11.06.2022-12:45 (Son Güncelleme:11.06.2022-17:26)


1

İlk kadın hakları sözleşmesi

İlk kadın hakları sözleşmesi

Kölelik karşıtı bir kongrede kadınların konuşmalarının yasaklanması hususunda öfkeli olan Amerikalı Elizabeth Cady Stanton ve Lucretia Mott, New York’taki ilk kadın hakları kongresinde birkaç yüz kişiyi bir araya getirdi. Bu topluluk, kadınlar için Declaration of Sentiments and Resolutions(duygu ve kararlar bildirgesi) yayımlandı ve bildirgede medeni, sosyal, politik ve dini haklar talep etti.



2

Kadın kurtuluş hareketi

Kadın kurtuluş hareketi

İş yaşamındaki erkek egemenliği sebebiyle kariyer basamaklarını tırmanamadılar, cam tavan sendromu yaşadılar. Bu sebeple, 1960’ların sonları ve 1970’lerin başlarında kadın kurtuluş hareketi başladı.



3

Lowell kadınlarının mücadeleleri

Lowell kadınlarının mücadeleleri

1845’te, Lowell fabrikasındaki kadınlara uygulanan baskı, kötü şartlar sebebiyle ortaya çıkan bir dizi protesto ve grevin sonrasında, pek çok görevli bir araya gelerek Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışan kadınların ilk birliği olan Lowell Kadın İş Reform Örgütü (The Lowell Female Labor Reform Association, Lflra)'nü kurdu.



4

Tarihteki ilk kadın savaşçı

Tarihteki ilk kadın savaşçı

Tarihteki ilk kadın savaşı Nijerya’da 1929 senesinde Igbo kabilesi kadınları Nwanyeruwa önderliğinde, çalışma haklarının ellerinden alınmasına karşın kendilerinden vergi istendiği için ayaklandılar.



5

Şerife Bacı

Şerife Bacı

Kurtuluş Savaşı sırasında ordudaki askerlere teçhizat taşımak için soğuk kış gününde kilometrelerce yürüyen Şerife Bacı bu uğurda bebeğini bile kaybetmişti. Bugün Türkiye varsa Şerife Bacı gibi nice gözü kara kahramanlar sayesinde var!



6



7



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR