Suudi Arabistan İhaneti

Gayriresmi olarak Türk mallarının satın alınmaması için son günlerde kendi ülkesinde boykot kampanyası yürüten Suudi Arabistan’a Türkiye'den yanıt gecikmedi. Ticaret Bakanlığı, polietilen ile ilgili olarak Arabistan aleyhine damping soruşturması başlattı.

17.10.2020-17:03 - (Son Güncelleme: 17.10.2020-17:25) Suudi Arabistan İhaneti

Haber365 Özel Dosya / Hasan Birgül

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan, geçtiğimiz günlerde Twitter’dan yaptığı açıklamada Türk hükümetinin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle "Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" demişti.

Suudi Arabistan Ticaret Odası Başkanı; Türkiye düşmanlığını net bir şekilde ifade etmişti. Önceki kralın oğlu Prens Halid sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesaj ile Türk olan her şeyi boykot edin çağrısında bulundu. Prensin çağrısının ardından birçok Suudi Arabistan vatandaşı da sosyal medyada Boykot etmek üzere 'Bir Türk ürünü söyle' şeklinde bir başlık altında toplanarak ülkelerinde satılan tüm Türk malı ürünlerin tam bir listesini oluşturmaya ve boykot etmeye yönelik bir kampanya oluşturdular. Türk mallarını boykot kararı alan Suudi Arabistan, Türk müteahhitlere de boykot uyguluyor.

Suudi Arabistan Hükümeti, perdelerin arkasından yaptığı Türkiye düşmanlığına tam gaz devam ediyor. İsrail'in kuklası olarak 'İhanet Anlaşmasına' da göz kırpmıştı. Suudi Hükümeti açıkası tarafını ve görüşünü belli etmişti.

Veliaht Prens Selman'ın 2010 yılında 'Arap Baharı' olarak adlandırılan süreçte muhalifleri tehdit etmek için bir ‘Twitter ordusu' kurduğu ve bu 'orduyu' da Selman'a en yakın isimlerden biri olan, Kaşıkçı cinayeti sonrası görevden alınan, 'trol master' denilen Kahtani olduğu belirtilmişti. 10 bin kişilik 'Twitter Ordusu’nun ayda 3 bin dolar maaş aldıkları da New York Times tarafından haberleştirilmişti.

Kahtani'nin ekibi Twitter ‘ın mühendis olan, Ali Alzabarah isimli bir Suudi çalışanını da muhbir olarak kullanıyor, Alzabarah, Suudi yönetiminin muhaliflerin Twitter hesaplarına, IP adreslerine, şahsi bilgilere ve telefon numaralarına erişmesini sağlıyordu. Bu kişinin Batılı istihbarat ajanlarının da dikkatini çektiği belirtiliyor. Buna göre Alzabarah Twitter tarafından idari izne çıkarıldı ve sorguya çekildi; Eylül 2015’te de kovuldu. Alzabarah şu an Suudi hükümeti için çalışıyor.

Türkiye karıştı tweetler atan

Suudiler, #BoycottTurkishTourism etiketiyle e TT'ye girmişti.  Tweetlerde, Türk ürünlerinin listelerini yayınlayarak boykot çağrısı yapıldı. Türkiye'ye seyahat boykotu da talep eden Suudiler, 'Kırgızistan'a gidin, orası da güzel' şeklinde ifadeler kullandı. Yaklaşık 50 bin tweet atılmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN'IN BOYKOT ÇAĞRISININ NEDENLERİ NEDİR?

Suudi Arabistan'la 13 yıldır ticari stratejik ilişkisi bulunan Süleyman Köroğlu, perde arkasında yaşanan olayları Haber365'e anlattı. Suudi ve Türk tüccarlar bir yıldan uzun süredir Türkiye’den ithal ürünlere gayri resmi boykot uygulandığını ifade ediyorlardı. Haber365; olarak sorularımızı sorduk soru-cevap röportajımızdan öne çıkan açıklamalar;

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son iki yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu. Ayrıca BAE ve Mısır masada beraberler, Türkiye'nin İslam Coğrafyasında yükselen bir ülke olması bölgede ciddi huzursuzluklara sebep oluyor. Ayrıca BAE'nin ve Mısır'da darbe yaparak hükümeti ele geçiren Sisi, Türkiye'nin bu yükselen halinden huzursuz ve Prens Selman'la masa altından anlaşma yaparak Türkiye'ye karşı bu tutumu gerçekleştiriyor. İki ülke arasındaki gerilimin artmasının ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5'ten 15'e çıkarmış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Süleyman Bey ayrıca; bir noktaya dikkat çekiyor. Şu an kafalarına göre ambargo uygulayamazlar. Çünkü Uluslararası Ticari Anlaşmadan dolayı böyle sürece hızlı bir geçiş yapamazlar. Resmi ambargo uygulamıyorlar fakat 'Gümrük' sorunuyla yıldırma politikası yapıyorlar.

Suudi Arabistan'a mal ithal edebilmek için; 'Saber Sertifikası' alınıyor. Geliyorlar depolarınızı denetliyorlar. Bunun için Türkiye'de yetkilendirilmiş kurumlar var ve gelip bizzat bu işi denetliyorlar. Benim gümrükte bekleyen mallarım demuraj oluyor. Demuraj Nedir?

Dış ticaret işlemlerinde konteynerdeki yükün boşaltılması için alıcı ithalatçı ve satıcının ihracatçı yaptığı anlaşmayla belirlenen sürenin aşılması halinde, konteyner başına alıcı tarafından navlun dışı ödenen gecikme bedelidir. Bana ve ortaklarımıza ciddi sorunlar oluşuyor. Mallarımız bozuluyor. Yağmalanıyor ve geri gönderiliyor hatalıdır diye.

Gıda ürünlerinde ise durum daha kötü diyor; Süleyman Köroğlu, güneş altında mallarımızı günlerce bekletip bozulmasını sağlıyorlar. Bu durum zaten rezaletin farklı bir hali diyerek cümlelerine devam ediyor.

Biz sorun çıkarmadan mal yollayabilmek için her seferinde 800 Dolar ödüyoruz. Yetkililer kontrolleri sağlıyor. Ürünlerimiz Suudi Arabistan'a gidip kontrol edilip onaydan çıkıyor. Türk malının raftaki payı yüzde 60'dır diyor. Halı yüzde 40, mobilya yüzde 50 ve gıda yüzde 30-35 bandında devam ediyor. Süleyman Köroğlu, Türk malına; Suudi Arabistan'da büyük bir teveccüh olduğunu aktarıyor. Suudi Arabistan'da mallarımızı alan kişilere taahhütname imzalatıyorlar. Taahhütname hem İngilizce, Arapça ve Türkçe oluyor. Eğer imzalamazlarsa tehdit ediyor. Suudi Arabistan Ticaret Odası ve Hükümeti bir daha iş yapamazsınız. Ticaret yapamazsınız diye caydırma politikası uygulamaktadırlar diyor Süleyman Köroğlu.

Bu sorunların temelinde diplomatik nedenler ve Türkiye'nin bölgede yükselişi olduğunuzda aktarıyor. Suudi Arabistan'da artık İsrail'e yakın bir siyaset izlemektedir diyerek cümlelerini sonlandırıyor.

Suudi Arabistan'da, Türkiye’ye karşı olarak uygulanan bir başka boykot da, Türkiye'ye yapılan ve yapılacak olan seyahatlerle ilgili. Suudi Arabistan vatandaşlarının Türkiye'ye seyahat etmemelerine ilişkin olarak ise 80 bine yakın tweet atılmış. Suudi prenslerin de tweet attığı bu kampanyada ise Türkiye kastedilerek 'düşman toprağına seyahat etmeyin'çağrıları var.

KAŞIKÇI CİNAYETİ İLİŞKİLERİ YIPRATTI

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerginliğin arkasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın,  2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğunda öldürülmesi yatıyor.

Türkiye Kaşıkçı'nın ölümünün aydınlatılması ve Riyad üzerinde baskının artırılması için uluslararası çapta  ciddi bir kampanya yürütmüştü.

Cinayete ilişkin soruşturma yürüten Suudi savcı, Kaşıkçı'nın bedeninin parçalara ayrılarak konsolosluk binasından çıkarıldığını açıklamıştı. Riyad'ın yürüttüğü soruşturmada Suudi Arabistan'ın Veliat Prensi Muhammed bin Selman aklanırken, yaklaşık yirmi kişinin yargılandığı davada beş kişi hakkında idam cezası istenmişti. Amerikan basını, CIA'in cinayet emrini büyük ihtimalle Veliaht Prens tarafından verildiği tespitinde bulunduğunu bildirmişti.

TÜRKİYE'Yİ YALNIZ BIRAKMADILAR

Katar, Kuveyt, Somali, Etiyopya, Yemen ve Mısırlılar Twitter üzerinden başlatıkları 'Türkiye'nin yanındayız' hastagiyle desteklerini dile getiriyorlar.Twitter üzerinden paylaştıkları mesajlarda Yemenliyim ve Türkiye'yi destekliyorum. 'Allah'a güç ve zafer vermesi için dua ediyorum', 'Filistinliyim ve gururla Türk mallarını destekliyorum', 'Ürdünlüyüm ve Türkiye'yi destekliyorum' ifadeleri paylaşıldı. Kullanıcılar 'Türkiye'ye destek'etiketiyle binlerce tweet paylaştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal