Türkiye'den Flaş Yunanistan Hamlesi!

Yunanistan'dan rafine edilmiş bakırdan ince ve kalın borular ithalatında dampinge karşı önlem uygulanacak.

17.10.2017-15:47 - (Son Güncelleme: 17.10.2017-15:52)

Ekonomi Bakanlığının, "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Yunanistan menşeli rafine edilmiş bakırdan ince ve kalın borular ithalatına yönelik başlatılan ve Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen damping soruşturması tamamlandı.

Yürütülen soruşturma sonucu, Yunanistan menşeli soruşturma konusu ürünün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretimde zarara yol açtığı tespit edildi.

Alınan kararla Yunanistan menşeli söz konusu boruların Türkiye'ye ithalatında Halcor Metal Works SA şirketi için CIF (ithalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) bedelinin yüzde 5'i, diğer şirketler için de yüzde 9'u oranında dampinge karşı kesin önlem uygulanacak.

Bakanlığın İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliği'nde yapılan değişiklikle de kalınlığı 10,5 milimetre ve altında olan plastik ve mamullerinden "politen (metil metakrilik)" olanlara yönelik gümrük kıymeti kilogram başına 10 dolar, 10,5 milimetre üstünde olanlar için 6 dolar olarak belirlendi.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan hükümetinin borcundan kar elde etmiş.

ECB Başkanı Mario Draghi, yazılı bir soruya verdiği cevapta, bankanın 2012- 2016 yılları arasında, Yunanistan kurtarma paketi kapsamında yaptığı tahvil alım programından 7.8 milyar euro faiz ödemesi tahsil edildiğini itiraf etti.

35 milyar euroluk toplam tahvil alımından sadece 2016'da, sahip olduğu 20 milyar euro değerinde Yunan tahvili üzerinden ise 1.1 milyar eurodan fazla gelir toplandı.

IMF 2.5 MİLYAR KAZANDI

Yunanistan'ın diğer alacaklıları olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ise verdiği kredilerinden 2.5 milyar euro kazandı. 2011'de ortaya çıkan İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki borçluluk yapısını dasha sağlam hale getirme ve ekonomiyi canlandırmak için ortaya çıkan tahvil alım programlarından birçok ülke yararlandı.

Yedi yıl süren Yunanistan kurtarma paketi kapsamında Yunanistan üzerinde çok ciddi bir baskı uygulanmış ve ülkenin ilave bir borç silme isteğinin önüne geçilmişti. Yunanistan hâlâ parasal genişleme kapsamı altındaki ülkelerden. Ülkede uygulanan kurtarma programının üçüncüsü ise devam ediyor ve önümüzdeki yılın ağustos ayında sona erecek.

Öte yandan İflas bayrağını çeken Yunanistan, Avrupa Birliği'nden yeterli desteği alamayınca Çin ile yakınlaşmaya başladı.

Senelerdir ekonomik krizde bulunan Yunanistan, Başbakan Aleksis Çipras'ın uyguladığı politikalara rağmen ekonomik bunalımdan ülkeyi kurtaramıyor.

Avrupa Birliği'nden yeterli desteği alamayan Yunanlılar, yeni bir arayış içine girdi.

Bu çerçevede Çin yatırımlarını ülkesine çekmek isteyen Yunanistan, ilişkilerin geliştirilmesi için yeni anlaşmalar imzalamayı planlıyor.

"AVRUPALILAR ORTAÇAĞ SÜLÜKLERİ GİBİ..."

Konuyla ilgili konuşma gerçekleştiren Yunanistan Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Costas Douzinas, "Avrupalılar Ortaçağ sülükleri gibi Yunanistan'a yönelirken, Çinliler para getirmeye devam ediyorlar" diye açıklama yaptı.

"ŞAMAR OĞLANI YUNANİSTAN"

Yunanistan ile Çin arasındaki bu yakınlaşma, The New York Times'ta da geniş yer verildi.

Gazete; yakınlaşmayı duyurduğu haberde Yunanistan'ı "şamar oğlanı" olarak nitelendirmiş durumda.

Öte yandan Yunanistan Maliye Bakanlığınca alınan kararda 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme resmi gazetede yayınlandı.

1800 AVROYA YÜKSELTİLECEK

Yeni düzenlemeye göre, kişiler için tek seferde çekilebilecek nakit miktarı iki haftada 840 avrodan ayda 1800 avroya yükseltilecek.

Ayrıca alınan karar ile , banka hesabı açma işlemleri basitleşirken, şahıslar ve kurumlar belli koşullar içinde birden fazla banka hesabına sahip olabilecekleri belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal