Türkiye F-35'in Hangi Parçalarını Üretiyor ?

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasını hazmedemeyen ABD, Türkiye'ye F-35 satmama konusunda tehditler savuruyor. Peki, F-35 üretiminde Türkiye'nin rolü ne ? Hangi F-35 parçaları Türkiye tarafından üretiliyor?

03.04.2019-13:19 - (Son Güncelleme: 03.04.2019-12:45) Türkiye F-35'in Hangi Parçalarını Üretiyor ?

Türkiye'nin S-400 alma kararı ABD yönetiminin tepkisini çekmiş, Amerikalı senatörler Türkiye'ye teslim edilmesi gereken F-35 tipi uçakların teslimatını askıya alma kararı almıştı.

ABD'nin en prestijli ekonomi dergilerinden Bloomberg'in gündeme getirdiği 'F-35 üretiminde Türkiye'nin rolü' tartışmaları ABD'de büyük yankı uyandırmıştı.

ÖNEMLİ PARÇALARIN ÜRETİCİSİ TÜRKİYE

Türkiye'nin yerli ve milli uçak, uzay ve savaş sanayi şirketleri, ABD'nin ünlü F-35 uçaklarına önemli parçalar üretiyor. Her ne kadar bu parçalar için Türkiye dışında alternatif bulunduğıu öne sürülse de, Türkiye bu parçaların en önemli üreticilerinden ve bu alanda zirvede.

ABD TÜRKİYE'YE 12 MİLYAR DOLAR ÖDEME YAPIYOR

İniş takımları, iç panel, kokpit ve kanat parçalarını Türkiye'den ithal eden ABD, bu parçalar için Türkiye'ye 12 milyar dolar ödeme yapıyor.

Türkiye'nin tek tedarikçi konumunda olduğu projede, parçaların muadili dahi bulunamazken Türkiye'nin olası bir yaptırıma karşı F-35'ler ile cevap vermesi, milyar dolarlık projenin boşa gitmesi demek oluyor.

Uçağın Türkiye'ye satışının durması durumunda, tedarik zincirinin zarar göreceği ve uçak üretiminin kesintiye uğrayacağı belirtiliyor.

BLOOMBERG'DEN ÇOK ÖNEMLİ TÜRKİYE AÇIKLAMASI

ABD'nin en önemli ekonomi dergilerinden Bloomberg ise Türkiye'nin F-35 üretimindeki kritik ortaklığını yineleyen önemli bir haberi tüm dünyaya duyurdu.

Söz konusu haberde Türkiye'nin F-35 projesindeki önemli ortaklığına vurgu yapılarak, ''Türkiye havacılık mamullerinin üretiminde küresel bir lider'' değerlendirmesinde bulunan Bloomberg, yayınladığı “Lockheed’in F-35’lerinin Türkiye problemi var” başlıklı makalede "F-35'in 12 milyar dolar değerindeki parçalarını 10 Türk şirketi imal ettiği, kokpit, ekranı teçhizatı gibi bazı parçaların ise dünyadaki tek kaynağının Türkiye" ifadelerine yer verilmişti.

 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal