Taliban Resmen Kabil’e Girdi

ABD ile varılan anlaşma gereği, Kabil hükümeti ile esir takasını görüşmek üzere Taliban üyeleri başkente resmen giriş yaptı.

02.04.2020-12:28 - (Son Güncelleme: 02.04.2020-12:38) Taliban Resmen Kabil’e Girdi

haber365 (KABİL)- Kabil hükümetinin itirazlarına rağmen ABD’nin anlaşma yapmak zorunda kaldığı Taliban, başkent Kabile resmi olarak giriş yaptı. Kabil’n birçok semtine gayri resmi hakim olan Taliban’ın resmiyet kazanması Afganistan’da yeni çatışmalara sebep olarak gösteriliyor.

haber365’in Kabil muhabirinin güvenlik kaynakları ve muhaliflerden edindiği bilgiye göre Taliban heyeti esir takasını görüşmek üzer başkente resmi olarak giriş yaptı.

Taliban heyetinin Kabile gelmesinden kısa bir süre sonra hükümet yetkilileri ile görüşmeye başladıkları öğrenildi.

haber365 muhabirinin taraflardan aldığı bilgilere göre esir takası görüşmeleri olumlu geçmiş bulunuyor. Ara verilen görüşmelere bugün de devam edildi.

Esir takası görüşmelerinde ABD’nin isteği üzerine Uluslararası Kızılhaç örgütü de hakem olarak bulundu.

ESİR TAKASI NEDİR?

ABD ile bir buçuk yıl devam eden ateşkes görüşmelerinde Taliban, Israrla birinci koşulun esirlerin takası konusunu vurguladı. Katar’da yapılan görüşmelerde 29 Şubat tarihinde anlaşmaya varıldı ve barış anlaşması imzalandı.

Yapılan anlaşmaya göre Esir takasını Taliban ile Kabil’deki kukla hükümet yürütecek. Dün ve bugün yapılan görüşmelerin bu anlaşma çerçevesinde devam edecek

KUKLA HÜKÜMET AYAK DİRETİYOR

Taliban-ABD anlaşmasına ayak direten Kabil’deki kukla hükümet, taahhüt edilen sürede esirleri serbest bırakmadı. Bu yüzden ABD hükümeti kukla rejime yaptığı yardımdan 1,5 milyar dolar kestiğini açıkladı.

Anlaşmada esir takasının hayata geçmesini taahhüt etse de ABD destekli Kabil hükümeti geçen süreye rağmen Taliban mensuplarını serbest bırakmadı.

Kabil hükümetinin esirlerin serbest bırakılmasını şartlı yapmak istediklerini söyleyince Taliban sözcüsü Süheyl Şahin şu açıklamayı yaparak hükümeti eleştirmişti:

"Barış anlaşmasında 5 bin mahkumun serbest bırakılacağı ve bunun ardından Afganlar arası diyaloğun başlayacağı açıkça belirtilmekte. Mahkumların şartlı olarak serbest bırakılmasını hiçbir zaman kabul etmedik. Eğer biri bunu öne sürerse, bu 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasına aykırı olacaktır."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal