Taliban'dan Şok Çıkış

Afganistan'da Taliban ve Kabil hükümeti arasında gerilim yaşanıyor. Kabil hükümeti ile barış görüşmeleri yapan Taliban'dan şok bir çıkış geldi. Afganistan’da barış umutları suya mı düşüyor?

28.03.2020-18:35 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-18:47) Taliban'dan Şok Çıkış
haber365(KABİL)- ABD ile barış anlaşması imzalayan Taliban, bu anlaşma kapsamında Kabil rejimi ile de barış sürecini başlatacaktı. Anlaşmaya uyan Taliban, Kabil hükümetinden “Barış Heyeti”ni hazırlamasını istedi.
Kabil Hükümetinin önerdiği heyet, Taliban’da sinirlerin gerilmesine sebep oldu. Çünkü heyetteki bazı isimler, sivillere yönelik katliamlarda ve Amerikan işbirlikçiliği ile anılıyor.

Listeden sonra Taliban, Kabil hükümetinin önerdiği heyeti kabul etmeyeceğini açıkladı.

Taliban sözcüsu Zebihullah Mücahid tarafından yapılan yazılı açıklamada “Hükümetin önerdiği heyetin Afganistan’ın geniş halk kitlelerini temsil etmekten yoksun olduğu vurgulanarak şu görüşlere yer verildi:

"Tüm yurttaşlarımız ve tüm dünya farkındadır ki İslam Emirliği, anlaşma paralelinde Afganları arası görüşmeleri tüm etkin Afgan taraflarla gerçekleştirme isteğini tekrar tekrar göstermiştir. Ancak şimdiye kadar diğer taraflar etkili, barış taraftarı ve kapsayıcı bir heyet oluşturmayı başaramamıştır.
Şimdi, Kabil hükümeti bir heyet ilan etmişken, şu noktalara temas etmek isteriz:

1- Başlangıçtan beri İslam Emirliği'nin politikası, diğer Afgan tarafları gibi Kabil hükümetinin de Afganlar arası müzakerelere katılabilmesi yönünde olmuştur.

Ancak Kabil hükümeti tarafından açıklanan heyet bizim ilkeli politikamızı ve Amerika ile varılan anlaşmayı ihlal etmektedir.

2- Sahici ve kalıcı bir barışa ulaşmak için, zikredilen bu heyet tüm etkin Afgan taraflarca üzerine ittifak edilmiş bir heyet olmalıdır ki tüm tarafları temsil edebilsin. Ancak diğer tarafların ekseriyeti, halihazırda ilan edilen heyeti reddetmiştir.

Bahse konu noktalar dikkate alınarak, Afganistan İslam Emirliği bir kez daha tavrını açıklığa kavuşturmak ister. Afganlar arası müzakereler için engeller oluşturulmamalı, tek bir grup bütün ülkenin meselesini tekeline almaya çalışmamalıdır.

Yalnızca anlaşmalarımıza uyan ve prensiplerimize uygun bir şekilde oluşturulmuş bir müzakere heyetiyle görüşme gerçekleştireceğiz, inşallah."

KABİL HÜKÜMETİ'NİN HEYETİ

Peki Kabil hükümetinin önerdiği heyette kimler bulunuyor? Tartışmaya sebep olan isimler şunlar:

- Masum Stanikzay: Eski Milli Emniyet Müdürü. Sovyet-Afgan Savaşı'nda Sovyet destekli hükümet saflarında yer almış bir Rus İşbirlikçisi.

- Nadir Nadiri: Üst düzey siyasetçi ve hukukçu. Afganistan Devlet Başkanı Başdanışmanı. Amerika’ya yakın bir isim.

- Metin Bek: Üst düzey siyasetçi ve aşiret lideri, Kuzey İttifakı mensubu. Amerika ile çok içli dışlı bir isim. Türkiye ve Afganistan’daki Özbek tabana çok uzak.

- Batur Dostum: Özbek savaş Baronu ve sapkın Abdurreşid Dostum'un oğlu (Türkiye'de yaşayan Dostum, emekli Tuğgeneral Levent Çolak'ın kızı Beliz Çolak ile evli). Ve Afganistan’daki Türk halkı ile hiçbir ilişkisi yok.

- Halid Nur: Kuzey İttifakı üyesi Tacik savaş Baronu Atta Muhammed Nur'un oğlu. İngiltere'de askeri akademide okuyan Nur, Taliban ile barış görüşmelerine yakından tanıklık eden bir isim. Daha çok Kraliçe’nin ve İngiltere’nin Afganistan’daki çıkarlarının temsilcisi olarak görülüyor.

- Gayret Bahir: Hizbi İslami Gulbeddin üyesi. Halihazırda Afganistan Meşeranu Cirga (İhtiyar Heyeti) mensubu olan Bahir bir tıp doktoru. Bahir, siyasi heyetine başkanlık ettiği Hizbi İslami ile Kabil hükümeti arasındaki müzakerelerde grubu temsil etmişti.

- Abdulhafiz Mansur: Burhaneddin Rabbani ve Ahmed Şah Mesud liderliğindeki Cemaat-i İslami'nin eski mensubu. Mansur, medyacılık alanında önde gelen bir isim ve üst düzey bir siyasetçi ve oludukça Makyavelist bir isim.

- Zarar Ahmed Mukbil Osmani: Üst düzey bir diplomat ve siyasetçi. Genelkurmay Başkan vekilliği, Amerika kontrolündeki hükümetlerde Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları gibi görevlerde bulundu.

- Muhammed Natıki: Hazara siyasetçi. Kuzey İttifakı heyetlerinde yer alan Abdullah Abdullah'a yakın isim İran'da da eğitim gördü. Fanatik bir Şii terörist.

- Rasul Talib: Afganistan Devlet Başkanı Danışmanı, siyasetçi.

- Habibe Serabi: Kadın hematolojist ve siyasetçi. Valilik ve Kadın İşleri Bakanlığı görevinde bulunan isim daha çok sosyal konular ile ilgileniyor.

- Kelimullah Nakabi: Cemaat-i İslami'nin üst düzey isimlerinden.

- Eyyub Ensari: Herat ili emniyet müdürü, üst düzey polis.

- Mevlevi İnayetullah Beliğ: Afgan Alimler Konseyi üyesi ve Afganistan Devlet Başkanı Danışmanı.

- Abdulhadi Argandival: Eski Hizb-i İslami üyesi. Bu gruptan ayrılan bir kesime liderlik eden Argandival, Afganistan Ekonomi Bakanı olarak da görev yaptı.

- Dr. Emin Ahmedi: Akademisyen olan Ahmedi Kabil İbni Sina Üniversitesi Rektörü. Ahmedi İran'da da genç yaştan itibaren dini alanda eğitim görmüş bir isim.

- Zekiye Vardak: Kadın bir mimar olan Vardak, aynı zamanda Stratejik Planlama konusunda Kabil hükümetinde danışmanlık görevi yürüttü. Sosyal faaliyetleriyle ön plana çıkan Vardak'ın babası, kardeşi ve eşi üst düzey askeri isimlerdi. Vardak'ın eşi aynı zamanda 6 yıl Afganistan'ın ABD Büyükelçiliği görevindeydi. Kendisi de Amerika’ya çok yakın bir isim.

- Şehla Ferid: Kadın bir akademisyen olan Ferid, feminizm üzerine yazdığı yazılarla da biliniyor. Ferid, Kabil Üniversitesi'nde Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör. Seküler ve İslam karşıtı biri.

- Şerife Zurmati: Üst düzey kadın siyasetçi. Kadın İşleri Bakanlığı'nda Bakan Yardımcılığı görevi de yaşan Zurmati, Bağımsız Seçim Komisyonu'nda da görev almıştı.

- Zeyneb Muvahid: Dini eğitim almış Cemaat-i İslami mensubu bir kadın olan Muvahid, kadın hakları ve feminizm konularında çalışıyor. Üniversitelerde dersler de veren Muvahid, aynı zamanda 2018 yılında milletvekili adayı olmuş ancak laik seküler söyleminden dolayı seçmen kendisini sandığa gömmüş, seçmemişti.

ABD BARIŞI İSTEMİYOR

ABD’nin kuklası olan Kabil hükümetinin oluşturduğu listeye bakıldığında, isimlerin ABD tarafından tayin edildiği çok net görülüyor. Özellikle eski savaş baronları, şiiler, öe islam düşmanı sekülerlerden oluşması da listenin direkt ABD tarafından oluşturulduğunun net göstergesi.

Diğer yandan Afganistan’ın üçte ikisinden fazlası Taliban’ın kontrolünde. Halk sekularizm, batıcılık veya Rusçuluk akımlarından nefret ediyor. Bu yüzden Taliban ülkeye hakim olmayı başardı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal