Yeni Zelanda Katliamına Ne Ceza Verilecek?

Yeni Zelanda'da 51 Müslüman'ı katleden terörist Brenton Tarrant'ın yargılandığı tarihi duruşma başladı.

24.08.2020-10:41 - (Son Güncelleme: 24.08.2020-14:47) Yeni Zelanda Katliamına Ne Ceza Verilecek?

Yeni Zelanda'da 15 Mart 2019 günü cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenleyerek 1'i Türk, 51 Müslüman'ı katleden Brenton Tarrant'ın yargılanmasına başlandı. 

Yeni Zelanda basınında yer alan ilk bilgilere göre, terörist Tarrant'ın alacağı cezanın belirleneceği tarihi duruşma 4 gün sürecek. Christchurch Yüksek Mahkemesinde görülmeye başlanan duruşmada yoğun güvenlik önlemleri alındığı belirtildi. Terörist saldırıda yaşamını yitiren 51 kişinin ailesi ve yakınlarının yanı sıra yaralı kurtulan 49 kişinin de duruşma salonunda yerlerini aldığı aktarıldı.

Yeni Zelanda Devlet Başkanı Jacinda Ardern, mahkeme sürerken canlı yayın ve haber geçmenin yasaklandığını açıklamıştı. Ardern bu karara gerekçe olarak ise faşist ideolojiye sahip Terrant'ın tüm dünyaya açık propaganda yapma olasılığının önüne geçilmesini göstermişti. 

Katil Terrant, Christchurch Yüksek Mahkemesi Yargıcı Cameron Mander tarafından yargılanacağı davaya tutuklu bulunduğu Auckland Hapishanesi'nden görüntülü ve sesli bağlantı sistemiyle katılacak.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLE YARGILANIYOR

Terrant'ın yargı süreci akıllara Norveç katliamını gerçekleştiren teröriste verilen komik cezayı getirdi. 2011'de Norveç'in Utoya Adası'nda bir yaz kampını otomatik silahla basarak 69'u genç, 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı ve Nazi yanlısı Anders Behring Breivik, sadece 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. VIP hücrede tutulan Norveçli terörist 10 yıl sonra serbest kalacak.

Tüm dünyada Müslüman kamuoyu gözünü Yeni Zelanda adaletine dikmiş durumda. Yabancı uzmanlara göre Norveç ile Yeni Zelanda yasaları arasında ciddi farklar bulunması nedeniyle Terrant'ın müebbet yeme ihtimali yüksek.

Hakkındaki 51'i cinayet, 40'ı cinayete teşebbüs ve 1'i de terör saldırısı olan suçlamaların tamamını kabul eden katile ne ceza verileceği merak ediliyor. (Haber365)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal