Watiye Askeri Üssü Neden Önemli?

Dün meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ordusu, darbeci Hafter birliklerinin işgalinde olan Vatiyye Askeri Üssü'nde kontrolü ele aldıklarını duyurmuştu.

19.05.2020-08:38 - (Son Güncelleme: 19.05.2020-08:33) Watiye Askeri Üssü Neden Önemli?

Dün meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ordusu, darbeci Hafter birliklerinin işgalinde olan Vatiyye Askeri Üssü'nde kontrolü ele aldıklarını duyurmuştu.

Peki, Vatiyye Askeri Üssü Neden Önemli?

Vatiyye Askeri Üssü çölün ortasında geniş ve çok korunaklı bir askeri bölge olması nedeniyle stratejik öneme sahip.

Libya’nın güneybatısında yer alan Cebel el-Garbi bölgesine bağlı Uceylat beldesi çevresinde bulunan Vatiyye Askeri Üssü’ndeki uçaklar, ülkenin batısında hava güvenliğini sağlamakla birlikte bilhassa başkent Trablus ve güneyinde yer alan mevzileri bombalamak için kullanılıyordu.

İkinci Dünya Savaşı esnasında 1942’da üssün açıldığı zamanda Ukbe bin Nafi denilen üs, Mitiga Havalimanının ardından en önemli hava üssü olarak kabul ediliyor. Vatiyye aynı zamanda Libya'da sivil uçuşların düzenlenmediği tek üs olarak biliniyor.

2014 yılının ağustos ayında darbeci Hafter birliklerinin kontrolünü aldığı üssün kontrolünü sağlayabilmek meşru hükümete bağlı Libya ordusu 2016’a dek üssün etrafında hazırlıklarda bulundu. 2019 yılının nisan ayında ise kontrolü kısa süreli olarak ele geçirse bile daha sonra tekrar kaybetti.

Darbeci Hafter milisleri 2014 yılının ağustos ayından şimdiye dek üssü "Batı operasyonları komuta merkezi" olarak kullanıyordu.

3 Nisan'da Vatiyye'ye gerçekleştirilen hava operasyonunda üste yer alan darbeci Hafter milislerine ait park halinde bulunan 3 adet Su-22 savaş uçağı ve birçok araç, ağır silah ile tesis imha edildi.

Fakat bu bilgiyi darbeci Hafter'in sözcüsü Ahmed el-Mismari kamuoyuna duyurmadı. Ayrıca olay medyaya da sızdırılmadı. Zira bahsi geçen operasyonda Hafter kuvvetlerinin verdiği zayiat, başkentin batı bölgelerinde hava üstünlüğünün Ulusal Mütabakat Hükümeti'ne geçmesinde önemli bir rol oynamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal