Dünya Kupası'nın İki Yılda Bir Yapılması 8 Milyar Euro Kaybına Neden Olabilir

FIFA'nın iki yılda bir Dünya Kupası fikrine karşı hazırlanan raporda, eğer tasarı kabul edilirse kulüpler çok büyük bir zarara uğrayacak.

24.11.2021-17:56 - (Son Güncelleme: 24.11.2021-17:56) Dünya Kupası'nın İki Yılda Bir Yapılması 8 Milyar Euro Kaybına Neden Olabilir

FIFA'da iki yılda bir Dünya Kupası yapılması fikri yoğun tartışma konusu oldu. Fakat bu durum yerel futbola ve kulüplere büyük maddi zararlar getirebilir. FIFA Başkanı Gianni Infantino, Dünya Kupası'nın iki senede bir yapılmasıyla ilgili ciddi adımlar yaptığını dile getirmişti. Arsenal'ın eski menajeri ve FIFA'nın küresel gelişim direktörü Arsene Wemger ise son dönemde bu fikri savunurken yeni bir takvim önerisinde bulunmuştu. Konuyla ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor.

YILDA 8 MİLYAR LİRA'LIK KAYIP SÖZ KONUSU

Fakat UEFA başta olmak üzere Premier Lig, La Liga ve Serie A bu fikre karşı çıkıyor. UEFA Başkanı Aleksender Ceferin iki yılda bir düzenlenecek olan turnuvanın Dünya Kupası'nın değerini düşüneceğini savunurken diğer turnuvaların da olumsuz etkileneceğini belirtmiş ve boykot tehdidi yapmıştı.
KPMG ve FTI Delta Partnes'ın hazırladığı rapor anlamında iki senede bir Dünya Kupası fikrinin hayata geçirilmesi anlamında kulüp gelirlerinin azalması öngörülmekte. Fakat bu durumda izleyicinin futbola olan ilgisinin de azalacağı öğrenildi.
Rapor doğrultusunda FIFA'nın fikri gerçek olması halinde UEFA ve kulüp futbolunun yıllık gelirinde 8 milyar euro'ya kadar zarar olması aktarılıyor. En fazla zararın TV gelirlerinden olması beklenirken Dünya Kupası için takım futbolunda liglerdeki takımların ve maç sayısının azatılması, maçların hafta içi oynanması gibi kriterlerle takımların ciddi bir zarara uğrayacağı aktarıldı.
Konuyla ilgili analist Franços Godard da riskin altını çizdi. Godard yaptığı açıklamada, 'Endişem, talebin bir anda çökmesi. Ulusal ligleri zayıflatırsanız ani bir dramatik düşül riski çok büyük. Maçları hafta sonundan hafta arasına kaydırmak ve sezonu genel olarak kısaltmak temel ürünü zayıflatır' ifadelerine yer verdi.
FIFA, 2018 Dünya Kupası'ndan 5.37 milyar dolar gelir elde etmeyi başarmıştı. UEFA'nın sadece bu sezon turnuvalardan elde edeceği toplam gelirin 5 milyar dolar seviyesinde olacağı aktarılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal