Yunanistan Dışişleri Bakanı'ndan Kara Suları İçin Müzakere Açıklaması

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Girit Adası'nın doğu bölgesinde de kara sularını genişletmeyi hedeflediklerini ve bu hususta herhangi bir komşu ülke ile görüşme yapmayacaklarını açıkladı.

20.01.2021-10:44 - (Son Güncelleme: 20.01.2021-10:44) Yunanistan Dışişleri Bakanı'ndan Kara Suları İçin Müzakere Açıklaması

Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyonu düşürmek için her fırsatta diyalog daveti yapan ancak buna rağmen sık sık bölgedeki kararlılığı bozmaya ilişkin hamleler yapan Yunanistan’dan, hayrete düşüren bir açıklama geldi.

Yunanistan, İyon Denizi'nde bulunan kara sularını büyütme adımının akabinde bir hamleye de Girit Adası'nda gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan'ın İyon Denizi'nde kara sularının büyütülmesini öngören kanun tasarısının değerlendirildiği parlamentodaki açıklamasında, Başbakan Miçotakis'in aylar evvel Girit'te kara sularının büyütülmesi hususunda da fikir belirttiğini hatırlatarak “Ve tabii ki Girit, Girit'in doğu tarafını da kapsıyor. Girit'in doğusunda da karasularımızı genişletmeyi planlıyoruz.” dedi.

"MÜZAKERE KONUSU DEĞİLDİR”

Türkiye arasında tekrar başlatılmasına karar verilen istikşafi müzakerelerde hangi konunun değerlendirileceği ve ülkenin kara sularının büyütülmesi meselesinde Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın çeşitli fikirleri beyan ettiği doğrultusundaki eleştirilerini de cevaplayan Bakan Dendias ”Başbakan'ın belirlediği politikanın dışında bir çizgi izlenmesi mümkün değil. Yunanistan'ın hiçbir başbakanı kara suları meselesini müzakere etmez çünkü egemenlik meselesidir ve müzakere konusu değildir.” dedi.

Yunanistan'ın bu talebi daha önceki senelerde de güdeme getirmiş, fakat Türkiye'nin istikrarlı hamleleriyle Yunanistan bu isteğini daima geri çeken taraf oldu.

Türkiye, Yunanistan’ın Ege’nin geniş bir bölümüne hakim olmasını önlemek adına, 8 Haziran 1995'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yer alan bütün parti temsilcilerinin ortaklaşa düzenlediği bildiri ile, Yunanistan’ın Ege’de kara sularını altı milin ötesine çıkarması durumunda, bu halin savaş nedeni görüleceğini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne askeri açıdan gereken olanlar da içinde olmak üzere bütün sorumlulukların verileceğini açıkladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal