Türkiye'yi Donduran AB'nin Yeni Sinsi Planı: Şimdi de Bunu Dayatacaklar

AB, Türkiye ile çıkmaza giren üyelik müzakerelerini Gümrük Birliği Anlaşması'nda yapacağı yeniliklerle telafi etmeyi planlıyor.

01.12.2016-11:12 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Türkiye'yi Donduran AB'nin Yeni Sinsi Planı: Şimdi de Bunu Dayatacaklar
Başarısızlıkla sonuçlanan Türkiye AB müzakere süreci, iyileştirilen Gümrük Birliği şartları ile telafi edilmeye çalışılacak. Spiegel Online da yer alan haber göre, Avrupa Parlamentosu'nun 'donduralım' yönünde tavsiye kararı almasından sonra, AB Komisyonu'nun bu yılın sonuna kadar Gümrük Birliği koşularının iyileştirildiği bir tasarıyı bakanlar konseyine sunacağı belirtildi. Bu tasarı sonrasında 2017'de Türkiye ile görüşmelere başlanacak.

Angela Merkel'in Türkiye ile yapılacak müzakerelerde yeni bir fasıl açılmasına karşı olduğunu açıklamasından sonra Gümrük Birliği opsiyonu daha da güçlenmiş oldu. Müzakerelerin fiilen son bulması durumunda AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği'nden başka ciddi bir köprü kalmayacak.

Vizesiz Avrupa Aralık ayında imzalanabilir iddiası
Vizesiz Avrupa Aralık ayında imzalanabilir iddiasıTürkiye ile AB arasındaki gerilim sürerken, Alman Die Welt gazetesi ilginç bir iddiayı ortaya attı. Gazete, Ankara ve...

Yeni Gümrük Birliği anlaşmasında Türk firmalarının AB'de daha fazla resmi ihalelere girmesinin önünü açıyor. Ayrıca Ulaşım ve tarım sektöründe de Türkiye'nin önündeki bazı engellerin kaldırılması ön görülüyor. Bertelsmann Vakfı ve Ifo Enstütüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu iyileştirmelerin sonunda Türkiye'nin AB'ye yaptığı tarım ihracatını yüzde 95 oranında, hizmet sektöründe ise yüzde 430 oranında bir artış sağlaması öngörülüyor. İyileştirmeler sonucunda Türkiye'nin gayri safi milli hasılasını yüzde 1,8 oranında arttırabileceği tahmin ediliyor.

AB'NİN ETKİSİ ARTACAK
Avrupa başkentlerinde Türkiye'nin AB üyeliği çok uzak bir ihtimal olarak görünüyor. Üyelik müzakerelerinin bir krizle sonlanmaması için Gümrük Birliği koşullarının iyileştirilmesi makul bir alternatif olarak düşünülüyor . Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff bu model sayesinde her iki tarafından diplomatik bir kriz yaşamadan üyelik müzakerelerini sonlandırabileceğini söyledi. Lamsdorff başarısız bir müzakere sürecine kıyasla AB'nin Türkiye üzerindeki etkisinin gümrük birliği ile artabileceğini söyledi. Avrupa Parlementosu Başkanı Martin Schulz ve AB Parlementosu Dışilişkiler Komisyun Başkanı Elmar Brok da daha önce benzeri görüşler beyan etmişlerdi.

NORVEÇ MODELİ
Brok Türkiye'nin tam üyeliğinin Norveç Modeli ile değiştirilebileceğini söyledi. Norveç AB üyesi değil ancak Avrupa Ekonim Alanı'nda bulunuyor. Bu da Norveç'e hemen hemen diğer AB ülkelerinin tanınan hakları sağlıyor. Brok bu model sayesine üyelik müzakerelerinin sonlandırılmayacağı ancak yön değiştireceğini belirterek, ‘'Bu yöntem ayrıcalıklı ortaklık gibi dışlayıcı değil. Türkiye de böylece vaziyeti kurtarabilir" dedi. Kaynak:AA
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal