07.03.2020-13:42 (Son Güncelleme:24.04.2024-14:45)


1

Dünyadaki en ünlü yapılardan biri olan Parthenon Tapınağı, milattan önce 437-432 tarihlerinde inşa edilmiştir ve kutsal Akropolis Tepesi’nin görkemli konumundan Atina şehrine yüksekten bakmaktadır. Parthenon, Atena şehrinin koruyucu azizesi, tanrıça Athena Parthenos’un onuruna yapılmıştır. Başlangıçta, Büyük Tapınak (Megas Naos) diye bilinen tapınak daha sonra Parthenon adıyla tanınmaya başlamıştır.



2

Çağının en büyük tapınağı Parthenon'un yapımında 22 bin ton mermer kullanılmıştır. Klasik mimari tarzında inşa edilen tapınağın, oranları yüzyıllar boyunca incelenmiş ve altın orana sahip olduğu ispatlanmıştır.



3

Tapınağın yapımında mermerler şekillendirip 12 metre yüksekliğinde bir duvar ördü. Dış tarafı için 800‘den fazla silindir parçasıyla, üç katlı bir binadan daha yüksek 58 sütun inşa edildi. Her bir sütun 13 parçadan oluşuyordu. Kusursuz bir şekilde bir araya getirilen sütunların üzerlerinde ise 10 tondan daha ağır mermer taşlar bulunuyor.



4

Akropolisin "Şehrin En Tepesi" anlamına gelmektedir. Tapınakların en tepeye yapılmasının nedeni ise Tanrılara daha yakın olunduğuna inanılmasıdır. Parthenon yapılan ilk tapınak değil! Aslında, tapınak Parthenon öncesi veya eski Parthenon olarak adlandırılan çok daha eski bir tapınağın bulunduğu bir alana oturtulmuştur.



5

Parthenon, Atina'nın koruyucu azizi olan, tanrıça Athena'ya adanmıştır. Eski bir tapınağın bulunduğu alanda, tanrıçaya ait küçük bir tapınak bulunmaktadır. Parthenon ise “bakire” kelimesinin Yunancasından türetilmiş bir kelimedir, tapınağın içinde Athena’nın 11 metrelik heykeli bulunuyor.



6

Antik Çağ’dan sonra Parthenon bir kiliseye dönüştürülmüş ve Atina’nın Osmanlı işgali sırasında cephanelik olarak kullanılmıştır. 1687’de Osmanlıları kuşatmış olan Venediklilerin, Akropolis’i Philopappos Tepesi’nden bombaladığı bir harabe olmuştur. Parthenon’da depolanan mühimmat patlayarak, çatıyı, iç kısmı ve on dört sütunu tahrip etmiştir.



7

Parthenon, çok sayıda heykel ve kabartmalarla süslenmiştir. Yalnızca alınlıklarda elli tane heykel vardır; günümüze ulaşan heykellerin çoğu Londra’daki Britanya Müzesi’nde sergilenirken, bazıları yakındaki Akropolis Müzesi’ndedir.



8

Tapınağın asıl amacı, Pheidias tarafından yaratılan on iki metre boyundaki Athena Parthenos heykeline ev sahipliği yapmaktı. Heykel, altın ve fildişinden yapılmadır. Diğer tüm Parthenon heykelleri gibi, heykel başta mavi ve kırmızı olmak üzere parlak renklerle boyanmıştır.



9

Athena kasklı bir savaş tanrıçası olarak tasvir edilmiştir. Sol elinde bir kalkan vardır ve sağ elinde kanatlı bir Nike heykeli vardır. Ne yazık ki orijinal heykel kaybolmuştur. Fakat Athena Parthenos’un modern tam ölçekli bir kopyası Amerika Birleşik Devletleri’nde Nashville, TN’de görülebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR