Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Sırbistan'ın Avrupa Birliği Süreci Hakkında Konuştu

Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Vucic ile görüşme gerçekleştiren Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, "Sırbistan'ın Balkanlar'daki durumu çok önemli. Sırbistan tek başına bölgede istikrar sağlayamaz ancak bölgede Sırbistan olmadan istikrar da olmaz" dedi

14.02.2018-16:33 - (Son Güncelleme: 14.02.2018-16:46) Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Sırbistan'ın Avrupa Birliği Süreci Hakkında Konuştu

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Sırbistan'ın Balkanlar'daki durumunun çok kritik olduğunun üzerinde durarak "Sırbistan tek başına bölgede istikrar sağlayamaz ancak bölgede Sırbistan olmadan istikrar da olmaz." dedi.

Gabriel, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki resmi temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşme gerçekleştirdi.

Alman bakan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliğininin arkasında bulunduğunu ifade etti.

Sırbistan'ın, Avrupa'nın bir parçası olduğununun altını çizen Gabriel, "Önümüzdeki yıllarda daha sıkı ilişkiler kurmak istiyoruz. Dünya değişiyor, sesimizi duyurmak istiyorsak bunun Avrupa'nın ortak sesi olması gerekir." diye konuştu.

AB'nin Batı Balkanlar Stratejisi'ne de vurgu yapan Gabriel, Sırbistan'ın üyeliği için stratejide belirtilen 2025 yılından önce, üyelik yolunda göstereceği çabalarla öncelikle vatandaşına  AB üyeliğinin yararlı olduğunu göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Gabriel, AB'nin, en büyük çatışma ve savaşların ardından ortaklık ve dostlukların kurulabileceğinin kanıtı olduğunu söyleyerek "Sırbistan'ın Balkanlar'daki rolü çok kririk. Sırbistan tek başına bölgede istikrar sağlayamaz ancak bölgede Sırbistan olmadan istikrar da olmaz." sözlerinin altını çizdi.

Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinin de üzerinde duran Gabriel, Sırp tarafının çözüm bulmak konusunda istekli olduğunu ve bu çözümün AB istediği için değil, vatandaşlar için bulunması gerektiğini söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de Sırbistan ile Almanya arasındaki ticaret kapasitesinin 2017 yılında 4,4 milyar avroya ulaştığına işaret ederek bu rakamın Almanya'nın Sırbistan'ın en önemli ticari partneri oluşunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Gabriel, Sırbistan'daki temasları kapsamında ayrıca Başbakan Ana Brnabic ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal