Ukrayna Lideri Zelenskiy: Bölgede Türkiye Olmadan Güven Olamaz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dünyanın en güçlü ordularından biri olduğunu ifade eden Zelenskiy, Bölgede Türkiye olmadan hiçbirşey olmaz dedi

16.10.2020-16:07 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-16:13) Ukrayna Lideri Zelenskiy: Bölgede Türkiye Olmadan Güven Olamaz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine çalışma ziyareti çerçevesinde bugün Türkiye'ye geliyor. Türkiye ziyareti öncesi açıklamada bulunan Ukrayna lideri Zelenskiy, Türkiye ile Ukrayna arasındaki  önemli ve stratejik ortaklığın dostluk ve saygı temelinde kurulduğunun altını çizmek istiyorum.

Ukrayna´ya içten ve bütünüyle samimi desteğinden dolayı Türkiye´ye minnettarız. Türkiye'yi, Ukrayna´da tüm nesiller boyunca unutulmayacak' dedi. Türkiye ile Ukrayna arasındaki güçlü stratejik ortaklık ilişkilerini değerlendiren Zelenskiy, bugünün karmaşık ve çelişkili dünyasında, iki ülke haklarının bir arada olması kesinlikle anlaşılır.

TÜRKİYE BİZİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ KORUYOR

Biz sadece komşu değiliz. Dünyaya birlikte her milletin sesinin tam anlamıyla duyulması gerektiğini söylüyoruz. Bu bizi iki ülke olarak çok daha fazla yakınlaştırıyor açıklamasını yaptı. Ukrayna´ya yönelik tutarlı ve bütünüyle samimi desteğinden ve toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik yardımından dolayı Türkiye´ye minnettarız.açıklamasını yaptı.

Pandemi nedeniyle dünyadaki tüm ülkelerin zor bir dönemden geçtiklerini belirten Ukraynalı lider,fakat şunu belirtmek isterim ki, Türkiye böylesine bir dönemde bile turistlerin güvenliğini en üst düzeyde sağlamayı başardı. Türk toplumunun örgütlülüğünün ve bilgeliğinin güzel bir göstergesi dedi.

Türkiye vatandaşları Ukrayna´yı en fazla ziyaret eden ilk 10 ülke içinde. Bu ziyaretlerin artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Salgının sona ermesinin ardından toplumlarımızın bu alanda yeni bir seviyeyi yakaladıklarını göreceğiz diye konuştu.

DONBAS´TA MOSKOVA´NIN DURUŞU ÖNEMLİ

Ukrayna´nın doğusundaki Donbas bölgesinde devam eden barış sürecinde, iktidarda olduğu süre boyunca eskiye göre önemli ilerleme kaydedildiğine dikkatini çekti.

Birincisi, müzakere formatını yenilemeyi başardık. Diplomatlar arasındaki görüşme her zaman önemlidir.dedi

Ukrayna´nın geçici olarak işgal altındaki topraklarında tutsak olan birçok insan kurtarıldı. Cephede 80 günden fazla süredir ateşkes yaklaşık yüzde 100 uygulanıyor.

Zaman zaman meydana gelen provokatif bombardımanlar dışında, altı yıldan fazla süredir ilk defa sağlanan uzun süreli sessizlikten bahsedilebilir.  Fakat  barışa giden yol iki taraflı. Rusya da yolun kendi tarafındaki kısmını geçmeli. Savaşı ne kadar sürede sonlandırabileceğimiz konusu, büyük ölçüde Moskova´nın duruşuna bağlı.açıklamasını yaptı.

Zelenskiy, 2014 yılından sonra Kırım'ın sorunlarını çözmek ve öncelikle işgali sona erdirecek mekanizmalar geliştirmek için zemin oluşturabilecek hiçbir adım atılmadığını ifade ederek, işte bu nedenle 'Kırım Platformu´nu kurmaya çalışıyoruz dedi. Uygar ülkeler ile Ukrayna´daki ve uluslararası alandaki toplumsal güçlerin Kırım´ın yararı için faaliyet göstermesine imkan sağlayacağını öngörüyoruz dedi.

TÜRK İHA´LARININ ORTAK ÜRETİMİYLE İLGİLENİYORUZ

Türk insansız hava araçları (İHA) kendilerini en iyi şekilde kanıtladı. Bunun askeri-sanayi kompleksinizin gerçekten gurur kaynağı olduğunu görüyoruz. Bu, savaş alanındaki durumu kökünden değiştirebilecek bir silah türü.

Kesinlikle ortak üretimle ilgileniyoruz. Bu konuda söylenecek çok bir şey yok, her şey ortada. Türkiye bu yönde ciddi bir başarı gösteriyor ve biz bu ürünleri satın alıyoruz. Ukrayna ise İHA motorları üretiyor. Dolayısıyla, ortak girişim başlatmak, doğal bir adım olur dedi.

TÜRKİYE OLMADAN HİÇBİR ŞEY ÇÖZÜLEMEZ

Kırım Tatar Milli Meclisi´nin yetkililerinin de bu çalışmaya dahil olacağın umduğunu belirten Devlet Başkanı, 'Ortak hedefimiz, Kırım´ın bir an önce Ukrayna devletinin kontrolüne geri dönmesi için çözüm üretmek olmalıdır.

Bu konuda Türkiye´nin ciddi rol oynayacağını umuyoruz. Bölgemizde Türkiye olmadan konuları çözüme bağlamak mümkün mü? Tabii ki hayır diyerek konuşmasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal