Türkiye'den Yunanistan'a Gözdağı Sahiplerinin Yanına Kaçtılar!

Türkiye ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de bir süredir yaşanan tansiyonda yeni bir aşamaya geçilirken, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Almanya'dan destek istedi. .

21.02.2018-09:38 - (Son Güncelleme: 21.02.2018-09:23) Türkiye'den Yunanistan'a Gözdağı Sahiplerinin Yanına Kaçtılar!

Türk Deniz Kuvvetleri Rumların sondajlamak istediği 3. parsel bölgesindeki denetimini 10 Mart'a kadar uzattı. Rum medyasında çıkan haberlere göre Rum lider Anastasiadis bu olay üzerine kabinesini hemen topladı ve Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'ı arayarak durumdan duyduğu kaygıyı  dile getirdi. Çipras da Almanya Başbakan'ı Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptı. Merkel ve Çipras 23 Şubat'ta Brüksel'deki Avrupa Liderler Zirvesi'nde konuyu istişare etmek üzere uzlaştılar.

UYARILARA RAĞMEN GELDİLER

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz'i KKTC etrafı da dahil 13 ayrı parsele ayırarak doğal gaz aramaları için ruhsatlandırmıştı. Türkiye ve KKTC bu parselizasyona karşı durmuş bu durumun uluslararası hukuka ters olduğuna dair gerekli tembihleri yapmıştı. Rum Yönetimi buna rağmen yabancı şirketlere doğal gaz arama izni vermeye devam etmiş, Son olarak 9 Şubat'ta İtalyan şirketine ait Saipem 12000 adlı sondaj platformu KKTC'nin Gazimağusa açıklarındaki 3. parsele sondaj için gelmişti. Sondaj platformu bölgedeki Türk savaş gemileri tarafından önlenmişti.

10 MART'A KADAR BÖLGEDEYİZ

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin milletlerarası kamuoyuna götürmeye çalıştığı bu duruma ilişkin olarak Türkiye düşüncesini değiştirmedi. Deniz Kuvvetleri'nin savaş gemileri bölgede daha önceden planlanmış keşif faaliyetlerine devam ediyor. Bununla birlikte bölgedeki savaş gemileri dün yeni bir 'Navtex' ilan ederek 10 Mart'a kadar bölgede faaliyetlerini sürdüreceklerini açıkladı.

ÇİPRAS, MERKEL'İ ARADI

Bu duyurunun sonrasında Rum kesimi ve Yunanistan'ın gündemi bu konuya kilitlendi. Yunan televizyonlarının 'son dakika' gelişmesi olarak duyurdukları bu olay üzerine Rum kesimi lideri Anastasiadis kabinesini acil kodlu toplantıya çağırdı. Anastasiadis, Yunanistan Başbakan'ı Çipras'tan konunun Birleşmiş Milletler önüne taşınmasını istedi. Çipras da Alman Başbakan'ı Angela Merkel'i arayarak meseleyi anlattı.

Çipras ve Merkel, 23 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde konuyu değerlendirmek üzere uzlaştı.

MART'TA FAS'A GİDECEK

Rum basını, Saipiem platformunun Mart ayında Fas'ta bir sondajı olduğunu ve asıl tedirginliklerinin Saipiem'in bu sondaj nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalması olduğunu da yazdı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal