Veliaht Prens'in Kuyruğu Sıkıştı

Beyrut patlamasının ardından gündemde pek yer bulmayan ama çok önemli olan Eski Suudi İstihbarat Başkanı Saad el Cabiri tartışmaları yeniden harlandı.

08.08.2020-10:06 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-09:56) Veliaht Prens'in Kuyruğu Sıkıştı

Beyrut patlaması sebebiyle gündemde pek yer bulmayan ama çok önemli olan Eski Suudi İstihbarat Başkanı Saad el Cabiri olayı gündeme bomba gibi düştü.

Suudiler Cemal Kaşıkçı cinayetinden bu yana ikinci zor günlerini yaşıyor.

El-Cabiri, Muhammed bin Selman dönemine kadar oldukça değer gören, İstihbarat başkanlığına kadar yükselmiş biri. MbS'nin veliahtlığa geldiği döneminde başlattığı temizlik operasyonunda kendisi de hedef oldu ve görevden ayrılarak apar topar yurtdışına çıktı...

Önce Türkiye'ye gelen Cabiri, daha sonra Almanya ve son olarak Kanada'ya gitti. MbS, kendisine mesajlar göndererek ülkeye geri dönmesini istedi. Bu diyaloglar WhatsApp üzerinden gerçekleşti, Cabiri daha sonra bu yazışmaları basına sızdırdı. Cabiri, dönmeyi reddetti.

Cabiri, Muhammed bin Selman'nın davetini reddedince bu defa daha sert ve hatta tehditkar bir dille uyarıldı. Cabiri bu tehditlere boyun eğmeyince bu defa Muhammed bin Selman, Suud'daki ailesini koz olarak kullanmaya başladı. 23-24 yaşındaki Cabiri'nin kızını hapse attırdı.

Kız hala cezaevinde. Hem de hiç bir suçu yok.

Cabiri bunun üzerine Amerikan medyasına Suudi yetkililer ile ilgili özel bilgiler sızdırmaya başladı. Cabiri'nin bu tavrı üzerine Muhammed bin Selman, onu resmi kanallardan ülkeye getirtebilmek için hakkında yolsuzluk suçlamasında bulundu. Suud'un yolsuzluk iddiası üzerine Cabiri de atağa geçti.

Cabiri, dün itibariyle Suudi yetkililer hakkında resmen Amerikan mahkemesine suç duyurusunda bulundu ve elindeki belgeleri mahkeme ile paylaştı.

Belgeler, Suud'un iddia ettiği yolsuzluk meselesi ile ilgiliydi. Cabiri, Kral da dahil Suudi yetkililerin yolsuzluğunu ifşa ediyor.

Tam da bu süreçte Kanada hükumeti basınla önemli bir olayı paylaştı. Cemal Kaşıkçı öldürüldükten iki hafta sonra Suudi İstihbaratı Kanada'ya 50 kişilik suikast timi göndermiş.

Hedefleri de aralarında Suudi muhalif aktivistlerin de olduğu Cabiri gibi isimleri susturmak.

Bu tim Amerika'da bir et restorantında birlikte selfi çektirecek kadar rahat davranmışlar. Ama Kanada sınırından geçerken birbirlerini tanımıyormuş gibi ayrı kapılardan geçmişler.

Ama Kanada istihbaratı bunları izlemiş o süreçte.

Kanada istihbaratı bunlara suç üstü yapıyor ve bu timin üstünden suikastte kullanılan alet edevatlar bulunuyor. Bu bilgiler de iki gün önce ortaya çıktı. Suudi Arabistan şu sıra oldukça zor ve ciddi davalar ile karşı karşıya.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal