E fatura nedir, kimlerin geçmesi zorunlu? E faturaya geçme yolları ve son gün belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlana tebliğ üzerine 1 Temmuz itibariyle e fatura sistemine geçiş yapılacağı açıklandı. 22 Ocak 2022 tarihine yayınlanan tebliğe göre e arşiv ve e faturaya geçiş belirli meslekler için zorunlu hale geldi. Peki, kimler e faturaya geçmek zorunda? 1 Temmuz 2022 tarihinde kimler e faturaya geçecek? E fatura faydaları nelerdir? İşte detaylar...

28.06.2022-03:25 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-03:25) E fatura nedir, kimlerin geçmesi zorunlu? E faturaya geçme yolları ve son gün belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen vergilere göre alınan yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Gelen son dakika bilgisine göre e faturaya geçmek zorunlu hale getirildi. 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e faturaya geçecek olan meslek grupları belli oldu. E-fatura nedir, yararları nelerdir?

E fatura nedir?

Yapılan satışlar sonrasında düzenlenen belgenin elektronik ortamlarda oluşturulmasına verilen isim e-faturadır. E faturaları ile elektronik ortamlarda düzenlemeler yapılır ve saklanabilir. Online satışlarla ilgilenenlerin tercih ettiği e faturaya isteyen herkes geçebildiği gibi zorunlu hale gelen yerlerde vardır.

E fatura yararları nelerdir?

-Müşterilere faturaları hızlı ulaştırılır ve tahsilat süreci hızlanır

-Kargo masrafı ortadan kalkar

-E-fatura sistemi ile geriye dönük tüm faturalara kolayca ulaşılır

- Arşiv dosyalama külfeti ortadan kalkar.

- Faturanın kaybolma riski olmaz

-Fatura üzerinden düzenlemeler kolayca yapılır

- Muhasebe süreci hızlanır

E fatura nedir, yararları nelerdir?

Kimler e faturaya geçmek zorunda?

-2021 yılında cirosu 4 milyon TL'yi aşmış kişiler,

-2020 ya da 2021 hesap dönemlerinde 1 milyon TL ciroya sahipler,

-Elektronik ortam üzerinden mal ya da hizmet satışında bulunanlar,

-Gayrimenkul ya da motorlu taşıt, inşa, alım ve satımın yanı sıra kiralama durumları için aracılık yapanlar

-Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerde işletme belgesinin bulunması halinde konaklama hizmeti sunulmasında otel işletmeleri de e faturaya geçmek zorundadır.

E-faturaya nasıl geçilir?

E-faturaya geçmek isteyenler öncelikle Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne başvuruda bulunarak mali mühür elde edilir. Şahıs firması olanlar ise e-imza ile başvuruda bulunabilir. Mali mühür e-fatura ya da e-arşiv kullanmak isteyenler GİB'den alınan firmanıza elektronik yani bilgisayar ve internet üzerinden fatura kesilmesinde yetkisini veren sertifika olarak bilinmektedir.

Mali mühürün eline ulaşmasından sonra GİB başvurusu sonrası tamamlanması halinde otomatik olarak e faturaya geçmiş olursunuz. E-faturaya geçişin tamamlanmasının ardından e-faturayı GİB Portal aracılığı, Firmanızın GİB ile Entegrasyonu ya da Özel entegratör şirketler aracılığıyla kullanabilirsiniz.

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal