Türkiye, Rusya ve İran Suriye Krizi Konusunu Tartışacak

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, 18 Aralık Salı günü İsviçre'nin Cenevre şehrinde Suriye problemine siyasi çözüm arama çabaları kapsamında yeni anayasayı yazacak komiteyi ilan edecek.

17.12.2018-17:05 - (Son Güncelleme: 17.12.2018-17:01) Türkiye, Rusya ve İran Suriye Krizi Konusunu Tartışacak

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, 18 Aralık Salı günü İsviçre'nin Cenevre şehrinde Suriye problemine siyasi çözüm arama çabaları kapsamında yeni anayasayı yazacak komiteyi ilan edecek. Diplomatik kaynakların bildirdiğine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre'deki Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde, 18 Aralık Salı günü Rus ve İranlı bakanlarla görüşecek. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın liderliğinde düzenlenecek liderliğinde düzenlenecek toplantıda, dörtlünün Anayasa Komitesi'nin kurulmasını ilan edeceği bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı kapsamında siyasi geçiş sürecinde Suriye anayasasının tekrardan yazılması planlanmıştı. Ocak 2018 tarihinde Soçi'de gerçekleştirilen Ulusal Diyalog Kongresi'nde BM, Türkiye, İran ve ev sahibi Rusya'nın temsilcileri ile Suriyeli taraflar, bir Anayasa Komitesi yapılandırılması kararını vermişti. 150 kişilik Anayasa Komitesi'nde rejim ve muhalifler 50'şer kişi öne sürerken, De Mistura da son 50 kişiyi Suriyeli aydın ve sivil toplum görevlileri arasından belirleyecekti.

İlk 50'şer kişilik grup konusunda uzlaşan taraflar, son grupta rejimin anlaşmaya varmama tavrı sebebiyle gerginlik yaşamıştı.
De Mistura, yıl boyunca Cenevre'de garantör ülkeler, rejim ve muhalefet gruplarıyla görüşmeler yaparken, Türk, Rus ve İranlı yetkililer, komiteyi oluşturacak isimler hakkında anlaşmak için birçok kez toplanmıştı.

Türkiye, görüşmeler süresince komitenin "dengeli ve muteber" olması gerektiğinin altı çizilmişti. İstanbul'da 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilen Suriye Zirvesi'nde Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa önderleri, komitenin 31 Aralık'a kadar kurulmasında anlaşmaya varmışlardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal