Uluslararası Af Örgütü: Minneapolis'te Siyahinin Ölümüne Neden Olan Polis Hesap Vermeli

Uluslararası Af Örgütü, ABD'nin Minneapolis eyaletinde, polis memuru tarafından gözaltına alınan Floyd adındaki siyahinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Bahsi geçen polis memuru, öldürücü güç kullanımı sebebiyle hesap vermelidir" dedi.

27.05.2020-15:54 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-15:53) Uluslararası Af Örgütü: Minneapolis'te Siyahinin Ölümüne Neden Olan Polis Hesap Vermeli

Uluslararası Af Örgütü, ABD'nin Minneapolis eyaletinde, polis memuru tarafından gözaltına alınan Floyd adındaki siyahinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Bahsi geçen polis memuru, öldürücü güç kullanımı sebebiyle hesap vermelidir" dedi.

Uluslararası AF Örgütünden gelen yazılı açıklamada, Minneapolis eyaletinde bir polisin, Floyd adındaki siyahiye uyguladığı şiddet videosunun 25 Mayıs'ta ortaya çıktığı anımsatılarak, görüntüde, polis memurunun yere düşen erkeği nefessiz bırakana kadar diziyle boynuna bastırdığının görüldüğü ifade edildi.

Şiddete maruz kalan Floyd'un yaşamını yitirdiğinin altı çizilen açıklamada, "ABD'de her yıl polis şiddetiyle çok sayıda kişi yaşamını yitiriyor" sözleri kullanıldı.

"POLİSİN GÖREVİ İNSAN HAYATINI KORUMAKTIR"

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Ceza Adalet Programları Kıdemli Sorumlusu Kristina Roth, konuyla ilgili açıklamasında, "Hiç kimse, her gün bir polis memurunun hayatına son verip vermeyeceğinden emin olmadığı bir güne uyanmamalı" sözlerini kullandı.

ABD'nin dört bir tarafında siyahiler önde gelmek üzere ırk olarak ayrımcılık yapılan grupların bu acı verici ve travmatik gerçekle yaşadığını vurgulayan Roth, "Minneapolis'teki bu polis memurunun davranışları, bugüne dek birçok kayıp veren bir toplumu daha da derin bir dehşete düşürdü" dedi.

Kristina Roth, polisin görevinin "insan hayatını korumak" olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"New York polisi tarafından öldürülen Eric Garner'ın 'Nefes alamıyorum' dediği günün üzerinden yaklaşık 6 yıl geçtikten sonra polis memurlarının halen bir kişinin yardım talebine kulak vermeyi öğrenmemiş olmasına öfkeliyiz. Bu kişinin hayatı önemliydi. Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Tamir Rice, Breonna Taylor ve daha nicelerinin hayatı da önemliydi.

Polisin görevi insan yaşamını korumaktır. Siyahilere insani muamele uygulamayı reddeden polis memurları bu ilkeyi görmezden geliyor. Söz konusu polis memuru, mensubu olduğu polis teşkilatının politikalarını da ihlal eden öldürücü güç kullanımı nedeniyle hesap vermelidir."

"HIZLI, KAPSAMLI VE ŞEFFAF SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ"

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesinin, Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) olayla ilgilendiğini duymaktan memnun olduğunu kaydeden Roth, hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesiyle birlikte Floyd'un ailesinin soruşturma sona erene kadar gelişmelerden haber edilmesi için çağrı yaptı.

Kristina Roth, örgütün ABD şubesinin, ABD Kongresine, öldürücü güç kullanımının kısıtlandırılmasını öngören PEACE Yasası'nı çıkarmak için gerekli çalışmaları yapma yönünde çağrı yaptığını hatırlattı.

Roth açıklamasında ayrıca "Öldürücü güç kullanımına yalnızca ve mutlak surette son çare olarak başvurulmalıdır" sözlerine yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal