Trump'ın Son Planı! Seneye Hazır

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak tanınan, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çıktıktan sonra yaptırımları tekrar uygulayan Washington’ın İran karşıtı son hedefi 'Arap NATO’su' seneye hazır.

29.10.2018-16:02 - (Son Güncelleme: 29.10.2018-15:59) Trump'ın Son Planı! Seneye Hazır

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak tanınan, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çıktıktan sonra yaptırımları tekrar uygulayan Washington’ın İran karşıtı son hedefi 'Arap NATO’su' seneye hazır. Bahreyn’in başkenti Manama’da gerçekleştirilen Manama Diyaloğu Güvenlik Konferansı’nda açıklamalarda bulunan Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid el Halife, Mısır’ı da içine alan Ortadoğu Stratejik İttifakı’nın (MESA) 2019'da uygulamaya geçeçeğini ifade etti.

KAPISI HERKESE AÇIK

ABD’nin teklifi olan MESA’ya övgüler yağdıran El Halife, bu ittifakın bölgedeki güvenlik ve refahın yükselmesine yardımcı olacağınıbelirtti. El Halife, 'MESA, bölgenin güvenliği ve refahı için bir ortaklık. İlkelerini kabul eden herkese kapısı açıktır' dedi. Bahreyn Dışişleri Bakanı, MESA’nın ekonomik konularda da işbirliği olacağını ifade etti.

İttifak hakkındaki tartışmaların halihazırda devam ettiği Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, İran’ın teröre destek gösteren en büyük devlet olduğunu vurguladı. Körfez İşbirliği Konseyi’nin körfez ülkelerinin önemli bir kurumu olarak kalacağını öne süren Cubeyr, 'KİK’in Katar’la yaşanan anlaşmazlıktan etkilenmemesi için uğraştık. Ortadoğu Stratejik İttifakı meselesindeki tartışmalar sürüyor' dedi. Suudi Arabistan öncülüğindeki ülkeler, Haziran 2016’dan şimdiye kadar, teröre yardım ettiği iddiasıyla Katar’a yaptırım uyguluyor.

ABD GERGİNLİĞİ DESTEKLİYOR

ABD’de Donald Trump idaresi, İran karşıtı ittifak içinde 6 KİK üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Umman, Bahreyn’le birlikte Mısır ve Ürdün’ün bulunmasını öngörüyor. Söz konusu planın geride bıraktığımız sene Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti esnasında gündeme geldiği, fakat kapsamlı olarak konuşulmadığı belirtiliyor. İran ise, ABD ve bölgesel müttefiklerinin, Ortadoğu’da istikrarı sağlamayı öne sürerek bölgedeki gerginliği desteklediğini savunuyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal