Türk-Afgan Ticaret Koridoru Resmen Açıldı

Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye ile Afganistan'ı ticarete bağlayan ticaret yolu Perşembe günü resmen açıldı.

13.12.2018-16:34 - (Son Güncelleme: 13.12.2018-16:29) Türk-Afgan Ticaret Koridoru Resmen Açıldı

Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye ile Afganistan'ı ticarete bağlayan ticaret yolu Perşembe günü resmen açıldı. Afganistan Cumhurbaşkanı Mohammad Ashraf Ghani, Herat'ın batısındaki bir törende yaptığı konuşmada Lapis Lazuli projesinin Afganistan'ı “sadece Hint Yarımadası'nın giriş kapısı değil, aynı zamanda Kafkasya, Orta Asya ve Avrupa'ya açılan kapı” olduğunu söyledi.

Ghani, Türk, Türkmen, Azeri ve Gürcü liderlerine projeyi gerçeğe dönüştürmede gösterdikleri destek için teşekkür etti. Türkiye'nin Afganistan Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul, çoğunlukla demiryolu ve otoyollardan oluşan koridorun sadece bölgesel gücü arttırmayacağını aynı zamanda ticaretin Afganistan'da barışı desteklemeye de yardımcı olacağını söyledi. Bakan, Ankara'nın Kabil'le ilişkileri daha da geliştirmeyi umut ettiğini ve çeşitli sektörlerde Afganistan'a destek sözü vereceğini de sözlerine ekledi.

Koridor, Türkiye'nin Orta Koridoru Projesi'ne (Doğu-Batı Trans-Hazar Ticaret ve Ulaşım Koridoru) bağlanıyor ve Beş Milletler Demiryolu Koridoru gibi diğer bölgesel ulaşım koridorlarını tamamlıyor. Pamuk, kuru üzüm, susam çekirdeği taşıyan ilk teslimat bugün Orta Asya, Kafkaslar ve Balkanlar üzerinden demiryolu güzergahına başladı.

Afganistan'ın değerli taşından ismini alan Lapis Lazuli Rotası anlaşması geçen yıl Türkmenistan'da imzalandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal