Vali Ayhan'ın ders zilini çalmasıyla birlikte Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Necip Günaydın 'Kongreler' konulu dersini işledi.

Tarihi binada, bu dönem yaklaşık 8 bin öğrenciye inkılap dersi verileceği de duyuruldu.

Son Dakika Eğitim Haberleri için aşağı kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal